Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 10.12.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittaessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Liittovaltio tulee sittenkin

Onko Suomi Euroopan unionin ajopuu vai vihreiden ohjaama koskivene?

Saksan vihreä ulkoministeri Joschka Fischer ilmoitti haluavansa Euroopan unionista liittovaltion. Suomen vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkisen mielestä "unionin liittovaltioitumiskehitys näyttää vääjäämättömältä". Historian yössä Arvi Korhosen haamu hymyilee vinosti, ja EU-koskesta kuuluu ajopuiden kumahtelu.
    Arvi Korhonen oli lahjakas tiedustelumies, joka esittäessään sodan jälkeen ajopuuteoriansa Suomen joutumisesta jatkosotaan Saksan vanavedessä tiesi laskettelevansa täyttä potaskaa. Sellainenkin kuuluu tiedustelupalvelujen tehtäviin.
    Mitkä lienevät Vihreän liiton puoluesihteerin tehtävät? On aika kiintoisaa, että puoluejärjestön johtaja pitää tärkeimpiä poliittisia ratkaisuja vääjäämättömyyksinä. Sellaisiin eivät kansalaiset voi vaikuttaa, vain alistua. Mitä kansalaisjärjestöjen tehtäväksi jää, missä on niiden olemassaolon oikeutus? Lapasten kutomisessa Namibian köyhille, vai onko se liian raju tavoite?
    Unionia ajetaan siis täsmälleen sinne, missä EU-jäsenyyden vastustajat kansanäänestyksen alla väittivät kannattajien nokkamiesten todellisen tavoitteen olevan. Jäsenyyden kannattajat kiistivät liittovaltio-tavoitteensa jyrkästi. Nyt voimme todeta yksimielisesti että vastustajat arvasivat oikein ja kannattajat kyynisesti valehtelivat, myös Vihreä liitto.
    Odotan mielenkiinnolla selitystä Vihreän liiton vuoden 1994 johdolta, puolueen EU-parlamentaarikko mukaan lukien, millä moraalisella oikeudella he valehtelivat äänestäjille. Olisi myös hupaisaa kuulla, miksi heidän rehellisyyteensä nyt pitäisi uskoa.
    Epäilemättä jäsenyyden kannattajistakin moni kuvitteli ettei päämääränä ole liittovaltio. Heiltä olisi kiintoisaa kuulla analyysi siitä, miksi arvio petti noin täydellisesti.

Mikko Niskasaari
toimittaja
Helsinki

Keskustatunneli ei imaise ongelmia
Kampin palvelukeskuksessa 29.11. järjestetyssä keskustelutilaisuudessa nousi keskeisimmäksi teemaksi länsimetron ja keskustatunnelin suhde. Tunnelipäätöksen pelättiin romuttavan länsimetron ikiajoiksi.
    Leikkimielisessä kädennostoäänestyksessä suurin osa noin 70 henkisestä yleisöstä vastusti tunnelia.
    Ennen kaikkea ihmeteltiin, miksi helsinkiläisten pitäisi kustantaa tämä miljardiluokan hanke pääasiassa Espoosta tuleville yksityisautoille, jotka kaksikerroksisena liikenteenä ruuhkauttaisivat entisestään Helsingin ydinkeskustaa.
    Jos tunneli rakennettaisiin, niin tilaisuudessa vaadittiin "korvamerkittyä sopimusta", että kävelykeskusta toteutetaan suunnitelman laajuudessa eikä lisäramppeja katutilaan tehdä. Parempana ratkaisuna pidettiin rampittomuutta, eli tunnelista olisi yhteydet vain maanalaisiin pysäköintilaitoksiin ja huoltotunneleihin. Tunnelia puolustanut töölöläismielipide valitti nykyisiä jatkuvia ruuhkia, joita keskustatunnelin toivottiin helpottavan.

Risto Larjavaara
Helsinki

Syömishäiriöisille
Langassa oli juttua syömishäiriöistä. (VL 19.11.) En voi olla puuttumatta.
    Anoreksia voi syntyä siitä kun syödään raakavihanneksia liikaa. Kasvit ovat 90-prosenttisesti vettä, ja kun sitä runsaasti syödään lämmittämättömänä, niin perna kostuu ja tukkeutuu. Perna valvoo verenkiertoa ja muitakin nestekiertoja kehossa, myös osaltaan kuukautiskiertoa.
    Lisäksi kehon täytyy käyttää omaa energiaansa kylmän ruuan lämmittämiseen ja siksi elävän ravinnon syöjillä on aina kylmä, lämpötase saattaa jäädä miinukselle, eikä se käy näillä leveysasteilla. Tämä tilanne saattaa edesauttaa myös reuman ja kasvainten syntyä.
    Tropiikissa kylläkin jossa ilma on lämmin eli yang, raakakasvikset ovat yin. Kaikki kasvikset pilkotaan pieniksi ja lämmitetään nopeasti, kiinalaisittain, jolloin niistä eivät häviä vitamiinit eikä hivenaineet.
    Ihmisen on syötävä sen kylmyysvyöhykkeen mukaan missä hän asuu. Esimerkiksi USA:ssa kehitellyt menetelmät eivät käy tänne Pohjolan kylmiin olosuhteisiin.

Leo Nygren
Shiatsuhoitaja
Helsinki