Kolumni
Anto Leikola

Pommi eivät paranna hulluutta
Mielipuolisuus voi vain lisätä johtajan karismaa.

MITEN ALBAANIN mahtaa erottaa serbistä tai serbin albaanista? Molemmat lienevät varsin samannnäköisiä. Samaa mietin äskettäin katsellessani tv:stä Schindlerin listaa. Miten juutalaisen erottaisi ei-juutalaisesta? Minä en ainakaan osaisi tehdä tuota eroa. Epäilemättä serbeillä ja albaaneilla on erilaisia tapoja, osin eri uskonnot, jopa eri kielet. Mutta entä sitten? Tuleeko albaanista serbi ja päinvastoin, jos hän puhuu toista kieltä niin, ettei edes aksenttia huomaa?
    Näyttää siltä, että koko "etnisen puhdistuksen" idea perustuu erottelulle, jota ei tosiasiassa ole olemassa senkään vertaa kuin Etelä-Afrikan rotuerottelussa aikanaan. Ihmiset, jotka ryhtyvät tällaisiin erotteluihin, eivät tunnu oikein viisailta. Tulisivat ottamaan oppia täältä: ei tämä Suomi mikään suvaitsevuuden mallimaa ole, mutta viihtyy täällä sentään rinnakkain kaksi kieltä, oikeastaan useampiakin, ja useita uskontoja, eikä täällä vakavissa asioissa kukaan kysy toisen rotua, väriä tai muuta sellaista – mitä nyt muutama kaheli skini, mutta lieneekö kukaan pitänyt heitä koskaan oikein viisaina.

Adolf Hitler ei ilmeisestikään ollut oikein viisas. Enemmänkin, hän oli jo alun perin vinksahtanut ja lopulta mielipuoli. Samaa voi sanoa monista muista diktaattoreista sekä ennen häntä että hänen jälkeensä.
    Entäpä jos myös Serbian Milosevic on mielipuoli? Tavattoman vaikeaa hänen toimiaan on muutenkin selittää. Mutta silloin voi käydä niin, että pommitti Nato kuinka paljon tahansa, se ei tehoa häneen, niin kuin ei mikään tehonnut Hitleriinkään. Eikä se tehoa hänen esikuntaansakaan, sillä se saattaa koostua samanlaisista järkevän ajattelukyvyn menettäneistä desperadoista.
    Jos Milosevicille on täysin yhdentekevää, kuinka paljon hänen omaakin maataan tuhoutuu ja kuinka paljon ihmisiä tässä hommassa kuolee, kunhan hän saa sairaat pakkomielteensä toteutetuiksi, häneen ei tehoa mikään. Ellei sitten Nato pysty tuhoamaan kaikkia hänen sotakoneitaan, yksittäisiä rynnäkkökivääreitä myöten, tai serbialaiset saa tästä kaikesta tarpeekseen ja heitä häntä ulos. Mutta eivät heittäneet saksalaiset Hitleriä, venäläiset Stalinia ja irakilaiset Saddamia. Ihmisillä on selittämätön, joskus kaameakin taipumus seurata johtajiaan sitä tiiviimmin mitä hullummiksi he osoittautuvat.
    Sitä jää miettimään muutakin. Oliko kaikkien karjalaisten lähtö evakkoon puoli vuosisataa sitten etninen puhdistus? Tavallaan kai olikin. Entä jos Venäjä ryhtyisi palauttamaan aluetta Suomelle? Moni meillä on sitä mieltä että siellä asuvien venäläisten pitäisi lähteä sieltä pois, jonnekin Venäjänmaalle, Ukrainaan tai minne hyvänsä mistä he ovat aikanaan tulleet.
    Olisiko se etninen puhdistus? Vai pelkkää ryssien pois ajamista? Jos näin on laita, ei Kosovossakaan mikään kansanmurha tai puhdistus ole meneillään, albaaneja siellä vain ajetaan pois serbien tieltä. oETUSIVULLE