Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 22.10.1999

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittaessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Runeberginkatu 5 B, 9. krs
00100 Helsinki
Fax: (09) 5860 4124
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Luomun puolesta 2000-luvulle

Ruoantuotannon ongelmia ei pidä aliarvioida.

Ilahduin luomuviljelijöistä kertovasta haastatteluartikkelista (VL 24.9.). Vihreys alkaa näkyä arkipäivässä. Minulle on syntynyt vahva usko siihen, että monen muunkin puolueen kannattajat tulevat toimimaan "vihreiden" asioiden puolesta oman etunsa vuoksi. Omat läheisenikin haluavat syödä terveesti. He ostavat luomutuotteita. Itse olen ollut luumuviljelijänä jo kaksikymmentä vuotta. En saa siitä varsinaista toimeentuloani, mutta haluan edistää omalta pieneltä osaltani luomuviljelyn arvokasta perinnettä.
    Kun katsomme naapurin lapsia tai omia lastenlapsiamme, toteamme varsin usein, että lähes jokaisella on jokin epämukavuutta aiheuttava vaiva, yleensä allergia. Syötämme jo lapsille "tekoruokaa", jossa on ylenmäärin erilaisia haitallisia lisäaineita.
    Monet meille itsestään selvät asiat eivät vielä olleet sata vuotta sitten edes arvattavissa. Yhdysvalloissa viime vuosisadan lopulla "parhaat ajattelijat" tekivät arvion tulevaisuudesta 1900-luvulla. He ennustivat, että monet ongelmat ratkaistaisiin ja että tekniikan kehitys ja aineellinen kasvu tuottaisivat lähes ihanteellisen maailman.
    Osa ennusteista piti paikkansa: sähkön ja puhelimen leviäminen, koko maailman avautuminen kaupankäynnille ja naisten vapautuminen. Toiset ennusteet osoittautuivat naiiveiksi, esimerkiksi kuvitelmat siitä, että ihmiset eläisivät 150-vuotiaiksi (haluaisimmeko edes?) ja että ilmansaasteista päästäisiin eroon.
    Tutkijoiden mielestä pahin virhe, jonka poliittiset johtajat voivat uudella vuosituhannella tehdä, on aliarvioida ruoantuotannon ongelmia. Ruoantuotannon kehittäminen on tärkeää pyrittäessä luomaan hyväksyttävää tasapainoa ruoan ja väestön välille.
    Toinen tärkeä keino tasapainon saavuttamiseksi on varmistaa, että kaikkien pariskuntien saatavilla on perhesuunnittelupalveluita. Kouluttamalla nuoria naisia voidaan nopeuttaa siirtymistä entistä pienempiin perheisiin. Naisille tulisi myös taata tasa-arvoiset mahdollisuudet yhteiskunnalliseen toimintaan.
    Tieto luonnosta on edennyt paljon pitemmälle kuin viisaus käyttää sitä. Sen seurauksena ihmiset hävittävät metsiä, murskaavat kallioita ja jopa kokonaisia vuoristoja, saavat vesistöt kuivumaan, päällystävät viljavia tasankoja, muuttavat ilmaston, saastuttavat ilman ja myrkyttävät verensä. Ihmisten toiminta luo pahimmillaan maailman, jota kukaan ei halua.
    Tälle on olemassa varmasti vaihtoehto. Sitä ei voi kuvailla yksityiskohtia myöten, mutta sen voi uskottavasti hahmotella. Ihmiset ovat selvästi liikkeellä tätä vaihtoehtoa kohti. Tuuli- ja aurinkoenergian myyntiluvut nousevat huimasti. Vesiensuojelu lisääntyy. Väestönkasvu hidastuu. Päättyvän vuosisadan muutosvauhti lisää toiveikkuutta. Teknologiat, joista edellinen sukupolvi ei edes osannut uneksia, ovat tulleet osaksi arkipäivää.
    Onko mahdollista pelastaa kaikki se, mikä on hyvää nykyisessä järjestelmässä ja samalla opettaa ihmiset kunnioittamaan luonnonrikkauksia ja ihmisen terveyttä? Pystyvätkö ihmiset muotoilemaan järjestelmän, joka toimisi myös pitkällä aikavälillä?
    "Vihreä" voi osoittautua edulliseksi vaihtoehdoksi myös yrityksille siksi, että ympäristönsuojelu antaa uutta tarmoa työntekijöille. He eivät tunne olevansa vain suuren koneiston rattaita vaan ihmisiä, jotka ovat huolestuneita yhteisöstään ja lastensa tulevaisuudesta. Itse olen varma, että vain yhteistyössä muiden vaikuttajien kanssa voidaan saavuttaa myönteisiä tuloksia.

Raili Oksanen
luomuviljelijä
Suomen Kuntaliiton valtuuston jäsen
NurmijärviETUSIVULLE