Vihreä Lanka: planetaan paikallislehtikuukauden vieras:

erkki pulliainen

Lähetä kysymys seuraavan kuun vieraalle >>

Erkki Pulliainen on vihreiden kansanedustaja.

Mitä mieltä olet viime aikojen susikeskustelusta? Onko susikannan harventaminen tällä hetkellä tapahtuvalla tavalla oikein?

"Itä-Suomessa asenteissa susia kohtaan ei ole tapahtunut niiden 40 vuoden aikana, joina olen ollut keskustelussa mukana, mitään myönteistä kehitystä. Muutamat mielipidejohtajat saattavat hetkessä hysterisoida poro- ja erämiehet raivoisaan sotaan susia vastaan, kuten on viime aikoina nähty.

Mitkään keinot eivät ole silloin käyttövalikoiman ulkopuolella. Sudenmetsästystä joudutaan rajoittamaan nyt myös poronhoitoalueella. Susien poistaminen luonnosta (jos se on tarpeen) poronhoitoalueen ulkopuolella on suoritettava viranomaistyönä, kun metsästyskulttuuria ei näytä enää olevan."

Mitä kuuluu luomualalle Suomessa? Millaiset tulevaisuudennäkymät?

"Lipposen I hallituksen aikana luotiin odotus, että nyt olisi luomutuotannossa 125 000 ha. Nyt kuitenkin on yli 145 000 ha. Tämä kertoo siitä, että luomutuotannon suosio on voimakkaassa kasvussa. Nyt tarvitaan kuitenkin lisää tukirahaa. Tänä vuonna lisätarve on vähintään 75 mmk. Olemme ehdottaneet eduskuntaryhmänä 110 mmk. Hallituksen luomustrategia on työn alla. Siis hyvään suuntaan ollaan menossa."

Jos/kun ihmisten kloonauksesta tulee totta, mitä vaikutuksia sillä olisi lajin kehitykselle? Kun asiaa näin maallikkona ajattelee, ensimmäisenä huolestuttaa, että perimäaines yksipuolistuu. Onkohan tällaisesta jo tietämystä eläinten ja kasvien jalostuksen piiristä? Tunnetaanko jokin luonnossa elävä laji, joka luonnonkatastrofin vuoksi on geeniperimältään poikkeuksellisen yhtenäinen/yksipuolinen? Miten kuuma puheenaihe ihmiskloonaus on Eduskunnassa?

"Kloonaushan vain monistaisi yksilöä. Kansainvälisellä sopimuksella on pidettävä huoli siitä, että kloonaus kielletään. Suomen eduskunnassa se ei ole vielä keskusteluttanut.

Aivan oma lukunsa on geneettisen diversiteetin kaventuminen. Se on tosi asia jopa tärkeimmissä hyötykasveissamme. Tämän realiteetin vuoksi olemme vihreinä halunneet säilyttää ns. maatiaislajikkeita ja eläinpuolella alkuperäisrotuja. On jopa niin, että eräiden alkuperäisrotujen lehmien maito on valkukaispitoisuudeltaan ja juustoutumisominaisuuksiltaan parempaa kuin nykyisten huippujalostettujen rotujen maito."

Eräs kysyjä haluaa tietää, millainen on tieteen moraalin tila Suomessa. Esimerkkinä hän kertoo tapauksessa, jossa tutkijoiden lupaukset uusista viljelyskasveista oli houkutellut viljelijöitä mukaan kokeiluihin, jotka olivat lopulta päätyneet epäonnistumisiin ja taloudellisiin tappioihin.

"Vastaukseni on 2-osainen. Ensinnäkin ihmisellä yleensä ja tutkijoilla erityisesti on vahva kehitysusko. Ollaan vakuuttuneita, että kaikki muutos on todellista kehitystä. Tämä asetelma jo sellaisenaan tuottaa suuren joukon erilaisia väli- ja lopputulemia. Niistä elämään jäävät myönteisinä kehitysaskelina vain muutamat. Yritys ja erehdys (pettymys) toistuvat.

Vastaukseni toinen osa liittyy tieteen nykytilaan. Kilpailu niin Nobel-palkinnosta kuin paikasta tieteen auringossa on kiihtynyt äärimmilleen. Erityisen selvänä tämä näkyy biotekniikan alueella. On erittäin helppo maalailla ruusuisia tulevaisuuden näkymiä ja saada niin rahoittajat kuin tuottajat/kuluttajat innostumaan. Tulokset ovat jääneet ja jäävät tulevaisuudessakin varsin laihoiksi, kun GMOt joutuvat luontoon.

Erityisen vaativaa tällainen kehitystyö on pitkän päivän ja voimakkaiden säävaihteluiden Suomessa. Vaikka tauti- ja hyönteistuhovaarat ovat meillä potentiaalisesti pienemmät kuin lämpimämmillä alueilla, niin nekin ovat olemassa. Näihin realiteetteihin tutkijat suhtautuvat yleensä suurella ylimielisyydellä, mikä vahvistaa kuvaa 'moraalittomuudesta'. Joissakin tapauksessa tietoisesti katteettomien lupausten antaminen on yksinkertaisesti petosta. Pettäminen on taas moraalitonta."

Mitä Suomessa uskaltaa syödä? Onko Valio puhtaan ruuan tuottaja?

"Kyllä Suomessa voi syödä kaikkea täällä tuotettua, asiallisesti käsiteltyä ja säilytettyä ruokaa. Vierasainejäämätkin ovat varsin pienet tai niitä ei ole lainkaan. Valio ei muodosta poikkeusta tässä suhteessa. Meillä on lisäksi kotimaisia luomuelintarvikkeita kaupassa, tosin valikoima on vielä niukka."

 

 

 

 

 


Etusivu

Mika Vihrea lanka?

Yhteystiedot

Kuumat Langat

Kuukauden Vieras

Kysy Enolta

Voita luomukori

Yleisonosasto

Arkisto

Tilaukset

mediakortti

Tyopailloja

Linkit

 

Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO