Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 17.12.1999

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittaessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Runeberginkatu 5 B, 9. krs
00100 Helsinki
Fax: (09) 5860 4124
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Nato pääsi veräjästä

Miksi vihreät eivät puuttuneet Balkanin pommituksiin?

lieneekin? – velvollisuudesta sotia Kosovossa ja Serbiassa ja että pommitukset olivat "Milosevicin vika".
    Jo keväällä tiedettiin, että pommitukset olisivat poliittinen virhearvio, sotilaallinen voimannäyttö ja humanitaarinen katastrofi. Eikä kai kukaan järkevä ihminen uskonut, että pommituksilla vaikutettaisiin vain Jugoslavian liittoarmeijaan, ei esimerkiksi serbien ja albaanien välisiin taisteluihin, tai että pommituksia ei käytettäisi tulevaisuudessa esimerkkinä tavasta hoidella kansainvälisiä asioita ilman USA:n suuresti inhoaman YK:n valtuutusta.
    Alueella oli pommitusten alkaessa miljoonia pakolaisia ja nyt niitä tehtiin lisää. Sodan loputtua suurimmasta sotahaukasta ja Naton pääsihteeristä Javier Solanasta tehtiin Euroopan unionin tärkein ulkopolitiikasta vastaava virkamies. Ja Suomi kannatti sitä rinta rottingilla!
    Kun Venäjä osittain Balkanin esimerkin rohkaisemana aloitti pommitukset ja maasodan Tshetsheniassa, heräsi Vihreä Liitto. Esitettiin vastalauseita ja kuvailtiin ääni väristen humanitaarista katastrofia. Mikseivät vihreät toukokuisessa liittokokouksessaan edes käsitelleet Balkanin kriisiä? Mikä on se olennainen ero näiden kahden tapahtuman välillä?

Juha Jurvelius
SavonlinnaETUSIVULLE