Pässin lihaa
Hannes Mäntyranta

Reilua matkaa
FRITIDSRESORIN kerrotaan olevan kiinnostunut reilusta matkailusta. Syytä onkin.

Ihan ensimmäiseksi oli reilua liittää espanjalaisesta matkakohteestamme kertovaan esitteeseen kaksi sivua, joilla käskettiin tukemaan paikallista kulttuuria ja huolehtimaan ympäristöstä. Niiden sisältämän viestin arveltiin varmaankin menevän paremmin perille sillä, että ne olivat esitteen ainoat mustavalkoiset ja kuvattomat sivut.
   Minun käskettiin säästää energiaa. Se kai tarkoitti, että osta uudet kattilat hotellihuoneesi keittiöön, kas kun entiset suorastaan keinuivat levyllä.
   Paikalliseen kulttuuriin tutustuminen oli sikäli hankalaa, että vaikka matkakohteessa olikin kuubalainen, englantilainen, saksalainen, italialainen, kiinalainen ja portugalilainen ravintola, ainuttakaan espanjalaista ei ollut.
   Oppaat puhuivat espanjalaisten tapas-tavoista yhtenään, mutta vasta poislähtiessämme havaitsimme eräällä takapihalla tapas-ravintolan.
   Sen esite sentään tiesi, että jokaista miestä kohti saarella on kaksi naista ja neljä vuohta. Ehkä se oli tarkoitettu kertomaan paikallisista tavoista.
   Ei sillä, että oppaat varsinaisesti olisivat muutakaan tietäneet. Saarikierroksellekin Fritidsresor heitti oppaan, joka oli tullut edellisenä päivänä Kreikasta ja oli koko yön kääntänyt norjalaiskollegansa harakanvarpaita suomeksi.
   Niitä hän sitten luki meille koko automatkan, kun Fritidsresorilla ei ole varaa yhtäältä antaa oppaille aikaa tutustua kohteisiinsa eikä toisaalta tehdä heille kunnon tekstipakettia kohteista, mihin se heitä ilmiselvän mielivaltaisessa järjestyksessä heittelee.
   Retkeläiset totesivatkin kohteliaasti oppaan tiedot hatariksi. Minä taas en ole koskaan kuullut puhuttavan generalissimus Fransisco Francosta niin lämpimin sanoin.

Ne vuohet olivat aikanaan saaneet aikaan ympäristökatastrofin: saarella ei ollut yhtään omaa multaa eikä pohjavettä. Siellä sataa yhtenä päivänä vuodessa – tosin meidän lomaviikollamme satoi kahtena päivänä – niin että jokaikisen kasvin juurelle tuli ikioma vesiletku.
   Mutta ei puhettakaan, että ruoanjätteitä olisi voinut kunnioittaa kompostikeräyksellä. Kyllähän multa kannattaa tuoda muualta.
   Saarella tuuli aivan kauheasti. Sillä voimalla saaren koko energia- ja vesihuolto olisi ratkaistu moneen kertaan ja unionin tuella. Mutta eräässäkin valkealla silatussa kivikaapissa möyrysi kaiken aikaa diesel sähköntekohommissa.
   Toki unionilta oli otettu rahaa, sillä oli tehty hieno tieverkosto. Se oli siinä mielessä järkevää, että teitä käyttivät enimmäkseen unionilaiset turistit. o