Viikon visiitti
Rosa Meriläinen

Aktivistit mukaan!
HYVÄ KYSYMYS on puoli vastausta: miksi ihminen heiluttaa nyrkkiä ja huutaa McDonald'sin edessä?
   Arkemme on politisoitunut. Äänestäminen tai perinteiseen puoluetoimintaan osallistuminen ei yksinään täytä aktiivisuuden määritelmää. Ostoksilla käynti koetaan luontevaksi poliittiseksi osallistumiseksi yhtä vahvasti kuin mikä tahansa muukin kansalaisyhteiskunnassa.
   Minusta on mielekästä kerätä addresseihin nimiä, lähettää sähköpostilla palautetta presidentille ja kirjoittaa Vihreään Lankaan kolumni. Sitä en oikein tiedä mihin nämä poliittiset eleeni konkreettisesti vaikuttavat. Politiikan päämäärähän on vaikuttaa.

Jos vaikuttamisen tunteen sijaan kuitenkin tulee voimattomuuden tunne, on helppo turhautua. Iskulauseet ja mielipiteet vaihtuvat tärkeisiin kysymyksiin, joita haluaisin nyt esittää.
   Kuvitteellinen Sanna, 16 v., kysyy: "Miksi minua ei kuunnella? Kuka kertoisi, kenen luokse täytyisi mennä, jotta minua kuultaisiin? Vai eikö kukaan edes halua kuulla? Keitä kuunnellaan?"
   Jos Sanna haluaisi esimerkiksi lopettaa turkistarhauksen siirtymäajalla, miten Sinä vastaisit yllä oleviin kysymyksiin? Näinkö: liittykääpä, nuoret, Vihreään liittoon?
   Sannan keskusteluvälineistö on vähissä, kun vastapuolella on rutosti rahaa ja palkattu henkilökunta – esimerkiksi UPM-Kymmene, Turkistarhaliitto, McDonald's.
   Sannan tulisi ystäviensä kanssa saada samantyyppiset ulkoiset puitteet keskusteluun ollakseen tasavertainen keskustelukumppani.
   Pelkkä raha ei kuitenkaan ratkaise. Tarvitaan myös arvovaltaa. Sannankin olisi mukavampi tuottaa Vihreän Sivistys- ja Opintokeskuksen rahoittamana video- ja käsikirjamateriaalia ajatuksistaan, jos tietäisi koulujen mielellään ottavan hänen materiaalinsa jaettavakseen.

Suomihan on korporaatioidenkin luvattu maa! Miksemme voisi olla kansalaisjärjestöjen, paljon puhutun kolmannen sektorin, luvattu maa? Meillähän on perinnettä järjestöjen kutsumisessa saman pöydän ääreen keskustelemaan yhteisistä intresseistä. Jopa verot on ratkaistu tällaisessa pöydässä.
   Mutta kansalaisen on vaikea mennä lakkoon. Kansalaisjärjestöjä – kuten Animaliaa ja Turkistarhaliittoa – ei voi kutsua samaan pöytään tekemään sopimusta yhteiskuntarauhasta seuraavaksi vuodeksi.
   Toive kansalaiskeskustelun vahvistamisesta perustuu vain sellaiselle kauniille johtoajatukselle, että demokratiaa tulee tukea ja että moniääninen kansalaiskeskustelu on hyväksi demokratialle.
   Kaikille tasavertaisesti kuuluva osallisuus yhteiskunnasta on vihreä arvo sinänsä. Ilman osaa ja arpaa ihmisen on niin kovin surkea olla. o

Rosa Meriläinen on Vihreän liiton valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Satu Hassin avustaja ja Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen.