Hullut päivät
Terhi Brusin

Hirvessä on alkuvoimaa
ELÄVÄÄ HIRVEÄ ei keskieurooppalaisissa maisemissa juuri kohtaa. Jos niin sattuisi käymään, on tapauksessa aihetta lehtiuutiseen aivan kuin jos Suomessa joku osuisi silmätysten itse metsän kuninkaan karhun kanssa.
   Isossa eläimessä on alkuperäisen luonnon eksotiikkaa. Hirvi on Pohjoismaille sitä mitä kenguru Australialle. Skandinavian ystävät koristavat autonsa hirvivaroitustarroilla, norjalaisvillapaidat ovat muotia, ja eläimen kuvasta tunnistaa myös pohjoismaisten matkatoimistojen mainokset.
   Maineen huipulle hirven – sanakirjan mukaan möhkälemäisen hirvieläimen, jolla on pitkä roikkuva ylähuuli, leukaparta ja lapiomaiset sarvet – nosti kuitenkin saksalaisten pyhä lehmä eli auto.

Ruotsalaistoimittajien pikkumercedekselle tekemä kohtalokas väistökoe nimettiin oitis hirvitestiksi, ja sen jälkeen ilmaus on levinnyt kuin kulovalkea. Viihdeohjelmissa väännetään vitsiä siitä, kuka poliitikoista menestyisi parhaiten hirvitestissä eli osaisi kiertää kauimpaa tehdyn kysymyksen.
   Uusin testiversio on laadukkaan vaatevalmistajan mainos, jossa niukat miesten alushousut on venytetty eläimen sarvien väliin. "Halusimme yllättää mainoksen katsojat poikkeamalla tavanomaisesta vähäpukeisten mallien linjasta sekä todistaa tuotteen laadun", perustelevat tekijät, Hampurin maineikkaimman mainostoimiston luovat kyvyt.

Jopa vakavan Frankfurter Allgemeinen viikkoliite perehtyi johdantoartikkelissaan hirven olemukseen. Eläimellä on kuulemma sarvensa pelissä myös pohjoismaisten hiihtäjien luistelutyylissä. Sillä pääsee lehden mukaan nopeimmin pakoon.
   Tuttavani, luonnonystävä, hurmaantui täysin, kun kerroin päässeeni katsekontaktiin tuon kiehtovan elukan kanssa usemminkin, milloin auton edessä ja milloin kotitalon ikkunan takana. Tämä antaa aihetta pohtia, olisiko hirvihuumassa potentiaalia matkailualalle.
   Ehkä joku vielä intoutuu kesän korvalla tarjoamaan Suomen matkoja, joilla pääsee kokeilemaan hirvitestiä omalla autolla, tai keksii houkutella kulinaristeja syksyllä hirvipeijaisiin. Elleivät sitten naapurit ehdi edelle ja julistavat Ruotsin hirven viralliseksi kotimaaksi. o