Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Toukokuun kysymys

Tietämätön kysyy:

Nyt kun Valion jäätelöt sitten ilmeisesti myydään Nestlelle, saako enää mistään suomalaista jäätelöä?

—Kotimaista kesänannaa

Eno vastaa:

Ei kannata vielä jättää nuolaisematta, kun tipahtaminenkaan ei ole varmaa. Suomessahan on ollut eurooppalaisittain aivan poikkeuksellisen kotimaiset jäätelömarkkinat. Kaksi kotimaista jäätelötehdasta, Valio ja Ingman ovat hallineet lähes 80 prosenttia markkinoista. Jos ja kun Valiojäätelö muuttuu ulkomaiseksi, boikotissa olevan jättiyhtiön tuotteeksi, jäljelle jää vielä Ingman vajaan 40 prosentin osuudellaan.

Mutta eivät vaihtoehdot tähän jää. Helsinkiläiset ovat voineet nauttia Helsingin jäätelötehtaan tuotteista jo reilut 80 vuotta. Yhtiöllä on kesäisin kolme jäätelökioskia kaupungilla. Espoossa taas toimii Jäätelömestarit-niminen valmistaja. Se valmistaa italialaiseen reseptiin perustuvaa Pappagallo-jäätelöä pääosin kotimaisista raaka-aineista. Jäätelöä myydään kioskeissa Helsingissä ja muun muassa Citymarketeissa.

Jotkut pienet juustolat tekevät myös jäätelöä — esimerkiksi Peltolan juustola Rautalammilla. Näiden tuotteet menevät usein paikallisille ravintoloille ja vastaaville.

Muistaakseni taannoin selvittelin luomujäätelön saatavuutta. Luomujäätelöä valmistaa muutama luomutuottaja ja tämä herkku on tietysti kotimaista.

Vielä 20-30 vuotta sitten useampikin alueellinen meijeri — esimerkiksi Mikkelin, Kuopion ja Kymenlaakson meijerit — valmistivat jäätelöä, mutta nyt asialla ovat etupäässä vain isot firmat. Niin ne firmat kiinalaistuvat tai ”keskittyvät ydinosaamiseensa” — ja kuluttaja kärsii, kun alueelliset erot katoavat. Minä kyllä haluaisin kääntää rattaita taaksepäin ennen kuin kaikki eskimoista patagonialaisiin syövät samaa jäätelöä.

swirl

”Onneksi on Eno. Hesarin Kirstin ja Torstin yhtä salaperäinen kollega on vastaillut lukijoiden kaikenkirjaviin kysymyksiin palstallaan Vihreä Lanka -lehdessä vuodesta 1992 lähtien. Nyt Enon parhaat on koottu nokkelaksi ’Eno Tietää. Vastauksia ikivihreisiin kysymyksiin’ -kirjaksi, jota lukee lystikseen.”

—Taloussanomat (28.1.2000)

Kirjassa Eno selvittää mm. miten mitataan näkyvyys merialueilla, paljonko välillistä energiaa on kilossa lasia, mitä tapahtuu amputoidulle jalalle ja onko ekologisempaa imuroida vai luututa.

Tilaa Eno tietää -kirja (298 s.) nyt tarjouksena 10 € + postituskulut!

Haluan tilata Eno tietää-kirjan:

Nimi:

Osoite:

Puhelinumero:

Sähköposti:

swirl

Etusivu

Taustaa

Yhteystiedot

swirl

Kuumat langat

Kuukauden vieras

Kysy Enolta

Yleisönosasto

Arkisto

swirl

Tilaukset

Mediakortti

Töitä tarjolla

Linkit