Vihreä Lanka: planetaan paikallislehtikuukauden vieras:

M. A. Numminen

Lähetä kysymys seuraavan kuun vieraalle >>

M. A. Numminen

1. Haluaisin oppia laulamaan ja soittamaan jotain instrumenttia. Olen ujo luonteeltani. Miten minun kannattaisi lauluopinnot aloittaa? Mitä soitinta oppii helpointen soittamaan?

Vaivattomimmin oppii soittamaan rytmimunaa. Se on pieni ja halpa. Todelliset soittimet vaativat aina jonkin verran ponnistusta.

2. Onko kantaaottavien sanoitusten aika ohi suomalaisessa musiikissa? Kovin vähän uusissa sanoituksissa sanotaan juuri mitään. Miksi asia on näin? Kyllä kantaaottavia biisejä löytyy jos hakemalla hakee, mutta julkiseen kuunteluun ne eivät yllä. Eikö kannanotto ole in, vai onko levy-yhtiöt vaan niin tylsiä?

Tarkoittanet itse asiassa poliittisia (ei puoluepoliittisia)tekstejä. Kyllä niitä tehdään. Hyvä esimerkki on Kari Peitsamon SKP:hen liittymiseen kehottava laulu. Ongelma on se, että varsinaiset poliittiset tekstit eivät tehoa nykykuulijoihin. Täytyy tehdä melko lievästi yhteiskunnallisia lauluja, jotta ne - jos niissä on hyvä melodia - ottavat tulta. Tästä ovat esimerkkeinä Ultra Bran kappaleet.

3. Opiskelit sosiologiaa ennen siirtymistäsi kokopäiväiseksi musiikki-ihmiseksi. Minä (kokopäiväsosiologi) sain taas ensimmäisen alkuinnostukseni sosiologiaan musiikkisi kautta. Mikä sai sinut alun perin opiskelemaan sosiologiaa?

Teen jokseenkin perusteellista selkoa sosiologian viehkeydestä vuonna 1999 ilmestyneessä paksussa kulttuuriromaanissani "Helsinkiin", jossa päähenkilö Juho Niitty vähän väliä palaa sosiologian merkitykseen. Kirja on noin 30-prosenttisesti omaelämäkerrallinen. Suora vastaus: sosiologia vietteli minut, joka olin päättänyt ryhtyä kansantalouden tutkijaksi, se oli niin ahaa-elämyksiä tuottavaa, että en voinut sitä vastustaa.

4. Millainen on mieskäsityksesi? Mikä tämän hetken valtakulttuurin mieskäsityksessä on mielestänne harhaisinta?

Mieskäsitykseni on kovin maskuliinispainotteinen. Etsin miehestä positiivisen machouden aineksia. Jotkut ystävistäni täyttävät toiveeni. Miehessä voi olla pehmeitä piirteitä ilman että hän menettää lainkaan macho-ominaisuuksiaan. Harhaisinta on väkivallan ja aggressiivisuuden liittäminen "kovaan kundiin".

5. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, levyn, maalauksen, tanssin, runon ja laulun. Niin mitä ne olisivat?

Tämä on vihattava kysymys, sillä niin runsaasti pidän kaikista luettelemistasi taidealoista. No, olkoon menneeksi. Kirja: "Tuhannen ja yhden yön sadut". Levy: Richard Wagnerin ooppera "Tristan ja Isolde". Maalaus: vaimoni Helena Vapaan "Kirjettä lukeva nainen (Goyan mukaan)". Tanssi: Vaslav Nizhinskin soolo Stravinskin "Petrushkassa". Runo: Tuomas Anhavan "Olen vastikään" kokoelmasta Runoja 1961. Laulu: Karl-Heinz Stockhausenin "Gesang der Jünglinge".

 

 

 

 

Seuraavan kuukauden vieraana on Rauha-Maria Mertjärvi. Esitä hänelle kysymys!

Kysymykseni:


Ehdotukseni kuukauden vieraaksi:


Nimi:

Sähköposti:

 

 


Etusivu

Mika Vihrea lanka?

Yhteystiedot

Kuumat Langat

Kuukauden Vieras

Kysy Enolta

Voita luomukori

Yleisonosasto

Arkisto

Tilaukset

mediakortti

Tyopailloja

Linkit

 

Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO