Hullut päivät
Tiina Nuto

Kuivin suin terassilla
Ihmiset voi laittaa ruotuun, autoja ei.

NAAPURISUURVALLALTA matkitulla kyvyllä meillä osataan lintata kansalaiset nöyriksi alamaisiksi. Vastaavasti elottomat oliot, varsinkin bensiinillä käyvät, nauttivat sellaisista oikeuksista, että kateeksi käy.
    Vai mitä muuta voi päätellä säännöstä, joka kieltää istumisen ulkoravintolassa kello kymmenen jälkeen illalla. Edelleen ihmisiltä on kielletty julkisilla paikoilla ylenmääräinen toisten tappaminen ja muu kännissä öykkäröinti, mutta nyt on sitten kielletty istuminen ja puhuminen. Ja kuitenkin aamukuudesta lähtien tavaraa kuljettavat autot saavat pitää meteliä kuinka paljon tahansa, asui lähellä joku tai ei.
    Varmaan terassit aukeavat sitten, kun autot pystyvät tilaamaan drinkkejä.

Vaikea pitää itseään autojen kanssa tasa-arvoisena, kun lasillisen nauttiminen ulkona lämpimänä kesäiltana kielletään, mutta seuraavana aamuna on herättävä ikkunan alla jylisevien moottorien ääneen.
    Vaikka onkin joutunut lähtemään terassilta jo kymmeneltä kotiin, ei silti ole kivaa herätä tyhjäkäynnillä puoli tuntia metelöivän tavara-auton ääneen – kuudelta. Ikkunan alla käyvää, koko taloa hetkuttavaa autoa unisin silmin äimistellessä on katuun hyppäämisen sijasta ihailtava viranomaista. Minä kun en hölmönä alamaisena käsitä, miten lähelläni olevat terassit voisivat tuottaa melua edes puoliksi sen vertaa kuin nuo autot.

Sitä paitsi, anniskeluterassit ovat hillityimpiä viinanläträyspaikkoja Suomen liberaalissa alkoholikulttuurissa. Ehkä niiden aikaisen sulkemisen tarkoituksena onkin pitää vanhat juomaperinteet kunniassa. Se näyttää toimivan. Minun asuintienooni kaduilla ainakin alkaa keskiyön jälkeen hoilausten, avunhuutojen ja nuijimisen säestämä juominen ja syöminen, sitä ei terassien sulkeminen ole hiljentänyt yhtään.
    Helsinkiläiset siis saavat mielin määrin nauttia alkoholia, kunhan tekevät sen kovaäänisesti ja kadunkulmissa hoiperrellen. Kiellettyä on rauhallisesti istua terassituolilla ja höpistä henkeviä. o

Kirjoittaja on Helsingissä – toistaiseksi – asuva toimittaja.ETUSIVULLE