Viikon visiitti
Erkki Pulliainen

Vuotos ei unohdu
Vihreiden taistelu allasta vastaan jatkuu yhä.

Suuresti ihailemani Vuotos-hahmo Helena Tiihonen oli lukenut Esko-Juhani Tennilän ja Martti Lintusen teoksen Vuotoksen vuosi ja kirjannut vaikutelmiaan juttuun, jonka Vihreä Lanka julkaisi 26.11. Selailin kirjakaupassa herrojen kirjaa ja totesin sen varsin vaikuttavaksi opukseksi. Voin siis lämpimästi yhtyä niihin kaunomaalailuihin, joita Tiihonen arviointiinsa sisällytti.
    Helena Tiihonen ei kuitenkaan keskittynyt vain Tennilän tekstin arviointiin, vaan teki myös johtopäätöksiä lakeja säätävän kansalliskokouksen jäsenten suhtautumisesta Vuotoksen allashankkeesta luopumiseen. Lapista hän oli löytänyt vain yhden vastustajan, Oulun läänin vaalipiirin hän jätti kokonaan huomiotta.

Vihreät saavat kirjoituksessa kuonoonsa kuvitellusta suhtautumisestaan Vuotos-hankkeeseen. Kanta on häveliäästi siepattu siteerauksena Tennilältä: "Hallituskipeyskö on saanut vihreät alistumaan Vuotos-asiassa?" Hiukan armoa tulee vihreiden vertailusta demarien ja vasilien täydelliseen kylmyyteen.
    Niin, todellakin. Ovatko vihreät todella heittäytyneet aivan lossiksi Vuotos-asiassa? Eivätpä toki. Naturan yhteydessä vihreiden kanta tuli täysin selväksi ja viesti siitä on kiirinyt Brysselin kammareihin. Kun sama kanta löytyy ympäristöministeriön virkamiehiltäkin, niin siinä on kaksi painavaa punnusta yhdessä korissa EY-tuomioistuimessa Luxemburgissa.

Taistelussa Vuotoksen alueen säilyttämiseksi nykyisessä tilassaan tarvitaan toki muutakin kuin valistunutta näkemystä. Työryhmäni teki 30 vuotta alueella linnustotutkimuksia. Näiden kenttätöiden pohjalta kirjoitin yhdessä Lennart Saaren ja Teuvo Hietajärven kanssa kirjan Itä-Lapin linnut (350 s.), joka ilmestyi alkusyksystä. Tämä rautaisannos kenttäfaktaa osoittaa, että Vuotoksen alue muodostaa todellisen lintutieteellisen keitaan Lapissa. Vastaava alue olisi löytynyt Lokasta ja Porttipahdasta, mutta ne on jo tuhottu vesimassojen alla. Vuotos on siis uniikki. Se kannattaa näilläkin perusteilla suojella allasrakentamiselta.
    On selvää, että Itä-Lapin linnut kuuluu todistusaineistokokoelmaan niin vesioikeuskäsittelyssä kuin myös Brysselin konttoreissa ja EY-tuomioistuimessa, kun niissä tehdään päätöksiä Naturasta sun muusta luonnonsuojeluun liittyvästä.

Emme todellakaan ole vihreinä nukkuneet. Teemme työtä sillä argumenttien ja tieteellisten todistusaineistojen keräämisen tasolla, jolla nyt pitää liikkua. Juuri sellaista työtä tässä tilanteessa tarvitaan, jotta voidaan tuhota "huuhaa"-vesivoimarakentajien hankkeet. Kemijoki Oy:hän on röyhkeydestään näissä asioissa maailmankuulu, mistä kielii tuore kestitystuomiokin.
    Tennilän lähestymistapaa ja aktiivisuutta ei pidä väheksyä, mutta Vuotos-aktivistien olisi kohtuullista hyväksyä myös muunlaiset työpanokset tässä tärkeässä asiassa. o

Kansanedustaja Erkki Pulliainen on Vihreä Lanka Oy:n hallituksen puheenjohtaja.