Vihreät tykkäsivät vaaleista / Vihreä Lanka 26.3.1999

Vihreät tykkäsivät vaaleista

Asialla
Aki Hyödynmaa oli vihreiden vaalipäällikkö eduskuntavaaleissa.
Aki Hyödynmaa
JOULUPUKKI TULI ja toi vihreille kaksi lisäpaikkaa. Onnittelut ja kiitos kaikille mukana olleille! Tokihan lisäpaikkoja olisi saanut tulla enemmänkin, mutta toisaalta on niin, että hiljaa hyvää tulee. Tästä on hyvä jatkaa euro-, presidentin- ja kunnallisvaaleihin.
    Tätä kampanjaa oli hieno tehdä. Ehdottoman subjektiivisena arvionani ehdokasasettelustamme annan kouluarvosanan kahdeksan. Kaikissa piireissä saatiin kohtuullisen hyvä lista kasaan. Seuraavia vaaleja ajatellen pitäisi kuitenkin miettiä ehdokasasettelua vahvimmissa piireissä Helsingissä ja Uudellamaalla.
    Helsingin superlistasta olisi kannattanut liisata joku ehdokas Uudellemaalle. Se olisi saattanut tuoda vielä yhden kansanedustajan paikan lisää. Myös ruotsinkielisen ehdokkaan puuttuminen Helsingistä oli ikävä asia.
    Kiveen kirjoitettujen aluekiintiöiden käyttäminen ehdokasasettelussa tuntui aiheuttavan pieniä ongelmia Uudellamaalla, Kymessä ja Vaasassa. Kymessä tämä saattoi olla osasyy kansanedustajan paikan menettämiseen. Hämeessä Kirsi Ojansuun ja Pekka Saurin yhteistyö kampanjassa oli erinomaista ja vaikutti paikan saamiseen.

Televisio saikin jäädä pois
Varsinainen kattokampanja onnistui hienosti. Julisteemme ja lehti-ilmoituksemme saivat kehuja. Niiden sisältämä tasapainoinen huumorin ja asian sekoittaminen tehosi ihmisiin.
    Jos budjetointivaiheessa olisin tiennyt, kuinka onnistuneet ilmoitukset saimme, olisin kyllä vakavasti harkinnut värien käyttöä lehti-ilmoittelussa. Muutoinkin harmittelen hyvän kampanjamme vähäistä näkymistä. Erityisesti kattokampanjan totaalinen näkymättömyys Helsingin katukuvassa oli mielestäni iso virhe.
    Yhtenä isona osana kampanjamme onnistumista oli puheenjohtaja Satu Hassin panos. Satu toimi innostavana vaaliveturina kaikille ehdokkaille ja työntekijöille. Hänen tv-esiintymisensä muun muassa Mustassa Laatikossa ja MTV:n puoluetentissä olivat häikäisevän hyviä.
    Sadun Rovaniemelle asti yltänyt piirikierros sai isoja myönteisiä juttuja paikallisiin medioihin. Piirien kiertämisen lisäksi paukkuja riitti läpimenoon omassa vaalipiirissä Pirkanmaalla.
    Tv-mainonnan puuttuminen kampanjasta ei todennäköisesti vaikuttanut juurikaan menestykseen. Syystä tai toisesta poliittinen tv-mainonta ei tunnu istuvan suomalaiseen kulttuuriin. Ne muiden puolueiden ehdokasmainokset, joita satuin näkemään, olivat lähinnä naurettavia tai vastenmielisiä. Jos Vihreät jossain tulevissa vaaleissa tv-mainonnan käyttöön päätyvät, kannattaa harkita tahallisen, ei tahattoman huumorin käyttämistä.

Meri Kukka yllätti kaikki
Kansanedustajiksi valituista ehdottomasti suurin yllättäjä oli Uudeltamaalta valittu Meri Kukka Forsius. Täytyy rehellisesti myöntää, ettei Merikukka kuulunut juuri kenenkään ennakkosuosikkeihin. Se ei kuitenkaan hänen valintansa hienoutta vähennä, päinvastoin. Onnea yllättäjälle!
    Ehdokkaiden omista kampanjoista sanoisin, taaskin hyvin subjektiivisesti, että parhaan ja mieleen jäävimmän kampanjan teki Tuija Brax. Tämän helsinkiläiset äänestäjät myös palkitsivat tuomalla Tuijalle yli 11500 ääntä.
    Tuija oli vihreiden äänikuningatar, mutta Varsinais-Suomen Janina Anderssonin saamat yli 9000 ääntä oli myös huikea saavutus. Turussa ja Helsingissä ilmeisesti pidetään vaaleista. Hienoa, arvon rouvat!

Piirijako rankaisee
vihreitä

Meillä on edelleen kahdeksan vaalipiiriä, joissa kannatuksemme ei riittänyt paikan saamiseen. Kymiä lukuun ottamatta kaikki paikat jäivät vieläpä melko kauas.
    Erityisen huonosti asiat tuntuvat olevan Lapissa ja Vaasassa, joissa kannatuksemme jäi kahden prosentin tuntumaan. Kirvestä kaivoon ei kannata näissäkään piireissä heittää. Oulun Erkki Pulliainen uusi jälleen paikkansa ja osoitti näin neljännen kerran, että ruuhka-Suomen ulkopuoleltakin on mahdollista saada vihreä kansanedustaja, kun vain löydetään oikeat lääkkeet.

Vaaliliitot virkistivät
Neljä vaaliliittoamme eivät tuoneet paikkoja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vaaliliitot olisivat täydellisesti epäonnistuneet. Vaaliliitot toivat piireihin ihan uutta aktiivisuutta ja nostivat esiin kovia kykyjä. Esimerkiksi Krista Mikkonen keräsi lähes 1800 ääntä Pohjois-Karjalasta.
    Vaaliliitot ovat kuitenkin vain oireiden, ei itse taudin hoitoa. Parempi olisi, jos vaalipiirijakoa muutettaisiin siihen suuntaan, että äänikynnys alenisi.

Trendi suosii henkilöitä
Seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen pidän edelleenkin tärkeimpänä ehdokasasettelun onnistumista. Trendi näyttäisi pysyvän sellaisena, että ihmiset äänestävät puolueen sijasta henkilöä. Pelkkä muutaman kuukauden kampanja, vaikka se onnistuisi hyvinkin, ei riitä paikkojen merkittävään lisäämiseen. o


ETUSIVULLE