Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikuukauden vieras: anni sinnemaki

anni sinnemäki

Kysymyksen lähettäminen >>

Olet tehnyt työtä kansanedustajana puolitoista vuotta. Onko työ vastannut ennakko-odotuksiasi?


"Olen kyllä pitänyt tästä työstä, vaikka välillä se toisaalta tuntuu depressiiviseltä. Työ on vastannut suurin piirtein odotuksia, joskaan niitä ei alun perin paljoa ollut. Ainakaan katteettomia illuusioita minulla ei ollut. Kansanedustajuus on ollut monipuolisempaa ja elämyksellisempää kuin olisi voinut ajatella. Olen tutustunut Suomessa paikkoihin ja ihmisiin, jotka muuten olisivat jääneet kokematta. Kiinnostavaa oli myös esimerkiksi osallistua vaalitarkkailijana Venäjän presidentinvaaleihin viime keväänä."

Vietit syyskuun viimeisen viikon Prahassa. Miksi? Mitä siellä tapahtui?

"Lähdin matkaan mielenkiinnosta ja oppimaan enemmän asioista, joita Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Maailmanpankki ja kansalaisjärjestöt ajavat. Halusin selvittää, missä määrin IMF ja Maailmanpankki ovat demokraattisen kontrollin alla."

"Osallistuin kansalaisjärjestöjen seminaareihin ja otin jonkin verran osaa mielenosoituksiin. Jäin kyllä kauaksi niiltä kaduilta, joilla lenteli kiviä ja Molotovin cocktaileja. Harmittaa, että äärilaidan aktivistit vetivät hurjuuksillaan median huomion niin täysin itselleen. Myös Prahan poliisit joutuivat tai pääsivät pääosaan mediassa, vaikka olivat käsiteltävien asioiden kannalta epäoleellisia."

"IMF:ltä olisi ollut korrektia ottaa mielenosoittajat aidosti vastaan, eikä vain kommentoida lyhyesti aktivistien asiaa median kautta. Tarkoitan, että joku IMF:n tai Maailmanpankin edustaja olisi voinut puhua suoraan edes joillekin mielenosoittajille. Käytännössä tämän järjestäminen olisi tietenkin ollut vaikeaa, muttei mahdotonta."

Mitä mieltä olet IMF:n tai Maailmanpankin tarpeellisuudesta?

"En olisi ainakaan heti niitä lakkauttamassa. Sitä paitsi viime vuosina ne ovat viilanneet toimintaperiaatteitaan ainakin retoriikan tasolla. Ja todennäköisesti kyseiset organisaatiot tulevat muokkaamaan toimintaansa käytännössäkin, koska ovat jatkuvan huomion keskipisteenä. Joitakin funktioita niiltä voisi kuitenkin siirtää YK:lle. Pitää huomata, etteivät esimerkiksi IMF:n suunnittelemat sopeutusohjelmat kehitysmaille liity vain rahoitukseen, vaan ovat myös politiikkaa. Kehitysmaita ei mielestäni kuitenkaan pidä ohjata liikaa ulkoapäin."

Olet jäsenenä valtiovarain- ja puolustusvaliokunnissa. Mitä asioita niissä on käsitelty viime aikoina?

"Puolustusvaliokunnassa on käsittelyssä näinä aikoina merkittävimpänä asiana Puolustusvoimien kiinteistölaitoksen uudistaminen, ja ensi keväänä päätetään puolustusvoimien pitkän aikavälin kehittämissuunnitelmasta. Hiljattain puitiin rauhanturvalakia. Ydinkysymyksenä oli suhtautuminen rauhaanpakottamisoperaatioihin. Laista poistettiin lopulta rajaus, jonka edellinen eduskunta oli vuonna 1995 siihen lisännyt, eli periaate, jonka mukaan Suomi ei osallistu mihinkään rauhaanpakottamiseen. Äänestin tätä muutosta vastaan. Laissa sanotaan kyllä kyseisen muokkauksen jälkeenkin, ettei Suomi osallistu YK:n sopimattomiksi määrittelemiin rauhaanpakottamisoperaatioihin."

