Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 26.2.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
RAUHAN OLOISSA elävien maiden käytössä on myös rauhanomaisia keinoja kriisin ratkaisemiseksi.

Viime lokakuun lopulla alkanut kriisi yhtäältä Irakin presidentin Saddam Husseinin hallinnon ja toisaalta YK:n ja Yhdysvaltain välillä eteni vaaralliseen vaiheeseen. Tilanteeseen ajauduttiin tunnetusti Saddamin hallinnon estettyä YK:n asetarkkailijoiden pääsyn Irakin presidentin palatseihin ja uhattua lopettaa yhteistyön tarkkailijavaltuuskunnan kanssa – mutta myös siksi, että Yhdysvallat pitää kiinni uhkauksestaan käyttää sotilaallista voimaa pakottaakseen Irakin noudattamaan sitä koskevia YK:n päätöksiä.
   Irakissa pitää valtaa diktatuuri, joka ei piittaa ihmisten kärsimyksistä, vaan haluaa pysyä vallassa, maksoi mitä maksoi. Sen tapana on aika ajoin turvautua kriisikehitykseen pitääksen kansan pelon vallassa.
   Samalla kun diktatuuri yrittää kovasti esiintyä maailman silmissä uhrina, se jatkaa terroria, teloituksia, mielivaltaisia pidätyksiä, pakkosiirtoja, ihmisten pitämistä suojakilpenä ja viimeisenä keinonaan, nykyisenkin kriisin aikana, pakko-ottoja armeijaan. Yhdysvallat puolestaan rankaisee Irakia ja sen kansaa jatkuvalla taloussaarrolla. Saarto on johtanut kestämättömään tilanteeseen kaikilla elämänaloilla, ennen kaikkea ihmisten jokapäiväisessä elämässä ja kansanterveydessä.
   Irakin hallinnon on taivuttava noudattamaan YK:n kanssa tekemiään sopimuksia, jotka se on itse ehdoitta allekirjoittanut. Diktatuurin väitteet kansallisen itsenäisyyden suojelemisesta kieltämällä asetarkastukset ovat pelkkää teatteria. Koko kansallinen itsenäisyys on aikaa sitten uhrattu, jotta verinen hallitseminen voisi jatkua.
   Sotilaallinen yhteenotto koituisi tuhoksi Irakin kansalle ja uhkaisi laajan maailmanalueen vakautta. Rauhan oloissa elävien maiden käytössä on myös rauhanomaisia keinoja kriisin ratkaisemiseksi.

Yousef Aboulfouz,
kirjailija, KeravaMitä Hautala äänesti?
Olen äänestänyt Heidi Hautalaa europarlamentin vaaleissa. Nyt tahdon tietää, onko myös hän äänestänyt elintarvikkeiden säteilyttämisen puolesta. Mikäli on, siinä menivät toiveet äänestäni seuraavissa vaaleissa. Mikäli ei, ja mikäli hän on myös edesauttanut säteilytettyjen elintarvikkeiden merkitsemisvelvollisuutta, suurkiitos.
   Olisiko mahdollista saada lista niistä europarlamentaarikoista, jotka ovat äänestäneet säteilyttämisen puolesta? Haluaisimme esittää asiassa henkilökohtaisen paheksuntamme.

Sirkku Lumioksa-Hansen,
Lyypekki, Saksa"Se oli torjuntavoitto"
Parlamentti torjui jo 10 vuotta sitten elintarvikkeiden säteilytyksen. Nyt komission direktiiviehdotus sallii säteilytyksen erikseen määritellyille elintarvikkeille. Ratkaisu on siedettävä kompromissi, koska säteilytys saatiin rajattua mausteisiin ja yrtteihin, ainakin tässä vaiheessa. Säteilytetyt tuotteet on merkittävä selkeästi, mutta suurkeittiöruoka tulee olemaan ongelma.
   Parlamentin esityksen laati saksalainen Undine-Uta Bloch von Blottnitz (vihr.), joka on vastannut asiasta alusta asti.
   Elintarvikkeiden säteilytystä eivät tarvitse kuluttajat vaan elintarviketeollisuus, joka pyrkii edelleen pidentämään ruoan matkaa pellolta ruokapöytään. Säteilytetty ruoka on myös biologisesti kuollutta. Kuka haluaisi syödä kuolleita, tuoreen näköisiä porkkanoita?
   Käynnistin 1980-luvun puolella Suomessa laajan kansalaisjärjestökampanjan säteilyttämistä vastaan. Säteilytettäviksi ehdotettiin tuolloin huomattavasti laajempaa joukkoa elintarvikkeita, mutta onnistuimme rajaamaan menetelmän mausteisiin, yrtteihin ja steriloitavaan sairaalaruokaan.
   EU-direktiiviä arvioidaan uudelleen vuonna 2001. Riskinä on, että ne maat, jotka sallivat säteilytyksen laajemmin, haluavat ujuttaa mukaan vihanneksia, siipikarjaa, äyriäisiää ym. Euroopan parlamentti voi halutessaan estää tämän.

Heidi Hautala

Jos äänestys on koneellinen, saadaan selville yksittäisten parlamentaarikkojen käyttäytyminen. Parlamentin tiedotustoimistoista voi kysyä näitä listoja. Säteilytyksestä kysyessä kannattaa mainita koodi A4-0042/98. Puhelinnumero on Helsingissä (09) 6220450 ja Berliinissä (30) 8930122.