Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 3.9.1999

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittaessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Runeberginkatu 5 B, 9. krs
00100 Helsinki
Fax: (09) 5860 4124
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Vapauden ehdoilla

Langan on varjeltava integriteettiään.

Mielipidekirjoituksessaan (VL 27.8.) Tuomas Rantanen arveli minun jo aloittaneen uuden työni Stora Ensossa, koska olen antanut "roolivaihdosta vähätteleviä julkisia lausuntoja".
    Olen ennen Vihreään Lankaan tuloani toiminut aika monissa rooleissa: yliopiston assistenttina, monen sortin toimittajana, yrityskuvatutkijana, asiakaslehtien julkaisupäällikkönä ja autotehtaan tiedottajana. Kun sanon, että uusi työni Stora Enson tiedotuspäällikkönä on luonteva jatke sarjaan, niin näen asian nimenomaan henkilökohtaista historiaani vasten. En haluaisi elää yhteiskunnassa, jossa tällaista elämänkaarta pidetään arveluttavana – haluan elää yhteiskunnassa, jossa sitä pidetään suotavana.
    Minulle olikin aikanaan miellyttävä yllätys, kun näin epäortodoksisella taustalla ja ilman vihreitä kontakteja saattoi tulla valituksi Vihreän Langan päätoimittajaksi. Silloin viisi vuotta sittenkään ei kyllä edellytetty "maailmankatsomuksellista sitoutumista", jota Rantanen arveli vielä muutama vuosi sitten toivotun.
    Tuolloin haettiin ammattitaitoa ja niin haetaan nytkin. Toimittajan työvälineitä ovat kysymykset, eivät valmiit vastaukset. Siksi minun on vaikea ymmärtää, mitä on "sitoutunut ympäristöjournalismi".
    Vihreän Langan kaltaisen lehden on varjeltava omaa integriteettiään hyvin tarkasti. Uskottavuudesta ei ole mitään jäljellä, jos lehti mielletään vain Vihreän liiton, saati sitten ympäristöjärjestöjen äänitorveksi.
    Kestävä kehitys on vahvasti Vihreän Langan toimituspolitiikan ytimessä. Toimituspolitiikka korostaa kuitenkin lukijoiden omakohtaista arviointia. Lehden tehtävä on antaa sille mahdollisimman monipuoliset ainekset ja kyseenalaistaa myös läheisimpien sidosryhmien linjaukset. Pyrimme juttujen tasapuolisuuteen ja vierailevien kommentaattorien ja kolumnistien laajaan kirjoon.
    Rantasen mukaan Vihreä Lanka hukkaa "neutraalina mediafoorumina" lukijansa ja missionsa. Mielestäni se on ainoa tapa, jolla Vihreä Lanka voi menestyä – etenkin kun lehtiyhtiön hallitus on määritellyt strategiaksi vähentää parlamentaarisen lehdistötuen osuutta lehden kaikista tuotoista.

Päivi Sihvola
päätoimittajaETUSIVULLE