Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 29.1.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
POLIISIT eivät salli sitä, että käytän lain minulle suomaa sananvapautta, kirjoittaa Juha Rantala.

TAMPEREELLA järjestettiin 25. tammikuuta McDonald´sin vastainen mielenosoitus, johonka allekirjoittanut osallistui sekä toimittajan että mielipiteen ilmaisijan ominaisuudessa.
   Heti mielenosoituksen alussa minua kummaksutti poliisin asettamat rajoitukset, joidenka mukaan mielenosoitus saa kestää enintään tunnin ja että mielenosoitusta ei saa järjestää sillä puolella katua, jossa kyseinen hampurilaisravintola sijaitsee.
   Minua ihmetyttää myös uutisointi ja poliisin kommentit, joidenka mukaan aktivistit ovat järjestäneet laittomia mielenosoituksia. Lain mukaan jokaisella on oikeus ennakolta lupaa hakematta järjestää mielenosoituksia ja osallistua niihin.
   Tampereella poliisi tosin vaatii ilmoitusta mielenosoituksesta kuusi tuntia etukäteen, mutta ilmoituksen jättäminen ei kuitenkaan ole lain mukaan välttämätöntä
   Poliisi siis menettelee sananvapautta ja Suomen lakia rikkoen rajoittaessaan esimerkiksi mielenosoitusten kestoa.
   Mielenosoituksen päätyttyä allekirjoittanut poistui paikalta, jolloinka neljä virkapukuista poliisia juoksivat perässäni, pysäyttivät minut ja tutkivat taskuni sekä raahasivat poliisiasemalle. Missään vaiheessa minulle ei ilmoitettu syytä tähän toimintaan. Poliisit tiedustelivat allekirjoittaneen toimintatapoja ja vihjailivat osallistumisestani laittomuksiin.
   Ilmoitin käyttäväni yhteiskunnallisessa toiminnassani ainoastaan sananvapauden minulle suomia oikeuksia ja piste. Keskustelun jälkeen ja poliisin pengottua reppuni, pääsin lähtemään kotiin. Eräs poliisi tosin huomautti vielä, että allekirjoittanut tullaan raahaamaan mielenosoituksista aina poliisiasemalle, mikäli en kanna mukanani henkilöllisyyspapereita.
   Selkokielellä tämä tarkoittaa sitä, että poliisit eivät tule sallimaan sitä, että käytän lain minulle suomaa sananvapautta. Poliisi haluaa estää minua tuomasta yhteiskunnallisia näkemyksiäni julki, siis harjoittaa poliittista vainoa.

Juha Rantala,
Elämänsuojelija -lehden päätoimittaja,
Tampere