"Valtiovarainvaliokunnassa asiat liittyvät lähes poikkeuksetta budjetteihin, varsinaisiin tai lisäbudjetteihin. Myös verolait tulevat valiokuntamme käsittelyyn. Budjettien käsittely on enimmäkseen hienosäätöä ja mietintöjen tekoa hallitukselle. Yleensä budjettien loppusummat kohoavat jonkin verran valiokuntakäsittelyn seurauksena. Yhtenä syynä on, että valiokuntamme saa työhönsä liittyvää palautetta lähinnä etujärjestöiltä."

Mitä asioita olet ottanut ajaaksesi eduskunnassa?

"Ihmiset ovat esimerkiksi pyytäneet minua selvittämään tiettyjä asioita. On haluttu tietoa siitä, missä eduskunnan osassa jotain kysymystä käsitellään tai missä vaiheessa käsittelyssä ollaan. Olen tehnyt kirjallisia kysymyksiä, muun muassa siviilipalvelusta koskien. Onnistumisista muistuu mieleen, kuinka yhdessä Janina Anderssonin kanssa saimme läpi ehdotuksen ympäristönsuojelun lisärahoituksesta."

Mikä on mielipiteesi edustajien palkankorotuksista?

"Hyväksyn ne, vaikkakin asia on hieman kiusallinen. Kun eduskuntaryhmät olivat yhdessä asian toteutettamiseen sitoutuneet, kristilliset poisluettuna, ei olisi ollut reilua irtautua sooloilemaan. Vasemmistoliittolaiset kyllä suurien paineiden alla sitten lipesivät. Yhtenä perusteena sille, ettei palkankorotuksia haluttu antaa vasta seuraavan eduskunnan kansanedustajille, oli, että mahdollisesti seuraavina vuosina käytävä polemiikki johtaisi taas kerran koko hankkeen romuttumiseen. Toiseksi voidaan kysyä, onko ajankohdalla merkitystä, jos kansanedustaja kumminkin pyrkii itse seuraavalle kaudelle."

Ovatko kansanedustajat parhaillaan ydinvoimalobbauksen kohteita?

"No Vihreiden kansanedustajiin ei ruutia näköjään tuhlata. Kantamme nähdään niin selvänä. Toisaalta muiden ryhmien edustajissa on hyvinkin kiihkeitä ydinvoiman lisärakentamista ajavia. Näiden ja meidän välissä on epävarmoja vielä sen verran, ettei mahdollisen äänestyksen lopputulosta voi tietää. Eduskunta ei kiirehdi asiasta äänestämään, koska tietyt ydinjätteen loppusijoittamista koskevat kysymykset ovat valituksien johdosta käsiteltävänä oikeuslaitoksessa."

Kuinka aikaa vievää työsi on? Mitä aiot jatkossa?

"Kyllähän tähän paljon aikaa menee, jää vähemmän vapaa-aikaa. Koko ajan tässä kuitenkin rutinoidun ja ajankäyttöni tehostuu. Opin toivottavasti edelleen priorisoimaan asioita. Jatkan hyvällä tarmolla eduskuntatyötä seuraavat kaksi ja puoli vuotta. Miksei myös sen jälkeenkin."

Entä mitä Ultra Bralle kuuluu? Oletko tehnyt sanoituksia?

"Uusi levymme nimeltään Vesireittejä ilmestyy ensi viikolla!"

 

 

 

 

Lähetä kysymys seuraavan kuun vieraalle >>

 

 


Etusivu

Mika Vihrea lanka?

Yhteystiedot

Kuumat Langat

Kuukauden Vieras

Kysy Enolta

Voita luomukori

Yleisonosasto

Arkisto

Tilaukset

mediakortti

Tyopailloja

Linkit

 

Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO