Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 22.1.1999

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittaessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Laakajärvi on suojeltava!

Laakajärven suojelijat osoittavat avoimen kirjeen ympäristöministeri Pekka Haavistolle.

Kainuulaiset ympäristö- ja asukasjärjestöt vetosivat Kajaanissa 9.11. 1998 toistamiseen teihin, että Laakajärven suojelua hiertävä Honkalahti-ongelma ratkaistaisiin, jotta alueen suojelu-, virkistys- ja linnustoarvot voitaisiin turvata. Lupasitte, että asia selvitetään ministeriössä!
    Laakajärvi on Savon ja Kuhmon rajalla oleva eräänlainen suurjärvi, jonka pohjoisosa on säilynyt mökkiasetuksen ulkopuolella. Laakajärvestä yhdistettyinä Metsähallituksen metsämaihin on muodostettavissa merkittävä retkeily-, virkistys- ja suojelualue. Kainuun ympäristökeskus on kirjelmissään perustellut ympäristöministeriölle alueen suojeluarvot.
    Kiireellisintä ympäristöministeriön ratkaisua vaatii A. Ahlström Oy:n kahdeksan rakennuspaikan Honkalahden rantakaava-alueen lunastaminen tai vaihtaminen valtiolle. Honkalahden rantakaava-alue sijaitsee Laakajärven keskeisimmällä osalla, joka muuten on säilymässä osayleiskaavassa rakentamattomana.
    Kainuulaiset ympäristö- ja asukasjärjestöt odottavat teidän pikaista päätöstänne. Myönteinen ratkaisu Honkalahden osalta turvaisi Laakajärven pohjoisosan erämaisuuden säilymisen

Hannu Alanko
Etelä-Kajaanin Kylät ry.

Hannu Putkonen
Kajaanin Seudun Luonto ry.

Pekka Kepanen
kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Antti Ylitalo
kaupunginvaltuutettu (vihr.)


Lisää kotieläimiä Korkeasaareen!
Tänä päivänä eläinkaupoissa on monenlaista eksotiikkaa. Tavallisessakin eläinkaupassa akvaario-osasto käsittää usein jo useita kymmeniä kalalajeja, puhumattakaan erikoisliikkeistä, joiden kautta voi tilata kaikenlaista, jos liikkeessä ei satu olemaan. Ihminen kaipaa eksotiikkaa!
    Kautta tuhansien vuosien on ihminen halunnut laittaa purkkiin tai muuhun rajattuun tilaan eläimiä ja kasveja. Älkäämme tuomitko ihmisiä! Luontokappaleet ovat todella mielenkiintoisia.
    Kotikeräily voi kuitenkin johtaa narsistisen itsekkyyden toteuttamiseen luontokappaleiden hyvinvoinnin kustannuksella. Vaihtoehtoa tarvittaisiin.
    Kaikilla ei ole edes mahdollisuutta seurata elämää luonnossa, akvaariossa tai terraariossa tai riittävän suuressa häkissä. Moni jää paitsi elämän ihmeiden näkemisestä tai "joutuu" kiusaukseen hankkia eläviä olentoja, vaikkei omaa taloudellisia, tietotaidollisia tai tilallisia edellytyksiä! Se on valitettavaa eläimille ja ihmisille!
    Esitin 1993 Korkeasaaren tohtori Koivistolle lapsille, nuorille ja erikoisharrastajille suunnattua eläintarhaosastoa, johon koordinoitaisiin järjestettyä vaihtoehtoa kotikeräilylle! Siihen toivon yhteistyötä – nuoret, vanhemmat, kiinnostuneet. Se merkitsisi tasa-arvoa ihmisille ja eläimille. Eivät kai vihreät voi olla tämmöistä vastaan, eikä kukaan järki-ihminen.

Juhani Tuomiluoto
Helsinki