Tähteiden välejä
Asta Leppälä

Pappamopo
Tunturin pappamopo, tuo haja-asutuksen ajokortittomien juhta ja nuorison kyytipoika, täyttää 40 vuotta
ENNEN hameväellä ei maalla ollut ajokorttia, eikä senpuoleen autoakaan. Polkupyörä tietenkin oli, hameverkolla. Kauppareissu kesti kiireimpänä aikana liian kauan, akkaa olisi tarvittu sekä tuvassa että pellolla.
   Mopolla emännän kauppareissu taittui puolessa ajassa. Mopo on niin helppo ajatteva, että sen oppi pysäyttämäänkin. Se edisti, jos ei aivan tasa-arvoa, niin ainakin naisten pitkien housujen käyttöä.
   Mopon päällä kulki heinähanko, talikko, sirkkelin terä, moottorisaha, rehu- tai lannoitesäkki, juomakori karhuvillapaali, kanaverkkoa ja kakarat. Tunsin kerran koirankin, joka killui mopon tarakalla. Potkukelkasta se kyllä tykkäsi enemmän.

Talvella isä puki turkisvuorisen pilkkihaalarin kahden villapaiden päälle, solmi vaan nikitan nauhat kiinni leuan alta ja lähti töihin. Nahkarukkaset ylsivät kyynärpäihin, kaulaliinaa oli metritolkulla ja repussa pakki puuroa.
   Huopakumisaappaiden korot kuluivat ja roikovartisista pakkasi joskus irtoamaan kannat, kun piti avittaa tasapainoa pitämällä jalkoja maassa.
   Kun vein kavereita kyydissä, paikallinen poliisi huvitteli huutamalla kohdalla kovaääniseen että "toinen pois mopon päältä!"
   Mopobensaa piti hakea jerrykannulla. Kerran lensin kunnolla, kun propsi oli pudonnut kuormasta poikittain tielle. Aikojen päästä isä kysyi, missä mopon etulokasuoja oli murtunut.

Sitten tuli muoti, että farkkujen piti olla tiukat. Niillä mopon selkään piti heittäytyä, että pääsi kylille notkumaan.
   Isäthän eivät siitä tykkää. Niinpä hän haki puskaan työnnetyn mopon traktorilla kotiin.
   Käpöttelin yössä kallella kypärin, kun pelkäsin että mopo on varastettu.
   Töihinkin ajelin, aamuhärmässä terveyskeskukseen, työterveystarkastukseen. Osasi muuten paleltaa: hoitaja teki useamman reiän kaivellessaan neulalla suonta esiin eri kyynärtaipeista.
   Toisena aamuna edellisvuotinen hirvenvasa paukkasi metsästä rinnalle, veti täyttä neliä ja voitti. Tiesittekö että hirvi menee neljääkymppiä? o