Hullut päivät
Tiina-Maria Levamo

Musta iho katoaa
Moni sambialainen haluaa väriä hipiäänsä.

"HE AJATTELEVAT, että jos ovat vaaleaihoisia, ovat he parempia kuin muut."
    Tämän tietää parikymppinen sambialaistyttö Lyuni, koska puhuu itsestään. Ja niistä lukemattomista naisista, jotka päivittäin vaalentavat ihoaan hengenvaarallisilla voiteilla.
    Katson kuvaa Lyunista ennen ja jälkeen. Muistossa vuosien takaa hän poseeraa mustiin siskoihinsa nojaten. Sambialaiset ovat kauniita, viehätyn yhä. Mustasta ihosta heijastuu lähemmäs 40 värisävyä. Mikä rikkaus!

"Kun tapasin somalialais-sambialaisen poikaystäväni,vajosin syvemmälle ihon vaalennukseen. Siitä tuli pakkomielle. Piti näyttää yhä vaaleammalta", sanoo kellertävän vaalea Lyuni.
    Katsomme paljastavaa uimapukuotosta. Kuvassa hän on onnellinen, erilainen, suosittu, merkitty. Kuva on tuttu – eteläafrikkalaisten naistenlehtien sivuilta. Lyunikin tunnustautuu Cosmopolitanin lukijaksi.
    Hetkittäin Lyuni on allapäin, että yleensä tulikin aloitettua.
    "Mutten enää voi mitään. En voi lopettaa. Päiväksikään. Jos lopetan, minusta tulee musta, jopa mustempi. Tiedän kyllä, ihmiset saavat ihosyöpää. Mutta jos lopetan, tulen hirviöksi. Kasvot painuvat arville. Näyttäisin leprapotilaalta."

Lyunin isä kröhii. Pastori rojahtaa sohvalle ja aukaisee kertojan arkkunsa. Kerran Afrikassa oli vain mustia ihoja. Kolonialismi toi englantilaiset hallitsemaan meitä.Valkoisilla oli oma yhteisönsä. Sinne musta ei voinut mennä.
    Oli seka-avioliittoja. Syntyi värillisten luokka ja korttelit.Valkoinen isä ei vienyt värillistä lastaan Englantiin. Olisivat nauraneet. Lapset eivät halunneet nähdä mustia äitejään. Heitä hävetti.
    Sitten tulivat voiteet, kuten Ambi Extra. Ihoa vaalentavat mustat saivat käyntikortin. Kun pääsi värillisten kortteleihin, oli se etu: ystävyys värillisen kanssa. Pääsi syömään ravintoloihin, sai töitä.
    Kun Lyuni laittaa peruukin päähänsä, näyttää hän värilliseltä. Hän huijaa. Ihmiset luulevat, että hänen isänsä on musta ja äiti vaalea. Hänet hyväksytään.

Elohopeaa sisältävää saippuaa liuotetaan olueeseen seitsemän päivän ajan. Seos hierotaan koko vartaloon aamuin illoin. Permanenttiliuosta levitetään käsiin. Kädet kääritään tiukkaan muovikelmuun. Annetaan vaikuttaa muutama minuutti. Ei kauemmin, muuten iho palaa.
    Elämä Afrikassa on lyhyt. Ken estää tekemästä siitä kauniin. o

Kirjoittaja on Sambiassa työskentelevä Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen tiedottaja.ETUSIVULLE