Vihreä Lanka: planetaan paikallislehtikuukauden vieras:

satu hassi

Lähetä kysymys seuraavan kuun vieraalle >>

Satu Hassi on

1. Millaiseksi Euroopan unionin kriisinhallintakyky kehittyy? Perustetaanko joskus euroarmeija?

"Uskon, että EUn kriisinhallintavalmiutta tullaan kehittämään tähänastisella linjalla, eli käytännössä se tarkoittaa pääasiassa eriasteisia rauhanturvaoperaatioita. Sitä, millaiset tulevat käytettävissä olevien joukkojen vahvuudet ja niiden aseistukset olemaan tulevaisuudessa, en ryhdy ennustelemaan.

Uskoisin, että mitään pysyvää euroarmeijaa ei perusteta, vaan kukin maa osoittaa tietyn määrän kansallisia joukkoja ja niiden aseistusta, jotka ovat tarvittaessa käytettävissä yhteisiin operaatioihin."

2. Miksi koko pääkaupunkiseudun suursatama Kirkkonummen Pikkalassa tuhoaisi vähemmän ympäristöä kuin Helsingin Vuosaaressa? Eikö lisäksi Pikkala ole Helsingin kaupungin kohdalla poissuljettu, koska sopimus alueen aikoinaan Helsingille luovuttaneen Finnlinesin kanssa edellyttää Pikkala-vaihtoehdon jättämistä rauhaan? Onko mitään takeita siitä, etteivät kirkkonummelaiset ympäristöaktivistit ryhdy taistelemaan satamaa vastaan Pikkalassa, jos Helsingin kaupunki joutuu luopumaan Vuosaari-hankkeesta?

"En ole missään vaiheessa ottanut kantaa Vuosaaren satamaa vastaan, vaan a) olen todennut haluavani käsitellä asian laillisessa järjestyksessä ja b) olen todennut, että satama aiheuttaisi haittaa viereiselle Natura-alueelle.

Vuosaaren sataman osalta pulmanahan eivät ole luontoarvot yleisesti, vaan se, että suunnitellun sataman vieressä on Natura-alue (nimeltään Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintualue). Biologien arvioiden mukaan satama haittaisi niitä luontoarvoja, joiden vuoksi kyseinen.alue on Naturaan liitetty. Suomeakin sitovan EU- lainsäädännön mukaan hanke (tässä tapauksessa siis satama) voidaan Naturalle aiheutuvasta haitasta huolimatta toteuttaa, jos se on valtakunnalle välttämätön eikä muita vaihtoehtoja ole. Sitä, täyttyykö tämä kriteeri, selvitetään parhaillaan.

Mahdollisen Kirkkonummen sataman vaikutuksia Natura-alueisiin ei ole selvitetty, koska kukaan ei tällä hetkellä suunnittele satamaa sinne."

3. Paljonko sinä ansaitset vuodessa? Onko hauskaa olla ministeri?

"En muista ulkoa tulojani, mutta sekä ministerin että kansanedustajan palkat ovat julkisia tietoja ja löytyvät valtioneuvoston ja eduskunnan nettisivuilta. Niin kauan kuin olen sekä ministeri että kansanedustaja, saan ministerin palkan ja puolet kansanedustajan palkasta.

Muut tuloni ovat satunnaisia kirjoitus- ja esiintymispalkkioita sekä kirjojeni tekijänoikeuspalkkioita.

En tiedä, onko ministerinä oleminen varsinaisesti hauskaa, mutta mielenkiintoista se on. Aika ajoin se on myös varsin rankkaa."

4. Mikä työssäsi on turhauttavinta?

"Turhauttavinta työssäni on se, että aika ajoin joutuu yhä uudestaan ja uudestaan vääntämään kättä asioista, joiden pitäisi olla jo sovittuja."

5. Mitä mieltä olet luomuviljelyn lisäämisestä maassamme? Tulisiko asian tiimoilta lausua jotain Vihreiden periaateohjelmassa?

"Luomuviljelyn lisääntyminen on hyvä asia. Onneksi se ei enää ole pelkästään vihreiden tavoite, vaan myös valtiovallan. En osaa ulkoa nykyistä periaateohjelmaa, mutta olen ihmeissäni, jos siinä ei sanota luomuviljelystä mitään."

 

 

 

 

Seuraavan kuukauden vieraana on Pekka Sauri. Esitä hänelle kysymys!

Kysymykseni:


Nimi:

Sähköposti:

 

 


Etusivu

Mika Vihrea lanka?

Yhteystiedot

Kuumat Langat

Kuukauden Vieras

Kysy Enolta

Voita luomukori

Yleisonosasto

Arkisto

Tilaukset

mediakortti

Tyopailloja

Linkit

 

Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO