Hullut päivät
Tuukka Välimäki & Kaisu Lepikkö

Hyvää matkaa!
Merellä kansakunta katsoo kuvajaistaan silmiin.

SUOMALAISET ovat risteilykansaa. Lähes jokainen suomalainen on risteillyt elämänsä aikana. Lämmöllä muistellaan Lemmenlaivaa, jossa kapteeni Merrill Stubing toivottaa jokaisen matkustajan omakätisesti tervetulleeksi ja afroamerikkalainen Isaac sekoittaa matkustajille margaritoja heidän pelatessaan virkistäviä kansipelejä. Mukavaa.

Heti laivaan noustuamme pääsemme nauttimaan seisovan pöydän antimia. Syömme niin paljon kikherneitä ja juomme olutta sekä viiniä kuin puolessatoista tunnissa suinkin ehtii. Tämän jälkeen useimmilla on vielä jano. Suuntaamme kohti tax freeta. Mutta hei, missä ovat Merrill ja Isaac?

Harvan maan asukkaat ovat yhtä antaumuksella heittäytyneet risteilykulttuuriin kuin suomalaiset. Oikeastaan heittäytyminen ei ole tarpeen, useat lähes heitetään risteilylle. Lippuja tyrkytetään arpajaisissa, bingoissa ja työpaikoilla. Firmat järjestävät työntekijöilleen seminaareja tai "tutustumisristeilyjä" laivalla. Näin työntekijät saadaan pidettyä yhdessä ja kerrankin keskittymään asiaan.

Kello 18 kaikki ovat mahtavassa nousuhumalassa, eikä loppua ole näkyvissä. Laiva keinuu mukavasti ja Itämerikin näyttää epätodellisen puhtaalta. Kahden tunnin kuluttua kukaan ei enää seilaa selvillä vesillä. Kello 22 ne, joiden liekki ei vielä ole sammunut, siirtyvät Gates to Heaven -ravintolaan ihailemaan ikinuorta Dannya.

Lähtiessään risteilylle suomalainen haluaa irtautua maan kamaralta, arjen kahlitsevista realiteeteista. Laiva on oma pienoismaailmansa, jossa jokaisen unelmat täyttyvät. Kukaan ei jää ilman.

Aamulla huonetoverimme huomaa hiustensa olevan tahmeat likööristä. Verhotangon päältä kurkistaa Lapponia-pullo. Laiva keinuu todella epämiellyttävästi. Itämerikin on oma likainen itsensä. Aamiainen maistuu muovilta ja kumilta lukuunottamatta hedelmäsalaattia, joka ei maistu miltään. Ainoana lohtuna ovat tax freesta ostetut englanninlakut, Tobleronet ja Heineken-lavat.

Risteilevä kansa oli nousta kapinaan, kun Euroopan unioni päätti lopettaa tax free -myynnin. Ahvenanmaa pelasti Suomen vallankumoukselta. Euroopan unioni oli käärme, joka yritti tunkeutua suomalaisristeilijöiden paratiisiin. Halvan viinan myynnin loppuminen olisi lopettanut suomalaisodysseiat, matkat joilta palataan voittajina.

Maailma näyttää harmaalta. Rahat on loppu, turpiin tuli, päässä soivat tuomiopäivän pasuunat, eikä sitä ihmiskontaktia löytynyt etsimälläkään.

Kotona suomalainen on väsynyt, mutta onnellinen: hän on voittanut pizzerian arpajaisista uuden risteilyn. o

Kirjoittajat ovat tamperelaisia lukio-opiskelijoita.ETUSIVULLE