Kolumni
Markku Myllykangas

Tupakka tuomiolla
Flirttailu kuoleman kanssa ei ole vain tupakoitsijoiden ajanvietettä.

Tupakkayhtiöille on luettu lakia Suomessa. Ne on katsottu korvausvelvollisiksi tupakan aiheuttamiin vahinkoihin, jos syy-yhteys pystytään osoittamaan.
    Tämä on merkittävä ennakkopäätös koko Euroopassa. Yhdysvalloissa tupakkateollisuus on jo pulittanut tupakoitsijoille korvauksia yli tuhat miljardia markkaa.
    Tupakoinnin ja keuhkosyövän välinen syy-yhteys on yksi lääketieteen kiistattomimmin osoittamista. Yksittäisen tupakoitsijan kohdalla tilanne on kuitenkin ongelmallinen. Vaikka henkilö olisi tuprutellut pari askia päivässä vuosikymmeniä ja sairastunut keuhkosyöpään, ei varmuudella voida sanoa, että hänen sairautensa johtuu tupakasta – niin todennäköistä kuin se onkin. Syövän syy ei paljastu oikeudessa.
    Tupakoitsijat tietävät tupakoimattomia paremmin sauhuttelun terveyshaitat. Maailmalla tupakkamerkki "Death" on supersuosittu. Röyhyyttelijät flirttailevat tietoisesti kuoleman kanssa.

Milloin alkoholin valmistajat tuomitaan korvauksiin tuliveden aiheuttamista sairauksista, kuolemista ja sosiaalisista haitoista? Tupakoitsija tärvelee pääasiassa oman terveytensä. Alkoholin ongelmakäytön haitat kohdistuvat suurelta osin väärinkäyttäjän läheisiin, työkavereihin ja muihin ihmisiin, liikenteessä ventovieraisiin. Alkoholimyrkytyksessä syy–seuraussuhde on selvä erotuksena tupakoitsijan kehkosyöpään.
    Välttävätkö pontikkatehtailijat lain kouran, koska valtio toimii itse viinatrokarina. Sillä oli pitkään alan monopoli. Ja valtio saa vieläkin merkittävät tulot alkoholista, kuten tupakkaverostakin. Onko sillä merkitystä, että savuttelijoita on meillä vähemmistö, mutta lähes kaikki litkivät viinaa?
    Alko yritti aikoinaan kunnon poliitikon tavoin samanaikaisesti sekä lisätä että leikisti jarruttaa kulutusta. Alkoholi- ja tupakkatehtailijat koettavat saada koukkuun yhä nuorempia markkinoita laajentaakseen. Primalco on autokuski Häkkisen sponsori.

Rasvainen maito, voi, munankeltuainen ja suola, todelliset funktionaaliset eväät, ovat vaarallisia nautittaviksi sydän- ja verisuonitautien vuoksi. Vaaditaanko kyseisten tuotteiden kylkeen varoitus: "Erittäin haitallinen terveydelle"? Pekka Sauri on lohkaissut: "Suomessa aiemmin toteutettu maatalouspolitiikka siirsi eläinrasvat ihmisten verisuonten seinämiin".
    Johdonmukaisuus vaatisi elintarvike- ja maatalouspolitiikasta vastaavien roudaamista tuomiolle. Syytettyjen penkillä olisi tungosta kuoleman kauppiaista.

Epäterveellisesti käyttäytyvien yksilöiden todennäköisyys sairastua tai kuolla tiettyihin tauteihin on kiistatta suurempi kuin terveellisesti käyttäytyvien. Kaikki joutuvat kuitenkin elämään epävarmuudessa.
    Mikään ei terveyden suhteen takaa mitään. Jokainen valitsee vain sairastumisriskinsä suuruuden. Eikä terveellinen elämä ole sama kuin hyvä tai oikea elämä. o