Viikon visiitti
Tuija Brax

Väärät lääkkeet

Tampereen huippukokous haukkaa isomman palan kuin pystyy pureksimaan.

VIIKONVAIHTEEN Tampereen ylimääräisessä huippukokouksessa on tarkoitus ottaa askelia kohtia "yhteistä vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta". Mitä enemmän Tampereen kokouksen valmistelusta on tihkunut tietoa, sitä useammin nuo iskusanat ovat tarttuneet kitalakeen.
    Tanskalaislehtien kautta levisi esimerkiksi tieto, että Euroopan unionin on tarkoitus palkata väärennettyihin asiakirjoihin erikoistuneita tarkastajia rajojensa ulkopuolelle lentokentille, joiden kautta kulkee paljon pakolaisia. Kun Kari Häkämies vahvisti suuressa valiokunnassa tiedon, minun tuli kylmä. Kuinkahan monesta diktatuurista pääsee vainottu pakenemaan laillisin asiakirjoin?
    Tampereen kokouksen alla on valmistunut raportteja tietyistä maista, joista tulevalle pakolaisvirralle aiotaan tehdä erityistoimia. "Pakolaisia on autettava paikan päällä" . Mitähän se voi konkreettisesti tarkoittaa esimerkiksi Afganistanin kohdalla? Pääministeri viittasi muun muassa kehitysyhteistyöhön keinona auttaa Afganistanin tilannetta.
    Ajattelen talebanien hallussa olevien alueiden naisia ja ihmettelen, miten heidän nykyinen asemansa poikkeaa Kosovon albaanien asemasta "operaatio Hevosenkengän" alkaessa. Kukaan ei muistaakseni esittänyt, että Kosovon albaanien joukkopakoa tulisi estää kehitysyhteistyön avulla.
    Minusta kehitysyhteistyöministerimme olisi kiireenvilkkaa otettava mukaan Tampereen valmistelun loppusuoralle, kun nyt on käynyt ilmi, kuinka suuret odotukset Tampereen kokous aikoo kasata kehitysyhteistyölle Sri Lankan ja Afganistanin kaltaisten maiden ongelmien ratkaisemisessa.

Useat ihmisoikeusjärjestöt ja muun muassa europarlamentaarikkomme Heidi Hautala ja Matti Wuori ovat esittäneet huolensa siitä, että Tampereen kokous jää historiaan kansalaisten tarkkailun ja ulkoisten muurien rakentamisen kokouksena. Pääministeri Paavo Lipponen torjui arvostelun viime viikolla.
    Kunpa Lipponen olisi oikeassa! Valitettavasti toistaiseksi saamani asiakirjat ja selvitykset kyseisestä kokouksesta ovat sen verran ylimalkaisia ja monimielisiä, että terve epäluulo on paikkansa ansainnut. Olisin hieman vähemmän huolissani, jos päätöslauselmiin liitettäisiin lupaus siitä, että jatkovalmistelu tapahtuu avoimesti ja yhteystyössä kansalaisjärjestöjen kanssa.

Tampereen kokouksen suurin ongelma saattaa olla se, että se on EU-huippukokous. Ne kun tuppaavat aina olemaan aivan mahdottomia kansalaiskeskustelun kannalta. Epäselvän ja usein salaisen valmistelun pohjalta syntyy moniselitteisiä päätöslauselmia, joihin kuitenkin vedotaan myöhemmin yksityiskohtaisessa valmistelussa velvoittavina kirjauksina.
    Tampereella käsiteltäviin asioihin huippukokous on suorastaan mahdoton instrumentti. Kun puhutaan yhtenäisestä pakolais- ja mahanmuuttopolitiikasta tai rikos-, siviili- ja perhelakien yhtenäistämisestä, puhutaan hyvin monimutkaisista ja moniulotteisista asioista, joista ei pidä puhua niin yleisellä tasolla kuin Tampereella tullaan puhumaan. Jo pelkkään rahanpesuun liittyviin asioihin saisi hyvinkin kulumaan yhden huippukokouksen. o

Kirjoittaja on Vihreän liiton kansanedustaja.ETUSIVULLE