Kolumni
Markku Myllykangas

Outoja energioita
Noituus palaa. Eikä vain pääsiäiseksi.

MEIDÄN VÄITETÄÄN elävän Tieteen Aikakautta. Maailman menoa ihmetellessä syntyy kuitenkin oitis päinvastainen käsitys. Vastuuttomat tiedotusvälineet myrkyttävät mieltämme järjen valon sammuttavalla saastalla. Mediat pursuavat horoskooppeja, henkiparantajia, homeopaatteja, ufoihin hurahtaneita ja edellisissä elämissä sukkuloivia metafyysisiä pappeja.
    Selvänäkijä Kassi-Alma julistaa: "Minulla on parantamisen lahja". Hän auttaa ihmisiä reiki-menetelmällä eli siirtämällä parantavaa energiaa, usein vain naurattamalla heitä.

Terveydenhuollon ammattilaiseksi kouliutuminen kestää vuosikausia ja vaatii jatkuvaa lisä- ja täydennyskoulutusta. Puoskari pätevöityy rupeamalla ryhtymään, usein ylhäältä saadun lähetyskäskyn riivaamana.
    Monilta henkiparantajilta luonnistuu ryhmä- ja kaukoparannus. Korvausta vastaan. Nöyrän Jumalan välikappaleen ihmetekojen määrä on lukematon. Käsistä virtaava parantava Voima taltuttaa astman ja syövän, suoristaa skolioosin koukistaman selän. Ovatko yhä sairaiden kirjoissa kulkevat masokistisia kitupiikkejä?

Eräs velho väitti parantavansa kaikki sairaudet, paitsi AIDSin. Tähän hän ei ollut saanut vielä lupaa. Sitä ei ole lääketieteelläkään.
    Aivopesussa käytetään ovelasti julkkiksia. Satu Silvon tv-ohjelma Satua ja totta sotkee viekkaasti totuuden ja valheen, lääketieteen ja uskomuslääkinnän.
    Tosipaikassa usko vaihtoehtoihin hiipuu. Loukkaantunutta Silvoa hoidettiin teholla. Uskomuslääkintä tepsii luulosairauksiin. Ja aivastuksesta johtuvaan sielun menetykseen.

Jengiä on helppo kusettaa. Reppanat pulittavat jopa satoja tuhansia huijarisaarnaajille oikean lottorivin tai ihmeparannuksen toivossa. Osa höynäytetyistä on ymmärrystä vailla, mutta monilla on terveen paperit.
    Monet toipuvat toivottomista tilanteista, loitsuitta. Lääketiede ei tunne yhtään ihmeparanemista.
    Uskomuslääkinnässä voi rahojen lisäksi mennä terveys, jopa henki. Eritoten EU:n piirissä on tahoja, jotka ajavat uskomuslääkinnälle samaa asemaa kuin lääketieteelle. Tätä on vastustettava kiivaasti. Jos Kela alkaa korvata humpuukihoitoja, peli on menetetty. Rahat eivät riitä silloin oikeiden sairauksien hoitoon.

Uskomuslääkinnällä rahastavat käyttävät säälittä hyväkseen ihmisten hätää. Jokaisella on yksilönvapauteen perustuen valta tehdä typeryyksiä. Mutta jonkinlainen kuluttajan suoja pitäisi olla hömpässäkin.
    Vaihtoehtoroska tunkee jo tieteen nimeen vannoviin terveydenhuolto-oppilaitoksiin, jopa yliopistoihin. Opiskelu ei näytä jättävän pysyviä vaurioita.

Uskomuslääkinnän mainonta lisääntyy lääkäreidenkin joukossa, vastoin eettisiä ohjeita. Syynä rahan ahneus. Lääkäriliitto tutkii asiaa.
    Terveydenhuollon tulevaisuuden piti kuulua näyttöön perustuvalle lääkinnälle. oETUSIVULLE