Hullut päivät
Tuukka Välimäki & Kaisu Lepikkö

Känny siellä,
känny täällä

Keski-ikäisilläkin on nyt lupa pelata Tetristä.

"Olen alkanut nähdä painajaisia kännyköistä. Häijyt 3110:t ja 8110:t jahtaavat minua kidat ammollaan."
    "Eihän tuo ole vielä mitään! Minua vainoavat 1611:t ja Ringot."
    "Karmeaa. Mistä tämä voi juontaa juurensa?"
    "No, teknologian yliarvostus, jota tämä tietoyhteiskunta heijastaa, kännykkäkulttuurin leviämisen myötä ihmisten välillä aukeavat kuilut, Nokia-imperiumin syöpämäinen kasvu..."
    "Hmm...lopullisen pamauksen aiheutti kyllä se, että kaupungin parhaan karkkikaupan tilalle tuli Mäkitorppa. Muutenkin kännyputiikkeja on putkahdellut esiin kuin sieniä sateella."
    "Myrkkysieniä sanoisin. Eiköhän tämä noususuhdanne kuitenkin löydä pian optimitasonsa. Loppujen lopuksi melko suuri osa ihmisistä vain seuraa tämän hetkistä muotia ostaessaan kännyn. Eikä mikään muoti-ilmiö kestä ikuisesti. Eihän?"
    "Kyllähän niille aina markkinoita löytyy. Uusien ostajien lisäksi vanhojen omistajien täytyy hankkia uudempi malli vähintään kerran vuodessa. Täytyy pysyä ajan hermolla."

"Kännykkäfirmathan pitävät markkinoitaan yllä uusien mallien turvin. Mutta kuinka pitkään sitäkin tietä voidaan kulkea? Vuoden parin päästä kännykät ovat varmasti kehittyneet taskutietokoneiksi, joissa puhelinominaisuus on enää sivuseikka."
    "Tuohan on jo vanha juttu. Onhan se hienoa, että keski-ikäisilläkin on lupa pelata matopeliä ja Tetristä, mutta on känny kuitenkin elektroniikkapeliksi aika hintava. Kumma muuten että 12–15 vuotiailla on varaa edes pitää kännykkää. On se sen verran kallis harrastus."
    "Niin, viitisensataa kuussa tekstiviesteihin ja turhiin puheluihin. Varsinainen kerskakulutuksen symboli! Eikä siinä vielä kaikki: mieti miten ne vaikuttavat myös viattomien ihmisten mielenrauhaan. Se on hieman niinkuin passiivinen tupakointi..."
    "Totta, johan niistä saa vaarallista säteilyäkin. Saa nähdä minkälaisia mutaatioita tämän kännykkäsukupolven jälkeläisistä tulee."

"En tarkoittanut aivan tuota, kapinehan saa aikaan aivan konkreettisia häiriöitä. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi bussissa olo. Yhden matkan aikana saattaa kuulla toistakymmentä erilaista soittoääntä, Mäkitorpan tunnarista Säkkijärven polkkaan. On myös jotenkin kiusallista kuunnella toisten henkilökohtaisia juttuja. Yksityisen ja julkisen raja on hämärtynyt."
    "Tismalleen noin minulle kävi toissapäivänä. Istuin sanoinkuvaamattoman väsyneenä bussissa puhelimien soidessa yhtä mittaa ympärilläni. Lopulta olin jo vähällä nousta ja huutaa että sulkisivat ne helvetinkoneensa..."
    "Kai sanoit suorat sanat? Pakkohan tähän asiaan on puuttua!"
    "No itseasiassa...sillä kertaa kyseessä olikin oma 1611:ni." o

Kirjoittajat ovat tamperelaisia lukio-opiskelijoita.