Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 28.5.1999

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittaessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Runsaudesta tulee pulaa

Raunioiden kasvisuvut kannattaa pelastaa.

Siihen aikaan, kun me nyt jo vanhat ihmiset olimme vielä lapsia, oli puutarhojemme ja kasvipalstojemme laji- ja lajikemäärä huomattavasti nykyistä suurempi. Vielä tuosta kasvirunsaudesta on jotain jäljellä, muun muassa entisten rakennusten tonttipaikoilla. Ne ovat usein suurimmaksi osaksi villiintyneitä, mutta niissä vielä entiset viljelykasvit siellä täällä - usein melko huomaamattomasti - sinnittelevät kilpaillen elintilasta ja sukunsa elon jatkumisesta. Nykyisistä puutarhoista löytyy vain niitä jalostetuimpia muotoja...
    Monet näistä vanhoista rakennuspaikoista ovat nykyisin kuntien omistamia. Kunnatkaan eivät huolehdi vanhan puutarhakulttuurin säilymisestä riittävästi, vaikka vanhat rakennusten ja puutarhojen sijaintipaikat voisivat olla myös tuottoisia turistien retkikohteita. Varsinkin jos vanhojen jo osittain tuhoutuneiden kasvikantojen elinmahdollisuuksia olisi hieman autettu ihmisten toimin...
    Mitä siis yksityiset ihmiset voisivat tehdä esimerkiksi osittain jo metsittyneiden puutarhojen kasvien pelastamiseksi? Laillinen keino on kerätä noiden usein metsälaitojen mielenkiintoisien paikkojen kasvisiemeniä.
    Mutta tuskin on kuolemansyntiä, jos löydät noilta paikoilta muutamia pikkutaimia ja mahdollisia pieniä oksia, joista voit juurruttaa uusia yksilöitä. Ilman lupaa älä tee kuitenkaan mitään suurempaa tai muuttavampaa, vaan myös kunnioita vanhaa rakennuspaikkaa ja sen ehkä silloin kovinkin kaunista kasvipalstaa ja puutarhaa.
    Aisti vanhan menneisyyden tuoksu myös perustusjätteistä, tiilenpaloista ja kulkuteiden jäänteistä. Liikkuessasi vanhoilla rakennuspaikoilla varo erityisesti vanhoja kaivonpaikkoja, sillä lain määräyksistä huolimatta niitä on toisinaan peittämättä!

Pentti Törmälä
HamariETUSIVULLE