Kolumni
Solveiga Daugirdaite

Aika on politiikkaa
SAIMME vuoden alussa hyvän syyn olla entistäkin onnettomampia.

Emme ole tyytyväisiä siihen, että maaliskuun 29. päivä Liettuan aikavyöhyke muuttuu. Kelloja ei tarvitse siirtää, aikaa vain nimitetään kesäajaksi.
   Tällöin aikavyöhykeemme on sama kuin Länsi-Euroopan maissa, mutta eroaa yhden tunnin Latvian, Viron ja Suomen ajasta. Silti neljä viidesosaa maasta kuuluu edelleen entiseen aikavyöhykkeeseen.
   Selitys on, että aikavyöhykejako oli tällainen vuoteen 1940 ja on nyt taas kätevämpi, kun ollaan tekemisissä läntisen Euroopan kanssa. Kun Euroopan asioita hoitava ministeriö ehdotti hallitukselle, että aikaa pitäisi muuttaa, se täytyi muuttaa. Työaika muuttuu kahdeksasta viiteen nykyisen yhdeksästä kuuteen sijasta.

Vaikka aikamuutosta vastustanut lehdistökampanja epäonnistui, se toi esiin myös humoristisen puolen asiasta. Lukijat huomauttivat kirjeissään Eurooppa-ministeriön keksineen aika erikoisen tavan yhdistää Liettua Eurooppaan.
   Toiset muistuttivat, että ennen sotaa enemmistö liettualaisista asui maalla ja katsoi aikansa auringosta. Eräät väittivät meidän jatkossa elävän pidempään kaamoksessa. Sen seurauksena masennustapaukset lisääntyisivät ja itsemurhaluvuissa voittaisimme Suomenkin...
   Minä joudun vaihtamaan aikavyöhykettä jo kolmannen kerran samassa kaupungissa: Moskovan aika vuodesta 1940 vuoteen 1990, sen jälkeen itäisen euroopan aika vuoteen 1998 ja tästä eteenpäin läntisen Euroopan aikaa.
   Paljonko kello on? Tämä on poliittinen kysymys.

Tammikuun neljäntenä Valdas Adamkus voitti presidentinvaalit nipin napin prosentin äänten enemmistöllä, joten lähes joka toinen liettualainen on tyytymätön presidenttiinsä. Virkaanastujaiset pidetään 25. helmikuuta. Juhlatilaisuuden järjestää teatterikriitikko Ruta Wiman.
   Teatteri kelpaa liettualaisille milloin tahansa, ja koko presidentin viisivuotinen virkakausi tulee olemaan vähintäänkin kaskujen lähde hänen elämänkerrassaan.
   Esimerkiksi presidentin Amerikan-eläkkeensä – noin 5000 dollaria eli reilu 25 000 markkaa kuussa, jonka hän ehkä lahjoittaa hyväntekeväisyyteen – on suurempi kuin hänen kuukausipalkkansa.
   Mikä aika sitten kelpaisi Adamkusille? Kasku kertoo, että Chicagon aika. Silloin presidentti voisi helpoimmin seurata suosikkijoukkuettaan Chicago Bullsia. o