Vihreä Lanka: planetaan paikallislehtikuukauden vieras:

tuomas rantanen

Lähetä kysymys seuraavan kuun vieraalle >>

Tuomas Rantanen on vihreiden kaupunginvaltuutettu Helsingissä.

1. Oletko sitä mieltä, että Helsingin päärautatieaseman kummallakin puolella on oltava valtava puisto, sekä Kaisaniemen puisto että Töölönlahden eteläpuoleinen alue, jonne eräiden mielestä ei saa rakentaa yhtään mitään VR:n makasiinien lisäksi?

"Tätä vaaraa ei ole, sillä Töölönlahden alueelle on jo nyt tulossa vaikka mitä alkaen VR:n hotellista ja Sanomien kakkostalo-optiosta, läpi vedetystä bussiliikenteestä ja niin edelleen. Makasiineja taas ei tarvitse rakentaa koska ne ovat siellä jo. Makasiinien puolustaminen ei muutenkaan ole ollut kaiken rakentamisen vastustamista. Idea on siinä, millä mielellä Töölönlahden alueen kokonaisuus toteutuu.

Seuraavaksi käsiteltävässä kaavaluonnoksessa on pielessä se, että makasiinien päälle olisi tulossa Musiikkitalo ja radan varteen rivi massiivisia liikerakennuksia. Töölönlahden luonnonrantaosuus on täytetty ja tapahtumakenttä on laitettu ihan sen reunaan, jolloin lintuja siellä ei enää pesi, se on varma. Lisäksi sieltä on johdettu keinotekoinen ja kallis vesiaihe Kiasmalle asti.

Kaisaniemen puistosuunnitelmasta taas ei sovi unohtaa sitä, että siellä pitäisi edelleen olla junnujen fudiskenttä ja muuta ei-kaupallista liikuntatilaa, joten se ei ole ihan samanlainen puisto- ja kulttuuritapahtuma-alue kuin Töölönlahdelle on jäämässä riippumatta siitä onko lähtökohtana ennemmin makasiinien (kuten toivon) kuin musiikkitalon ja liikerakennusten pönäkän rivin luonne kaupunkitilana. Makasiinit ja musiikkitalo voisi myös olla hauska yhdistelmä."

2. Tuomas hyvä. Synnyitkö tähän maailmaan vouhkaajana vai missä vaiheessa moisen luonteenpiirteen kehitit?

"Ihan aluksi huudin kuulemma kolme kuukautta putkeen, mutta sen jälkeen olen kehittänyt monimutkaisempia ja kierompiakin vaikuttamisen tapoja.

Hyvän asian puolesta on hyvä välillä vouhkatakin, ettei kaikesta vaikuttamisesta tulisi liian laskelmoitua ja kyynistä. Kun on aika kauan ollut lähellä poliittista päätöksentekoa on koko ajan kiusaus määrittää myös tavoitteitaan enemmän järjestelmän heikkouksien kuin omien tunteiden mukaan ja se ei ole aina ihan oikea järjestys. Mutta toisaalta jos vouhkaisi koko ajan, siitä tulee helposti itse tarkoitus ja asian mukana voi hukkua tyystin toimintakykykin. Ja kotonakin tuli sanomista."

3. Miksi vihreät sitkeästi vastustavat Vuosaaren satamaa, vaikka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt hankkeen?

"Siksi, kun vihreät eivät ole hyväksyneet hanketta, vaikka valtuuston enemmistö näin tekikin. Ei vähemmistönä oleminen ole väärin, vaikka juuri tästä meitä on kuritettu liiankin kanssa. Ympäristöperusteet ovat edelleen todellisia ja esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton edustama kanta asiasta tehdyissä valituksissa on se, että tästä voi tulla Euroopan laajuudessa ennakkotapaus, jonka jälkeen luonnonsuojelupäätöksiä voi muuttaa taloudellisin perustein helpommin kuin olisi järkevää.

Käsitykseni mukaan tuore ympäristökomissaarin kanta ei ole ratkaiseva asian käsittelyn kannalta. Silti voi toki käydä niin että EU:n lopullinenkin kanta on satamalle suopea. Silloin satama tehdään vihreiden mutinoista huolimatta. Olisi hyvä että asia joka tapauksessa ratkeaisi nopeasti, koska Helsingillä on kiire ryhtyä joko rakentamaan satamaa ja sen alta vapautuvia alueita tai sitten etsiä satamalle korvaava paikka. Uskon myös, että jos Vuosaari kaatuisi, hankkeelle löytyisi nopeastikin toinen (ylikunnallinen) vaihtoehto."

