Kolumni
Heidi Hautala

Kimmo, pysy lujana!
Hormonilihalle ei anneta periksi.

KOSOVON SOTAA käyvä länsiliittouma on Atlantin ylitse kauppasodassa, joka paljastaa hyvin erilaisia näkemyksiä kansalaisten arkiturvallisuudesta. Yhdysvallat haluaa rangaistustullien voimalla saattaa kasvuhormoneilla tuotetun naudanlihan Euroopan unioniin.
    Rangaistustullit ovat vahva ase hajottaa EU-maiden toistaiseksi rikkumaton rintama. Listalta itsensä löytäneet ovat alkaneet harjoittaa Washingtonissa yksityisdiplomatiaa vapautuakseen kostotoimista. Kaupankäynti on sentään mahdollista vielä kahden kesken.

Tämä saattaakin selittää, miksi Euroopan unionin kauppaministerien riveistä on alkanut sanktioiden voimaanastumispäivän 13.5. jälkeen kuulua sovinnollisempia ääniä. Suomen Kimmo Sasi kuuluu olevan myöntyväisimpiä. Suomen parinsadan miljoonan markan kaurakaupat eivät ole mitään sen voiton rinnalla, joka häämöttää edessä, kunhan vain ei nyt anneta periksi.
    Euroopan komissio on toiminut määrätietoisesti sen puolesta, että ihmisten terveydellä olisi sijansa maailmankauppajärjestön ratkaisuissa. Valittaessaan järjestön ensimmäisestä langettavasta tuomiosta komissio puristi esiin ison myönnytyksen. Ihan koko tiedeyhteisön kantaa ei tarvitse odottaa, kun halutaan kieltää tai rajoittaa jonkin tuotteen kauppaa. Riittää, kunhan kaivatte esiin yhdenkin varteenotettavan tutkimuksen, joka antaa viitteitä riskistä, maailmankauppajärjestö totesi yhdessä kuumimmista vaiheista.
    Tämä oli sikäli tärkeää, että kannanotossa piilee jonkinlainen tunnustus varovaisuusperiaatteelle, sille maalaisjärjellä syntyneelle ajatukselle, ettei kannata kiirehtiä toimimaan, jos toiminnasta saattaa aiheutua ympäristö- ja terveysriskejä. Jos varovaisuusperiaatetta olisi sovellettu, otsonikerrosta tuhoavia aineita ei olisi päästetty ilmoille. Olisi ensin vähän tutkittu.
    Euroopan komissio on tutkinut hormonilihan terveysvaikutuksia. Tieteellisissä komiteoissa on esimerkiksi todettu hiljattain, että yksi aineista, 17-beeta-estradioli, voi olla syöpävaarallinen. Työ on kesken, eikä nyt todellakaan pidä luovuttaa.

On ihme, miten vähällä kohulla maailmalle on saatu synnytettyä perustuslaki, johon vedoten langetetaan tuomioita meidän jokaisen oikeudesta välttyä tuotteilta, joita pidämme vaarallisina. Tässä perustuslakituomioistuimessa kuunnellaan vain tieteellisiä vastaväitteitä. Pitikö maailmasta tosiaan tulla näin tieteellinen? Ainakin voimme vaatia, että tiede, jos siitä ei pääse yli eikä ympäri, tunnustaa varovaisuusperiaatteen.
    Komission oikeustaistelu hormonilihaa vastaan on erityisen tärkeä siksi, että se voi olla ainoa tai ainakin paras tapa muuttaa maailmankauppajärjestön toimintaperiaatteita. Järjestön sääntöjä voi olla melkein mahdotonta muuttaa: 140 maan joukosta löytyy aina protektionismin peikkoa kavahtava määrävähemmistö vastustamaan ympäristö- ja terveyssäädösten selkeyttämistä. Ajamalla yksittäisiin ratkaisuihin uusia tulkintoja ja periaatteita ilkeä määrävähemmistö voidaan sivuuttaa.
    Ja tämä on tietysti vasta alkua, hyvää valmistautumista GMO-sotiin. Ei kestäne kauaa, kun pahamaineista MAI-sopimusta aletaan ympätä maailmankauppajärjestön kehikkoon. Tavaroiden ja pääomien vapaa liikkuvuus taotaan samaan perustuslakiin. Nyt jos koskaan on rakennettava yhteyksiä kuluttaja- ja ympäristöjärjestöjen välille Atlantin ylitse. Ne ovatkin vilkastumaan päin. oETUSIVULLE