Koijärveltä 2000-luvulle / Vihreä Lanka 28.5.1999

Koijärveltä 2000-luvulle
Päivi Sihvola

MINISTERI Satu Hassin valinta puheenjohtajaksi toiselle kaudelle oli selvä jo ennen Forssan puoluekokousta. Kahden vuoden takainen jakolinja näyttää kadonneen täysin. Hassi oli iloinen siitä, että häntä ennättivät ensimmäisenä esittämään nimenomaan Helsingin Vihreät.
    "Kyllä se lämmitti. Ja pitivät vielä kauniin puheen", Hassi kommentoi.
    Helsingin Otto Lehtipuu kiitti Hassia puolueen yhtenäisyydestä ja siitä, että "ilmassa on liian vähän sähköä". Lehtipuu arvioi, että Hassin rinnassa sykkii "lämmin reaalipoliitikon sydän".

Heikkinen jatkaa,
Pulliainen vetäytyi

Myös puoluesihteeri Ari Heikkisen valinta toiselle kaudelle aplodeerattiin läpi rutiiniluonteisesti. Valtuuskunnan puheenjohtajan vaalista olisi tullut tiukempi taistelu, ellei kansanedustaja Erkki Pulliainen olisi viime metreillä vetäytynyt kisasta.
    Pulliainen oli Susirajan vihreiden ehdokas. Erkki Björk ja Ilpo Lommi olivat vielä hetkeä aikaisemmin puhuneet Pulliaisen kanssa. Niinpä miehet olivat pettyneitä ja kuin ällikällä lyötyjä.
    Pulliainen itse kertoo muuttaneensa mieltään kokouspaikalla. Hän sanoo alunpitäen lähteneensä mukaan pitkin hampain ja sillä ehdolla, että syntyy kansanliike. "Siitä ei herra paratkoon täällä ollut merkkiäkään".

Sauri teki comebackin
Pulliainen epäilemättä laski häviävänsä äänestyksessä helsinkiläiselle Pekka Saurille. Saurilla on pitkä rimpsu vihreitä luottamustehtäviä liiton puheenjohtajuudesta lähtien.
    "Tehdään valtuuskunnasta yhdessä sellainen kuin se kuuluu olla", Sauri kannusti valintansa jälkeen. Valtuuskunnan rooli poliittisissa linjauksissa onkin monien mielestä jäänyt hämäräksi. Myös puoluekokousta kritisoitiin siitä, että poliittiselle keskustelulle oli liian vähän aikaa.
    Vihreän liiton varapuheenjohtajiksi valittiin Otto Lehtipuu, Kirsi Ojansuu ja Harriet Lonka. Viikonloppuna myös Ekovihreät kokoustivat ja valitsivat puheenjohtajakseen Salla Laurilehdon Vaasasta.

Forssan ohjelma
vihreään tapaan

Forssassa on ennenkin laadittu kauaskantoisia ohjelmia, joiden tavoitteet ovat nykyisin itsestäänselvyyksiä, muistutti Satu Hassi. Kokous hyväksyikin yksituumaisesti Hassin kymmenen kohdan ohjelman.
    Marketta Horn oli ennen kokousta surrut arvokeskustelun puutetta sähköpostilistalla ja ilmoittanut lähtevänsä jälleen kerran kokoukseen "raskain mielin".
    "Et voisi olla enemmän oikeassa: näistä asioista ei koskaan puhuta tarpeeksi. Onko yleispuolueen leima syönyt vihreät perusarvot", Pekka Haavisto kysyi Hornille vastatessaan.
    Hän muistutti kuitenkin, että vuositolkulla vihreät tekivät ohjelmaa, jossa tavoitteeksi asetettiin, että luonnonsuojelualueet muodostaisivat kymmenen prosenttia Suomen pinta-alasta. Tuolloin monet vihreätkin pitivät Haaviston mukaan tavoitetta liioiteltuna. Nyt se on Naturassa ylitettykin. Samaan syssyyn Haavisto luetteli vihreiden tärkeimmät saavutukset hallituksessa ja ilmoitti omasta puolestaan lähteneensä kokoukseen "aika iloisin mielin". Kokousväki palkitsi Haaviston aplodeeraamalla pitkään.

