Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 19.2.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
KOIRA on laumaeläin, ja tarvitsee liikuntaa, vaikka olisikin juoksulangassa.

Näin sydäntalven aikaan on hyvä tarkistaa, että ulkona asuvan koiran olot vastaavat vaatimuksia. Koiralla on oltava hyvin maasta eristetty, vedoton koppi tai muu kunnollinen suojapaikka, johon se pääsee suojaan räntäsateelta ja pakkaselta. Lämmitettäviä koppeja on yleisesti saatavana, ja ohutturkkiselle koiralle sellainen on välttämätön.
   Avattavan katon kautta kopin sisustus on helppo pitää kunnossa. Sisustuksena on parasta heinä tai pitkänä paalattu kauranolki. Kostunut sisus on vaihdettava.
   Pakkasella koira tarvitsee tavallista enemmän ruokaa, koska se käyttää osan energiasta ruumiinlämmön ylläpitämiseen. Myös lämmintä vettä on tarjottava riittävän usein. Nykyään on saatavana mainioita juomakuppeja, jotka pitävät veden sulana sähkövastuksen avulla.
   Maa- ja metsätalousministeriöllä on uudet määräykset koiran ulkotarhan vähimmäiskoosta. Esimerkiksi 30-kiloisen koiran tarhan vähimmäiskoko on 10 neliömetriä. Juoksulangassa liikkumatilaa on oltava vähintään 40 neliömetriä.
   Alle vuoden ikäistä koiraa saa vain tilapäisesti pitää ulkona kytkettynä. Koirat, joilla ei ole pohjavillaa, eivät sovi ulkokoiriksi. Lisäksi monet rodut ovat luonteeltaan täysin sopimattomia tarhaan suljettaviksi. Mitään koiraa ei saa keskellä talvea siirtää yhtäkkiä ulos asumaan.
   Koiran ulkoiluksi ei riitä ulkona asuminen, vaan myös sen liikunnantarpeen tyydyttämisestä on huolehdittava. Koira on laumaeläin, jonka hyvinvoinnille kontakti ihmiseen on välttämätön.

Tiina Notko,
Suomen Eläinsuojeluyhdistys,
Jaana Reijonaho,
Eläinsuojeluliitto AnimaliaMitä vikaa "maalla- pysymispalkkiossa"?
Viitaten kirjoitukseenne kansalaispalkasta (VL, 12.2.) haluaisin ihmetellä, mitä vikaa siinä on, jos kansalaispalkka olisikin "maallapysymyspalkkio", niinkuin kansanedustaja Osmo Soininvaara sanoo. Nuoret saavatkin lähteä maalta kaupunkiin työn perässä, vaan entä ne varttuneemmat työttömät, jotka eivät milloinkaan pääse töihin?
   Onko halvempaa, että he asuvat maalla omassa mökissään kuin esikaupungin kerrostaloasunnossa? Nostavat siellä vain pääkaupunkiseudun vuokratasoa!
   Onneksi virta maalle on alkanut. Omin käsin töitä tekevät eläkeläiset ostavat kylmiä tiloja, tyhjiä taloja. Kannattasiko siis maksaa maallapysymispalkkiota?

Raimo Puisto,
pienyrittäjä, KellokoskiKirjoittajat hukassa!
Viime viikon lehteen (VL, 12.2.) oli päässyt parikin vakavaa puutetta: sivun 4 kolumnin Tiikeritarun opetus ja sivun 13 Hullut päivät -pakinan Suojatöissä kirjoittajan nimet olivat jääneet pois. Ensiksimainitun kirjoitti Jyri Tyynelä ja jälkimmäisen Jarmo Tiri.
   Lehden veppisivuille taas oli päässyt ainakin joksikin aikaa luulo, että yhteisautoilua käsitelleen jutun olisi kirjoittanut Lassi Raunio. Oikeasti sen kuitenkin kirjoitti Anna Alastalo.
   Pahoittelemme virheitä.

Toimitus