Viikon visiitti
Veera Mustonen

Vive la différence!
PicNic Pariisissa oli luontoa ja tekniikkaa, yhteisöllisyyttä, individualismia ja etenkin huvia.

ENSIMMÄINEN PicNic eli Euroopan vihreiden nuorten (FYEG) massatapahtuma houkutteli Pariisin liepeille Jabelinesiin noin tuhat aktivistia viime viikonloppuna. Ranskasta, Saksasta, Italiasta ja Belgiasta oli saapunut bussilasteittain osallistujia, mutta myös kaukaisemmat maat kuten Ukraina, Jugoslavia, Suomi ja Portugali olivat edustettuina.
    Kun saavuin Jabelinesin leirintäalueen rauhaan, näin sadoista värikkäistä iglutelteltoista muodostuvan vihreiden nuorten kylän. Puut kukkivat tekojärvien rannalla ja valtavat kumpuilevat nurmikkoalueet vaiensivat leiriytyjien äänet. Siellä täällä kuljeksi ranskalaisen CHICHE!n aktivisteja järjestellen kännyköitse illan konserttia tai varsinaista piknikkiä Villetten nurmikolle.
    Tunsin näkeväni vihreän ajanhengen: Suuri leirillinen nuoria, joille vihreä politiikka ei ole enää radikalismia vaan ekologista asioiden kuntoon panoa. Nuoria, joiden vihreydessä yhdistyy luonto ja tekniikka, kaupunki ja kansainvälisyys, yhteisöllisyys, individualismi ja huvi.

FYEGin poliittinen ohjelmaluonnos hyväksyttiin Jabelinesissa. Ohjelma oli tehty konsensusperiaattella, eikä sen sisältö varmasti yllättänyt ketään. Leirintäalueen hiljaisuus kätki alleen pienet poliittiset eripuraisuudet, joista merkittävin Naton rooli Jugoslavian sodassa. Periaatteellinen sodanvastaisuus yhdistää kaikkia vihreitä nuoria. Silti Ranskan vihreät marssivat maajoukkojen lähettämisen puolesta, Saksan nuoret halusivat lopettaa pommitukset ja makedonialaiset haluavat ennen kaikkea Naton ulos Balkanilta.

Viikonlopun huipentuma oli Ecolo-paraati Pariisin keskustassa aurinkoisena lauantai iltapäivänä. Tuhannet nuoret ja vanhemmatkin marssivat, tanssivat, rullalaluistelivat, pyöräilivät ja rummuttivat Bastillelta Louvreen.
    Ekokarnevaalihenkeä loivat ammattitaiteilijat, jotka esittivät muun muassa ekosysteemin herkkyyttä kuvaavia ja Kosovon sodan vastaisia performansseja. Paraati oli vihreän pluralismin kukkanen.
    Kaikki mielipiteet ja värit olivat edustettuina banderolleissa ja kasvomaalauksissa. Makedonialaiset levittivät Belgradista tutuksi tulleita "Target"- lappuja. Suuri hasasätkä kulki bussin katolla keskellä kulkuetta. Pohjoismaat vastustavat mietojen huumeiden laillistamisen ajamista FYEGissä, mutta tällä kertaa Ranskalaiset saivat saksalaisten ja italialaisten tukemana teemansa näkymään paraatissa. Vive la différence!

Ranskan eurovaalilistan ykkönen Dany Cohn-Bendit teki oharit eikä saapunut paraatiin, joka varmasti olisi ollut hänen kampanjansa upein tilaisuus. Ranskan lehdistö yksituumaisesti otsikoikin Ecolo-paraatin sisällöksi Danyn poissaolon. Viikonlopun kustansi suurimmaksi osaksi Ranskan Les Verts osana eurokampanjaansa, vaikka jättikin tilaisuuden nuorille.
    PicNic oli hauska. Ensimmäisen kerran näin FYEGin lippujen liehuvan ja vihreiden nuorten ilakoivan kadulla. 2000-luvun vihreä sukupolvi hallitsee myös poliittiset sirkushuvit! o

Kirjoittaja on Euroopan vihreiden nuorten ex-puheenjohtaja, joka talvehtii Pariisissa.ETUSIVULLE