Dialogi peittyi
äänestysrumbaan

Kosovo oli ainoa asia, josta kokouksessa olisi ollut aineksia ideologisten erimielisyyksien tuulettamiseen. Nyt dialogi kuitenkin peittyi sen alle, että Kosovo-kannanotton melkein jokaisesta rivistä äänestettiin. Lopputulos oli jonkinlainen Timo Krogeruksen oman esityksen ja hallituksen esityksen risteytys.
    Suurimmat erimielisyydet liittyivät siihen, riittääkö täydellinen kauppasaarto Milosevicin kukistamiseen. Krogerukselle vastattiin moniäänisesti, että tätäkin on yritetty, samoin kuin neuvotteluja.
    "Kosovossa Jugoslavia ei jättänyt kansainväliselle yhteisölle vaihtoehtoja: kansanmurha pitää pysäyttää. YK:n ja ETYJ:n kyvyttömyys puuttua tilanteeseen johti siihen, että Nato ryhtyi toimeen", kannanotossa sanotaan. Vihreät päättivät myös tukea Saksan ulkoministeri Joschka Fischerin rauhansuunnitelmaa sekä presidentti Martti Ahtisaaren toimia rauhanprosessissa.

Vihreä olio vetää
vaalivankkureita

Vihreät julkistivat Forssassa eurovaalikampanjansa, jonka symboli on vihreää valoa liikennevaloissa hehkuttava hahmo. Vihreään tasa-arvotyyliin se ei kuitenkaan ole ukko vaan olio. Kampanjan synnytti Oravavartio, joka vastasi vihreiden eduskuntavaalikampanjastakin.
    Vihreiden ykkösehdokas Heidi Hautala korosti, että Euroopan unionin hyvyys tai huonous punnitaan vain sillä, miten se hyödyttää kansalaisia. "Yhdentyminen ei ole vain hallitusten välinen asia".
    Liittovaltio on monelle kauhistus, vaikka siihen suuntaan katsotaan esimerkiksi kansalaisten roolin vahvistamisen vievän. Hautala otti esimerkiksi pari vuotta sitten perustetun oikeusasiamiehen vakanssin, jota hoitaa Jacob Söderman.
    "Viran perustaminen oli tärkeä askel federalismiin. Onko tämä sellaista liittovaltiokehitystä, että sitä pitää pelätä? Ei ole", Hautala linjasi.

Koijärvellä soi vain huilu
Sunnuntaina seitsemän aikaan bussillinen kokousväkeä sonnustautui sateessa Koijärvelle, josta kaikki alkoi. Koijärvi-veteraanit Osmo Soininvaara ja Maaret Eloranta viihdyttivät unenpöpperöistä retkuetta muisteluksillaan.
    Soininvaaran mukaan paikalliset poliisit olivat oikein tyytyväisiä kiistan pitkittymiseen - sai viettää leirielämää ja samalla juoksivat kaikki mahdolliset ylityökorvaukset. "Nyt sen voi jo paljastaa, kun on kulunut 20 vuotta", Soininvaara hykerteli.
    Hän kertoi, että väkivallattoman kansalaistoiminnan opuksia opiskeltiin Koijärvellä ahkerasti ja suositteli niitä myös myöhempien aikojen aktivisteille: "Yöllä vartioimme, ettei kukaan tee pahaa kaivinkoneelle. Päivällä sitten vastustimme sen saman kaivinkoneen käyttöä".
    Puoluekokous vaati valtakunnalliseen lintuvesiohjelmaan varoja, joilla pelastettaisiin niin Koijärvi kuin moni muukin huonoon kuntoon päässyt lintuvesi. o


2000-luvun vihreä Forssan ohjelma

Ihmiskunnan suurimmat ongelmat, kuten ympäristökysymykset, köyhyys ja väestönkasvu, kytkeytyvät vihreiden mukaan yhteen, niin myös niiden ratkaisu. Vihreät katsovat, että ensi vuosisadan alkupuoliskolla ihmiskunnan tulee suoriutua ainakin seuraavista keskeisistä haasteista:

1. Ilmastomuutoksesta johtuvien ympäristötuhojen estäminen.
2. Köyhyyden voittaminen, väestöräjähdyksen hillitseminen ja ihmisoikeudet.
3. Ekotehokkuuden kymmenkertaistaminen.
4. Siirtyminen määrästä laatuun ja aineellisesta henkiseen kasvuun.
5. Solidaarinen tietoyhteiskunta.
6. Oikeudenmukainen maailmankauppa ja kansainvälinen talous.
7. Rauhan ja vakauden Eurooppa.
8. Vastuu geeniperinnöstä.
9. Inhimillisen monimuotoisuuden suojelu.
10. Eettinen vastuu eläimistä.

Ohjelma sekä kokouksen kannanotot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.vihrealiitto.fi/kannanotot. Liiton osoitteesta selviävät myös hallituksen ja valtuuskunnan kokoonpanot.ETUSIVULLE