Viikon visiitti
Jyri Tyynelä

Koeta kestää, Augusto!
Kenraali käyttäytyy arvonsa mukaan.

ARVOISA SENAATTORI, vapaaherra Augusto Pinochet,
    Rohkenen lähestyä Teitä kirjeellä, vaikka olenkin vain – kehtaako sitä edes ääneen sanoa – demokraattisen maan aivan tavallinen kansalainen. Haluan ilmaista Teille vaatimattoman, mutta täyden tukeni nykyisessä tilanteessanne, jossa Teidät on sotkettu mitä epämääräisimmällä tavalla pöyristyttäviin syytöksiin.
    Lehdet kirjoittavat sieppauksista, kuulusteluista, kadonneista ja ties mistä. Tuntuu kuin vuosia merenpohjassa uinuneet pahat henget olisivat yhtäkkiä pulpahtaneet pintaan.
    Julkisen sanan palvelijana neuvon Teitä: olkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Säilyttäkää kenraalin ryhtinne, niin saatte huomata, että lehtimiehet ovat aseettomia törmätessään jalosukuisen persoonan ylhäiseen tavoittamattomuuteen.
    Viime aikoina olen valvonut öitä, kun olen miettinyt maanne tulevaisuutta. Me kaikki muistamme, aivan kuten vanha ystävättärenne, paronitar Margaret Thatcher huomautti tavatessanne päiväkahveilla, että Te toitte demokratian Chileen. Paronitar tietää mistä puhuu. Hänhän itse kuljetutti demokratian Falklandin saarille. Muistatte varmaan tapauksen.
    Sydämenne täytyy pakahtua huolesta, kun ajattelette tuuliajolle jätetyn kansakuntanne purjehtimista parlamentarismin äkkiarvaamattomissa karikoissa. Ehkä Teitä lohduttaa tieto, että rakkaat maanmiehenne ovat aivan yhtä hädissään julman eronne johdosta. Kenen puoleen he nyt kääntyvät poikkeustiloissa? Kenelle he pärisyttävät rumpuja juhlapyhinä ja ketä jännittävät myöhäiselle vierailulle kotiinsa, kun Teitä, kansakunnan Johtajaa ja Aurinkoista maan Isää, pidetään teljettynä vieraassa maassa.

Sovi ei myöskään unohtaa poissaolonne senaatin lainsäädäntötyöhön jättämää ammottavaa aukkoa. Maanne ennen niin turvattu tulevaisuus on nyt vakavasti uhattuna. Olen alkanut vetää vaivaisia säästöjäni pois chileläisistä osakkeista. Muttei enää sanaakaan minun rahahuolistani! Eniten olen huolissani Teidän terveytenne tilasta.
    Miten voitte? Televisiosta huomasin, että käytätte keppiä. Onko selkänne jo parantunut? Toivottavasti ei ainakaan venähtänyt. Joskus ruumiin riiputtaminen tangossa pää alaspäin auttaa kipuihin.
    Muuten näytätte olevan erinomaisessa kunnossa. Tekisi mieleni sanoa, että Teissä on – anteeksi kiertoilmaukseni – harvinaisen paljon virtaa 83-vuotiaaksi. Kuka tahansa muu olisi jo luhistunut niissä epäinhimillisissä olosuhteissa, joissa Te olette joutunut virumaan kuukausia. Koettakaa kestää, rukoilen Teitä, koettakaa kestää!

Viimeinen toivomme on vedota humanitaarisiin syihin vapauttamisenne puolesta. Voitteko kuvitella??? Humanitaarisiin syihin!!! Oikeuslaitos ei voisi keksiä julmempaa kidutuskeinoa kuin heilutella tällaisia syitä nenänne edessä oikeusmurhaksi kääntyneessä valitusprosessissa. Lopulta totuus kuitenkin voittaa. Luotan täysin omaantuntoonne tässä näytelmässä, jossa piittaamattomuus inhimillisestä kärsimyksestä esittää pääroolia.

Lopullista ratkaisua odotellessamme, olkaa niin kiltti ja luvatkaa minulle, että yritätte parhaanne mukaan nauttia vanhan mantereemme vieraanvaraisuudesta. Toivon, että saamme pitää Teidät vieraanamme vielä pitkään! oETUSIVULLE