Kolumni
Irina Krohn

Hellittämisen
sietämätön vaikeus

Jakakaa kuormanne, siskot!

VALTIOVALTA VALMISTAUTUU Suomen EU-puheenjohtajakauteen. Kansalliseksi tavaramerkiksi halutaan taas nostaa suomalaisten naisten pärjääminen. Elisabet Rehn, Sirkka Hämäläinen, Tarja Halonen tai Riitta Uosukainen ovat hyviä keulakuvia. On totta, että he kukin tahollaan edustavat juuri Suomelle ominaista kärkilaatua.
    Ihmisten arki on ikävä kyllä toisennäköistä.

Työmarkkinoiden joustojen suomalainen sovellutus on se, että nuorten koulutettujen naisten työpaikat muuttuvat epävarmoiksi, epätyydyttäviksi pätkätöiksi. Vakinaiset työpaikat, joihin työnantaja satsaa esimerkiksi koulutuspanoksina, ovat jääneet miehille. Lasten sairastumisissa vain viidessä prosentissa tapauksista isä jää kotiin hoitamaan.
    Yhä suuremmalla määrällä tyttöjä omaan sukupuoleen ja ruumiillisuuteen kypsyminen ei onnistu ilman erilaisia syömähäiriöitä. Laihduttavien äitien lisäksi jotkut äidit panevat vauvansakin "laiharille".
    Työuupumuksesta uhkaa tulla uusi suomalainen kansantauti. Voimavarat, joita tarvittaisiin kotona, ovat huvenneet työelämän ristiaallokossa. Kohta ei iltapäivähoitoa tarvitse ainoastaan koululainen, vaan koko perhe. Kun paine käy sietämättömättömäksi, nostalgisimmat alkavat kenties toivoa elämää, jossa äiti saisi keskittyä koti-ilmapiiriin ja lasten kasvatukseen miehen kantaessa työelämän paineet. Olematonta eläketurvaa voi sitten surra vanhainkodissa.

Suurin osa suomalaisista naisista ja miehistä haluaa kuitenkin jollain tavalla limittää, yhdistää, elää molemmat elämät, niin työn kuin kodin. Eduskunnan nuorehkojen naiskansanedustajien muodostama "30 ja risat" -ryhmä ehdotti joitakin parannuksia.
    Jaetaan ensinnäkin vanhemmuuden aiheuttamat kustannukset niin naisten kuin miestenkin työnantajien kesken. Eihän se tee isästä alle puolikasta vanhempaa, että äiti antaa yhteisen hedelmän hoitoon kohdun ja rinnat.
    Toiseksi tarjotaan kuukaudella pidennetty isyysloma porkkanaksi miesten sitoutumiselle lastenhoitoon. Kolmanneksi sitoudutaan säilyttämään päivähoitolaki, koska jatkuva joustaminen työmarkkinoilla ei saisi merkitä turvatonta lapsuutta jatkuvan hoitopaikan vaihtumisen takia. Neljänneksi ja viidenneksi...
    Politiikka luo vain mahdollisuuksia. Elämänlaatu syntyy kodeissa, ja kysymys on arvovalinnoista. Äiti pitää itseään liian usein korvaamattomana kotona, mutta helposti korvattavana työpaikalla.

Meidän naisten kannattaisi ryhtyä harjoittamaan eräänlaista kansalaistottelemattomuutta. Emme tottelisi omaa sisäistä täydellisen naisen ihannekuvaa, joka stahanovilaisen puurtajasankarin tavoin suoriutuu läpi elämän.
    Ei ole viisasta suostua kantamaan koko kuormaa yksin. Sitä mitä muut eivät suostu vastaanottamaan, ei ehkä pidä kenenkään kantaa. Eduskunta ei voi ikinä parantaa kylliksi suomalaisen perheen elämää, jos me emme vain yksinkertaisesti hellitä.
    Jos olet tarttumassa siivousrättiin, jätä rätti sikseen, riisuudu ja ota ruusuntuoksuinen vaahtokylpy. o