Sivistyneesti eri mieltä / Vihreä Lanka 27.8.1999

Sivistyneesti
eri mieltä

Lena Björklund

VIHREIDEN eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Ahvenanmaalla keskeisiksi aiheiksi nousivat luonnollisesti Itämeri, mutta myös opiskelijat ja pienyrittäjät. Median välityksellä kokouksessa kuokki väkevästi valtiovarainministeri Sauli Niinistö, joka kokoomuksen kesäkokouksessa tyrmäsi palvelualojen arvonlisäveroalennuksen.
    Yrittäjäpuolueena profiloituneen puolueen taholta puhe kuulosti vihreistä oudolta. "Niinistö ei ainakaan kehitä yrittäjäkulttuuria", kommentoi Irina Krohn.
    Käsittämättömänä Niinistön kantaa piti myös vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla Anttila, joka syytti Niinistöä siitä, mistä tämä yleensä syyttää muita: irtiotosta asioista, jotka hallitus on jo yhteisesti sopinut.

Missä naiset, siellä
myös miehet

Niinistön vastustus liittyy Euroopan unionissa suunniteltuun kokeiluun, jossa arvonlisäveroa alennettaisiin tietyillä aloilla. Näin todennäköisesti edistettäisiin niiden työllisyyttä.
    Asiasta on maininta myös hallitusohjelmassa. Siinä luvataan tukea niitä unionin päätöksiä, jotkatekevät mahdolliseksi alemman arvonlisäverokannan "eräille työvoimavaltaisille palveluille".
    Vihreiden kokouksessa tuotiin esiin erityisesti niitä aloja, jotka auttaisivat naisia pysymään muuttotappioalueilla. Ennustettiin, että jos työikäiset elinvoimaiset naiset lähtevät maaseudulta kasvukeskuksiin töiden perään, lähtevät sinne pian työkuntoiset miehetkin. Jäljelle jäisi autioituva maaseutu peräkammarin poikineen tai uuninpankkomiehineen. Mitä nimitystä sitten syrjäseuduille jäävistä yksinäisistä miehistä haluaa käyttää.
    "Asuntopolitiikan kurjuus johtuu siitä, että menossa on aika hurja muuttoliike", Osmo Soininvaara huomautti. Pienillä paikkakunnilla säilyvät työpaikat ovat todennäköisimmin palvelualoilta. Juuri näitä - ravintoa-, parturi- ja kampaamo-, talonmiespalveluja – arvonlisäverotusalennus auttaisi säilymään.
    Soininvaara puhui palvelualojen nykyisestä "tappoverotuksesta" ja sen vaikutuksesta muuttoliikkeeseen. Kuntien tukemien peltihallien rakentaminen ei tässä mielessä auta, hän sanoi, viitaten tietotekniikka-alan yrityksiin. Naiset kun työskentelevät pääasiassa palvelualoilla.
    "Jos naiset lähtevät, seuraavat miehet perässä", 'optioministeri' Soininvaara vakuutti.

Eri kannat keskusteluun
Usko arvonlisäverotuksen alentamisen työllistävään vaikutukseen palvelualoilla oli vihreän hallituspuolueen kokouksessa luja. Kanta on täysin päinvastainen kuin hallituksen valtiovarainministerin, joka ei alennuksen työllistävään vaikutukseen usko.
    Asian avaamista keskustelulle hallituksessa pidettiin vihreiden kokouksessa sekä luonnollisena että korrektina. "Emme me halua tapella kokoomuksen kanssa", ympäristöministeri Satu Hassi sanoi.
    Budjetin muuttamisesta voi sopia yhdessä. Niin tapahtuu myös eduskunnan sitä käsitellessä.
    Hassi lisäsi arvonlisäveroalennuksen piiriin myös korjausrakentamisen. Näin voisi edistää rakennetun kulttuuriperinnön säilyttämistä.
    Myös puoluesihteeri Ari Heikkinen ihmettelee Niinistön irtiottoa hallitusohjelmaan kirjatusta kannatuksesta unionin suunnitelmalle.
    "Hallitusneuvotteluissa tällä kyllä tarkoitettiin sitä, että tähän suuntaan menemme kun se Euroopassa suinkin on mahdollista", hän sanoo.