4. Osmo Soininvaaran mukaan lähivuosikymmeninä pääkaupunkiseudulle muuttaa tampereellinen ihmisiä. Minne sijoittaisit 100 000 asukasta Helsingissä?

"Tuo muuttoluku riippuu aika paljon koko maan talouden ja aluepolitiikan kehityksestä myös. Toki siihen vaikuttaa sekin miten suureen muuttajamäärään Helsinki valmistautuu, mutta en ensimmäiseksi esitä siksi rakentamisen rajoittamista, koska siitä on seurauksena kurjuuden kasaantumista ikävällä tavalla.

On paikkoja, joille mahtuu uusia isoja asuinalueita, kuten Malmin lentokenttä ja nykyisten satamatoimintojen alueet, jos ajatellaan, että satama on siirtymässä joka tapauksessa. Soininvaaran pitämässä, tulevaa asemakaavaa koskeneesa vihreiden linjapuheessa lähdettiin siitä, että kaupunki voi tiivistyä myös siten että se rakentuu hyvien julkisen liikenteen syöttöväylien (erityisesti juna) varrelle. Vantaan kanssa yhdistyminen siis palvelisi tätä asiaa mitä suuremmissa määrin. Vaikka etäisyys keskustasta on pitempi kuin jos rakennettaisiin Helsingin niemeä aivan täpötäyteen, etäisyys ajassa ja saavutettavuudessa on silti hyvä.

Tällaiseen lähtökohtaan sopii nokkelasti myös metron jatkaminen Katajanokalta Laajasaloon, jolloin sinne rakentaminen tulee entistä mielekkäämmäksi. Haluaisin kuitenkin olla tarkkana ettei Kruunuvuoren alueen erityisen hienot luontoarvot tai vaikka Santahaminan rakentamattomat rannat tulisivat kokonaan uhratuksia tällekään ajatukselle."

5. Sinulla on taustaa muun muassa Luonto-Liitosta. Näetkö ristiriitaa poliitikon ja kansalaisjärjestöaktiivin roolien välillä?

"Totta kai. Ei ole hyväksi esiintyä samaan aikaan kahdessa roolissa esimerkiksi kysyjänä painostusjärjestön edustajana ja sitten vastaajana edustuksellisen päätöksenteon puolella. Yritän välttää sitä, enkä heilu enää Luonto-Liiton nimissä muutenkaan. On jotenkin outoa, että esimerkiksi kansainvälisten kokouksiin erikseen nimettyinä ngo-edustajiksi (NGO = Non-Governmental-Organization) jotkut järjestöt lähettävät lähellä olevia hallituspuolueiden kansanedustajia.

Mutta en tarkoita, etteikö parlamentaarikko tai kaupunginvaltuutettu voisi olla aktiivi jossain järjestöjutuissa tai vaikka Voima-lehdessä kuten itse olen. Politiikassa on tärkeää tehdä läpinäkyväksi, kuka mitäkin edustaa ja missä rooleissa.

Edustuksellisuus ja ulkoparlamentarismi täydentävät toisiaan. Siinä mielessä on eduksi että vaikka kaupunginvaltuustossa on tyyppejä, jotka ovat tottuneet ajattelemaan laajemmalla poliittisella repertuaarilla kuin napin painaminen tai vaalikampanjointi ja tuntevat myös kansalaisjärjestöverkostot.

Ay-liikkeellä ja firmoilla on omat miehensä ja naisensa vallankahvassa; ne ovat muodollisella puolella jopa yliedustettuna verrattuna muihin tiedonlähteisiin. Kansalaisjärjestöyhteydet ovat vielä näihin kytköksiin verrattuna viattomampia koska niiden maailma on kauhean monimuotoinen ja enemmän asialähtöinen kuin rahasidonnainen. Syntyvä vuorovaikutusssuhde on käsittääkseni myös vähemmän ohjaava kuin niillä joiden etujärjestö- tai firmakamut maksavat vaikka vaalibudjetitkin. Minua muuten kovasti mietityttää, miksi ulkoministerille pidetään epäsopivana kuulua Attaciin. Paljon vähemmän kohistaan monien ministereiden ja kansanedustajien osakesijoituksista tai muista yrityskytkyistä, joiden johdosta heidän kantansa vaikka maan talouspolitiikkaan luulisi olevan enemmänkin jäävi."

 

 

 

 

Seuraavan kuukauden vieraana on ympäristöministeri Satu Hassi. Esitä hänelle kysymys!

Kysymykseni:


Nimi:

Sähköposti:

 

 


Etusivu

Mika Vihrea lanka?

Yhteystiedot

Kuumat Langat

Kuukauden Vieras

Kysy Enolta

Yleisonosasto

Arkisto

Tilaukset

mediakortti

Tyopailloja

Linkit

 

Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO