Hullut päivät
Hannes Mäntyranta

Miljoonan kilon poliisit
Lihava ei saa päättää itse.

Voisi kuvitella, että "kansalliselle laihdutusohjelmalle" riittäisi kertoa halukkaille, miten ja miksi laihtua. Mutta kun kohteena ovat lihavat, heitä pitää ohjata kaikessa muussakin – puhumattakaan että kerrottaisiin, millä asialla kulloinkin liikutaan.
    Esimerkiksi Painonhallintaoppaan ohjeet ovat pääsääntöisesti hyviä, vaikka ovatkin kaikkialla valmiita uhraamaan tavoitteensa Pyhän Kasvisrasvan edessä. Sen nimissä ohjeet saavat jopa haitata laihtumista. Eläinrasvojen korvaaminen kasvisrasvoilla ei auta laihtumisessa vähääkään. Kasvisrasvan nimissä käyty kolesterolipropaganda on saanut ihmiset jopa kuvittelemaan, että kasvisrasva lihottaa tuskin ollenkaan!

Miksi ei riitä, että ihmiset vähentävät rasvan käyttöä? Jos se vähenee, eikö eläinrasvankin käyttö mitä todennäköisimmin vähene? Ja miksi ihmisille ei voi kertoa, millä hevosella ajetaan?
    Siksikö leivän päälle ei saa panna margariinin kanssa yhtä rasvaista voita, että voi useimpien mielestä maistuu paremmalle? Miksi laihduttamisesta halutaan ehdoin tahdoin tehdä ikävää? Miksi terveyspoliisien propaganda ei tunnista laisinkaan niitä iloja, joita syöminen ihmiselle antaa? Miljoonan kilon oppaan kolesterolikammo vie ajoittain jopa koomiseen umpikujaan: "Kun vaihdat leivonnassa öljyksi, suhde on 100 g voita = 0,8 dl öljyä". Näin se on: öljyssä on enemmän rasvaa, mutta silti sitä suositellaan.

Eikö ihmisiä huijata laihduttamisen nimissä jo muutenkin aivan tarpeeksi? Useimmiten raha mielessä, mutta myös siksi, että laihdutusneuvojat tuntevat asiansa vain teoriassa.
    Esimerkiksi Painonhallintaoppaan takana olevasta työryhmästä puuttuu vain yksi tieto: paljonko itse kukin on laihduttanut. On nimittäin pantu merkille, että jos ei itse ole laihduttanut, ei lopulta ymmärrä laisinkaan sitä ajatusmaailmaa, mikä ylipainoisen ja laihtumista haluavan korvien välissä vallitsee.
    Sitä aivotoimintaa voisi kunnioittaa edes sen verran, että kertoisi, millä kokemuksella arvon asiantuntijat muita opastavat. o