Pääkirjoitus
Päivi Sihvola
Desimaalipeli toimi
Edellisellä kerralla vihreille tuli kaksi salkkua, mutta vain yksi ministeri. Nyt tulee kaksi ja puoli salkkua, mutta puolitoista ministeriä.

HALLITUSNEUVOTTELUIDEN julkisuusmylly pyöri alkuviikosta voittopuolisesti vihreiden ja Ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) salkkuriidassa. "Peruspalveluministerin" eli toisen sosiaali- ja terveysministerin postin jakaminen Osmo Soininvaaran ja Eva Biaudet'n kesken ei suinkaan ole ongelmaton ratkaisu, mutta signaali on selvä: ruotsalaisten tähti on laskussa ja vihreiden nousussa.
    Peruspalvelusalkku miellyttää vihreitä monestakin syystä. Ehkä tärkein niistä on vahva usko siihen, että perustuloguru Soininvaara saa ministerinä lopultakin tuupattua käyntiin toimeentuloremontin, joka kannustaa työhön, mutta takaa sosiaalisen turvan. Toinen syy on se, että nyt vihreillä on mahdollisuus murtaa mielikuva "vain ympäristöpuolueesta".
    Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Satu Hassin saama salkku olisi puolueessa edelleenkin erittäin korkeassa kurssissa. Ympäristöstä ja kehitysyhteistyöstä on tulossa "kahdeksan vuoden vihreä projekti", kuten kaksoissalkun edellinen haltija Pekka Haavisto on iloinnut.

Vihreät olivat yksimielisiä siitä, että toinenkin ministeri kannatti valita nyt, eikä vasta kahden vuoden päästä. Nyt Soininvaaralla on aikaa valmistautua – hioa kynsiään ja perustulomallia. Samalla puolue säästyy rasittavalta spekulaatioilta siitä, kuka kulloinkin on nousussa ministeripörssissä.
    Jaetun salkun riski liittyy etenkin siihen, että hallitus ei istuisi ainakaan nykymuodossaan täyttä kautta. Valtuuskunnassa, liiton hallituksessa ja eduskuntaryhmässä on kuitenkin rikkumaton kannatus sille, että riski kannattaa ottaa. Aika suuren osan helteestä kantaa "optioministeri" Osmo Soininvaara henkilökohtaisesti.

Jos hallitus päätyy puoltamaan ydinvoiman lupahakemusta, puolueen hallitustie on katkolla. Vihreät lienevätkin erittäin tyytyväisiä siihen, että kabinetissa istuu kauppa- ja teollisuusministerin paikalla Erkki Tuomioja (sd.). Hassi iloitsikin Tuomiojan valinnasta valtuuskunnan kokouksessa: "Nyt kun kuulen, kuka on kauppa- ja teollisuusministeri, niin olen entistä optimistisempi."
    Tuomiojan ja Hassin yhteisellä agendalla on Suomen ilmastopolitiikan tarkentaminen Kioton ilmastokokouksen päätösten mukaiseksi. Kun Euroopan unionin puheenjohtajuus vielä sattuu Satu Hassin kauden alkuun, hän edustaa koko Euroopan unionia muun muassa ilmastokysymyksissä. Tässä mielessä salkku on superpainava. Se on myös epäilemättä raskas kantaa, Hassi tunnustikin valintansa jälkeen, että "hiukan hirvittää".

Näiden hallitusneuvotteluiden erikoispiirre oli se, että vihreiden sijoittaminen sosialisti–porvari -akselilla osoittautui mahdottomaksi. Neljä vuotta sitten salkkumatematiikassa vihreät laskettiin vielä porvarileiriin. Nyt kokoomus yritti Tuija Braxin mukaan koko ajan heittää vihreitä vasemmiston apupuolueeksi.
    "Sellaista asetelmaa ei ole koskaan ollut, eikä ole nytkään", Brax linjasi keskiviikkona. Hän kehotti pohtimaan, mitä vasemmistolla ja oikeistolla oikeastaan nykyisin tarkoitetaan, kun monissa tärkeissä asioissa rintamalinjat menevät puolueiden sisällä. Yksi tällainen vedenjakaja on ympäristö. oETUSIVULLE