Hullut päivät
Tiina Nuto

Tietokone houkuttaa roolipeleihin
Moderni tietotekniikka korostaa sukupuolten välisiä eroja.

Kun mieshenkilö tarvitsee apua tietokoneessa vastaan tulleeseen ongelmaan, hän esittää asian suurin piirtein tältä pohjalta:
    "Tiedän kaiken tietokoneista, ja varsinkin tämän erityisosa-alueen hallitsen suvereenisti. Koska tiedän aiheesta liikaa, en oikein pysty keskittymään pikkuseikkojen kanssa näpertelyyn. Sinä varmaan olet paininut tämän yksityiskohdan kanssa niin, että olet paremmin sen tasalla. Tarvitsen nyt apua joltakin, joka tietää asiasta vähemmän kuin minä."
    Hädässä mies saa apua toiselta mieheltä, ja kumpikin pitää tilannetta mitä luonollisimpana. Avustamaan joutunut tietää käyttävänsä itse samaa lähestymistapaa sitten, kun hänellä ei ole hajuakaan siitä mitä pitäisi tehdä. Tai kun ei viitsi.

Kun nainen tarvitsee apua tietokoneongelmaansa, hän voisi ilmaista asian jotenkin näin: "Minä en tiedä yhtään mitään tietokoneista, mutta jokin on jotenkin hullusti, aivan väärinpuolin, etten sanoisi. Tietokoneeni on mennyt aivan pimeäksi, ja minä ulalle. Koska sinä sataprosenttisen varmasti tunnet kaikki tietokoneen sisäiset ja ulkoiset sekä menneet ja tulevat liikahdukset, voisitkohan katsoa, mikä mahdollisesti voisi olla vikana. Siis jos vikaa ollenkaan on olemassa minun ulkopuolellani."

Jos naista laiskottaa tai hän tosiaan haluaa apua, hänen on syytä edellä esitetyn kaltaisesti korostaa tietämättömyyttään tietokonemaailman ihmeistä. Muuten on turha toivoa apua ainakaan mieshenkilöiltä.
    Ihmismaailman ihmeisiin nimittäin kuuluu se, ettei mies viitsi auttaa tietokoneongelmissa naista, joka tietää koneista yhtä paljon kuin hän. Jos nainen ei suostu olemaan tarpeeksi tietämätön, mies jättää avustamisen siihen paikkaan. Hardware- ja softwaresfääressä miehet ovat miehiä ja naiset – no, heitä ei siellä ole olemassakaan.

Inhottavan perinteinen ja pahasti yleistävä vinkkini tietokoneongelmista selviämiseen on siis seuraava:
    Innokasta apua ja asiallista kohtelua saadakseen miehen pitää väittää tietävänsä kaikki tietokoneista. Siitä huolimatta, ettei oikeasti tiedä niistä juuri mitään. Naisen puolestaan on syytä tähdentää tietämättömyyttään, vaikka tuntisi tietokoneet erinomaisesti. o

Tiina Nuto on Helsingissä asuva vapaa toimittaja.