Hyvin suunniteltu,
puoliksi toteutettu

Asumista ja asuntopolitiikkaa käsiteltiin myös jo kesäkuumalla puhuttaneen korkovähennysoikeuden kautta. Soininvaara ei lämmennyt sen paremmin demareiden kuin kokoomuksenkaan mallille. Edellinen koskisi vain omaa asuntoa ja vähentäisi hänestä siten yksityisten vuokra-asuntojen määrää. Kokoomuksen malli taas osuisi lähinnä nuoriin ensiasunnon ostajiin, koska se ei huomioisi pääosin lainarahalla ostettuja asuntoja.
    Hassi pahoitteli opiskelijoiden asumistuen leikkausta tilanteessa, jossa opiskelijajärjestöt olivat mukana yhdenmukaistamassa järjestelmää järkevämmäksi. "Tällaista sivistynyttä toimintaa pitäisi tukea", hän toivoi.
    Yhteisesti sovitusta asiasta toteutetaan nyt kuitenkin vain leikkaukset – joita vihreät budjettiriihessä ainoina vastustivat – eikä muita epäkohtia korjaavia uudistusehdotuksia. Hassi arvelee tämän kannustavan jääräpäiseen saavutettujen etujen kiinnipitämiseen sivistyneen aloitteellisuuden kustannuksella.
    Hassi olisi valmis nostamaan opiskelijoiden asumistukea, mutta myös eriyttämään sitä alueellisesti."Uskoisin, että esimerkiksi Joensuussa ja Helsingissä opiskelijat maksavat aika erilaisia summia." Nykyään opiskelijoiden asumista hyvitetään 70 prosenttia 1 275 markasta.

Vihreä visio
liikkuu raiteilla

Pääkaupunkiseudulla asumiseen vihreät liittävät keskeisesti joukkoliikenneratkaisut, mielellään radikaalitkin. Soininvaaran liikennelinjaus ei jätä väärinkäsityksille tilaa: raiteita, raiteita ja lisää raiteita. Pitkään suunnitteilla olleen jokeri-kehän hän toivoo näkevänsä ratana.
    Nauhakaupunki-ajattelu on saanut Soininvaarasta tukijan. "Helsingin ja Tampereen välille voisi kehittyä urbaani nauhakaupunki, johon sisältyisi myös uusia taajamia", Soininvaara visioi.
    Ympäristöministeriössä valmistellaan parhaillaan kokonaispakettia pääkaupunkiseudun ongelmien ratkaisemiseksi. Samalla tulevat ajankohtaisiksi joukkoliikenteen kaavoittaminen ja jo kaavoitetun maan käyttöön otto.
    "Tarvitaan useampien ministeriöiden ja pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyötä", ympäristöministeri Hassi totesi.
    Suunnitelmat ovat paketissa noin vuoden kuluttua, Hassi arvioi. Hän väläytti mahdollisuutta ottaa käyttöön kuntien pakkokeinoja kaavoitettujen mutta rakentamattomien maiden käyttöön saamiseksi.

Ydinpilvi
tummentaa taivaan

Aurinkoisen Ahvenanmaan taivaalla leijui näkymätön tumma pilvi, joka puhuttaa vihreitä pitkään. Se saattaa pimentää myös vihreiden hallitustaipaleen: viidennen ydinvoimalan hakemus jätetään näillä näkymin sisään varmasti.
    Liikkeellä ovat Teollisuuden Voima ja Fortum. Mitä ilmeisemmin on olemassa joukko energiavaltaisia teollisuudenaloja, osa tiettävästi vasta suunnitteilla, jotka sitoutuvat ostamaan tuotetun ydinsähkön, mikäli eduskunta antaa lisätuotannolle luvan. Puheet viidennen ydinvoimalan hiilidioksidipäästöjä vähentävästä vaikutuksesta ovat asiakaskunta huomioiden siis vähintäänkin liioiteltuja.
    Se, miten vihreiden tulee käyttäytyä, jos hakemus eduskunnassa hyväksytään päätetään vihreiden puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa. Hallitusohjelmassa siitä ei ole mainintaa.
    TVO aikoo Helsingin Sanomien mukaan (24.8.99) jättää jo tässä kuussa kauppa- ja teollisuusministeriölle ympäristövaikutusten arvioinnin 1 000–1 500 megawatin ydinvoimalan rakentamiseksi Olkiluotoon. Fortum tekee samoin, mutta rakentaisi Loviisaan. Kyseessä on enemmänkin pelivara kuin keskinäinen kilpailu.
    Voinee kuvitella, ettei hanke juurikaan liikahda, ennen kuin Suomen EU-puheenjohtajuus on ohi. oETUSIVULLE