Hullut päivät
Terhi Summa

Olemme muuttaneet

Siirtymävaiheessa luurangot kaivetaan kaapeista.

MUUTTAMINEN vanhasta kodista uuteen marssittaa esiin sen kaiken tavarapaljouden, jota ei omasta mielestään omistakaan. Esimerkki triviaaleimmasta päästä: onko minulla todellakin oltava maustehyllyssä mustapippuri, valkopippuri, punapippuri, maustepippuri, chilipippuri ja cayennepippuri ? Minulla, joka viimeiset viisi viikkoa olen syönyt leipää, juustoa ja noutopizzaa ?
    Herra Tupperin USA:ssa ansiokkaasti kehittämästä "kotitalalouksille muokatusta avaruusmuovista"valmistettuja astioita on varastossa niin ikään kaksi matkalaukullista. Niihin kelpaa tietysti varastoida noutopizzzan palasia aamiaista varten, mutta muuten niidenkin käyttötarkoitus on hämärän peitossa. Kahvikuppeja ja erilaisia serviisejä noutopizzan tarjoiluun on niitäkin astiakaupan verran.

Toisella muuttajalla sen sijaan on kahdeksan vanhaa virolaista silitysrautaa 1800-luvulta, paino á 25 kg sekä rotan luuranko, vanha letitetty ja poisleikattu pujoparta, muovisia viinirypäleitä, tuntemattomien ihmisten vanhoja valokuva-albumeita, 2 vanhaa kelamankkaa, 4 ikivanhaa virvoitusjuomakoria pölyisine pulloineen sekä muovinen teurastetun näköinen valeverta valuva kananraato (keittiön seinälle somistukseksi). Lisäksi kastikevispilä, ranskanperunarauta, vahdittava ei-itsestään-ponnahtava leivänpaahdin, pariisinperunarauta ja toimimaton vanha painava puhelin, muutamia mainitakseni.
    Toisaalta toimimaton puhelin sopii hyvin, sillä uudessa asunnossa joku entinen ihminen on tarmokkaasti leikannut sekä puhelinjohdon että tv:n antennijohdon poikki. Yhteydet ulkomaailmaan eivät hänellä ilmeisesti ole sujuneet suunnitelmien mukaisesti.

Isäni kysyi huolestuneena, onko uudessa asunnossa hometta. No ei ole. Vuosimallia 1928 olevassa talossa kylpyhuoneen venttiilin tilalla on puoli metriä leveä ja korkea ammottava aukko, josta tuleva talvitornado haihduttaa kaiken elollisen – mukaan lukien homeen. Samalla suihkussa käymisestä tulee avantouintiin verratava raikastava kokemus.
    Kun vielä sekä ikkunat, ulko-ovi ja komerot kierrättävät ilmaan tehokkaammin kuin yhdenkään viraston keskusilmastointijärjestelmä, pesiytyy asuntoon todennäköisemmin tuulihaukka kuin home.

Mietin muuton kuluessa, montakohan suomalaista perheidylliä on lähtenyt romahtamaan juuri muuttopuuhista. Suuret unelmat ja halu aloittaa puhtaalta pöydältä muuttuvat jomottavaksi ristiseläksi ja "olisit itse hakenut kaupasta enemmän laatikoita" -papatukseksi. Kaverit ovat kantamisesta jäykkinä ja muut asukkaat sekä lähtö- että tulotaloissa metelistä hermostuneita.
    Mutta se ihana hetki, kun tuijottaa puhdasta tyhjää maustehyllyä ja rojusta vapaata keittiön seinää, tekee siitä sen arvoisen...luultavasti. o

Kirjoittaja on Helsingin kierrätyskeskuksen koulutuspäällikkö.ETUSIVULLE