Vihreä Lanka: planetaan paikallislehtikuukauden vieras:

Kirsi Ojansuu

Lähetä kysymys seuraavan kuun vieraalle >>

Kirsi Ojansuu on Vihreän liiton kansanedustaja

1. Onko olemassa oikeutettua sotaa?

Sotilaalliset keinot ovat aina äärimmäinen ratkaisu ja aina vaikeasti hyväksyttävissä. Silti ajattelen, että on olemassa tilanteita, joissa sitä voidaan pitää oikeutettuna. Katson esimerkiksi, että maalla on oikeus puolustautua toisen valtion hyökkäystä vastaan.
Hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa voin pitää myös hyökkäyssotaa oikeutettuna. Näin voi olla vaikka silloin kun jossain maassa harjoitetaan julmaa etnistä puhdistusta ja puuttumattomuuden seuraukset ovat todennäköisesti väliintuloa vakavammat. Tällä perusteella saatoin hyväksyä esimerkiksi Jugoslavian pommitukset.
Perinteinen oppi valtion itsemääräämisoikeudesta katsoo, etteivät ulkovallat saa puuttua valtion sisäisiin asioihin, vaikka se kuinka polkisi jonkin ihmisryhmän oikeuksia. Kun vastakkain ovat ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja valtion itsemääräämisoikeus niin panen enemmän arvoa ihmisoikeuksien kunnioittamiselle.

2. Mitä mieltä olet ajatuksesta lisätä jälleen poliisin valtuuksia terroristiuhan nimissä?

Tällä hetkellä meillä ei ole tarvetta poliisin valtuuksien lisäämiseen. Poliisi on vasta saanut oikeudet muun muassa valeostoon ja soluttautumiseen ja se riittäköön nyt. Poliisien valtuuksien lisääminen merkitsee usein ihmisten perusoikeuksien rajoittamista, mikä on mielestäni aina kyseenalaista.
On turha kuvitella terrorismin ratkeavan poliisin valtaoikeuksia lisäämällä. Terrorismin vastaisen toiminnan painopisteen tulisikin olla toisaalla: köyhyyden vähentämisessä, koulutuksen lisäämisessä, demokratian edistämisessä ja ihmisoikeuksien vaalimisessa.

3. Mikä on mielestäsi realistinen aikataulu sille, että homoparit saisivat perheen sisäisen adoptio-oikeuden? Vai tapahtuuko sellaista koskaan?

Uskon, että sisäinen adoptio vielä tulee. Henkilökohtaisesti toivon, että se tapahtuisi mahdollisimman pian. Poliittisen ilmapiirin huomioon ottaen realistinen arvio voisi olla seuraavan 5-10 vuoden kuluessa.

4. Ketä suomalaista elävää/edesmennyttä poliitikkoa arvostat ja miksi?

Kokeneista vaikuttajista ainakin Satu Hassia. Hän on joutunut toimimaan monessa asiassa yksin ensimmäisenä esiinmarssijana. Aikoinaan esimerkiksi Tampellan säilyttämisen puolesta tehty työ on vaatinut rohkeutta ja itsensä altistamista. Ihailen sitä, kuinka Satu uskaltaa yksin lähteä taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Hänen argumenttinsa ovat perusteellisia ja asiatietonsa laajat. Lisäksi Satu on määrätietoinen ja sinnikäs vaikka vastarinta olisikin kovaa.
Nuoremmasta polvesta kunnioitan erityisesti Oras Tynkkysen tapaa tehdä politiikkaa. Hän perehtyy huolella niihin asioihin, joihin haluaa vaikuttaa ja toimii nöyrästi itseään turhaan esiin tuomatta. Oras on jo nyt tehnyt pitkäjänteisesti työtä uskomiensa asioiden eteen, joka on nykypäivänä harvinaista. Oras osaa myös olla hyvin diplomaattinen ja rakentava toimissaan. Hän on osannut yhdistää kansalaisjärjestössä ja puolueessa toimimisen harvinaisella tavalla.

5. Minkä kirjan luit viimeksi?

Kesällä luin todella paljon kirjallisuutta ja nautin siitä suuresti. Viimeksi luin Maarit Verrosen novellikirjajan Luotettava ohikulkija ja nyt on loppusuoralla Bertrand Russellin elämäkerta Elämäni.

6. Katsotko paljon leffoja? Ovatko leffat kiinnostavampia kuin EU?

Elokuvat ovat perheemme yhteinen harrastus. Käymme usein elokuvateatterissa ja viikottain vuokraamme videoita kotiin yhteistä elokuvailtaa varten. Se on antoisa tapa irrottautua työasioista ja heittäytyä kokonaan toisiin maailmoihin.
Euroopan unionin kehitys on kiinnostavaa, mutta se liittyy niin tiiviisti työasioihin, että jos haluan rentoutua niin hyvä elokuva on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin direktiiveihin tutustuminen.

7. Mikä on Suomen paras lehti?

Lehdillä on niin monta eri tarkoitusta, että yhtä parasta on vaikea nimetä. Kotiin meille tulee muun muassa Helsingin Sanomat, Hämeen Sanomat, Vihreä Lanka, Suomen kuvalehti, Anna, Kotiliesi, Yliopisto-lehti ja Niin & Näin. Eduskuntatyön työn myötä olen huomannut, että naistenlehdet voivat olla todella rentouttavaa ajanvietettä.

 

 

 

 

Seuraavan kuukauden vieraana on M. A. Numminen. Esitä hänelle kysymys!

Kysymykseni:


Ehdotukseni kuukauden vieraaksi:


Nimi:

Sähköposti:

 

 


Etusivu

Mika Vihrea lanka?

Yhteystiedot

Kuumat Langat

Kuukauden Vieras

Kysy Enolta

Voita luomukori

Yleisonosasto

Arkisto

Tilaukset

mediakortti

Tyopailloja

Linkit

 

Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO