Hullut päivät
Tiina-Maria Levamo

Sambialaiset kyökkikekkerit
Mitä avioliiton satamaan lusikoiva Pamela tekee 40 kattilalla?

Mitä tekisit, jos saisit kertarysäyksellä lahjaksi parisensataa lautasta, neljä silitysrautaa, kymmenittäin salaattikulhoja, tuulettimia, paistinpannuja, roskapönttöjä, lasagnekippoja, hämmentimiä, kuopsuttimia, vatkaimia, raastimia, sosekoneita ja sen sun vääntimen käännintä? Sambialainen ystäväni Pamela otti ja itki.
    Poropeukalo kun olen, kenties näpyttelisin Marttojen neuvontapisteen numeron. Kauhan ja Kukkaron isoäidilliseen kohtuun töräyttäisin: "Haloo, neiti Uusavuton täällä. Kuulkaas, minulla olisi nyt rutkasti pääomaa haarukka–veitsi -settiä myöten. Olen vallan yrittäjähenkinenkin. Kannattaisiko näinä epävakaina aikoina perustaa liikeidealtaan uniikki avioliitto vai ketjun jatkoksi muutama sisään ajettava hampurilaisravintola?"

Stop, kelataanpa taaksepäin. Miten Pamela päätyi itkettyneenä keskelle kattiloita? Kaikki alkoi siitä, kun ylemmän keskiluokan kristitty nuorikko tapasi elämänsä miehen. Ei aikaakaan, kun suvut jo löivät kättä.
    Pari kihlautui. Sen jälkeen kättä onkin vain väännetty. Tähänastinen väännön kulminaatiopisteen muodostivat naisten bakkanaalit, kitchen partyt. "Tule, ne ovat aidot keittiökekkerit", hehkutteli Pamela kehuskellen, että oppisin siinä samalla, kuinka afrikkalaista miestä tulee miellyttää.
    Mitä todistinkaan? 200 humalahakuista naista design-mekoissaan lahjatuntureiden ja notkuvien lihapatojen ihmemaassa. Tulevan avioparin suvut täydessä Suomi–Ruotsi -maaottelussa, jotta kumpi on tuhlannut enemmän.

Tavaratalonäkymän keskellä riehui huumoria villisti kiepottava seremoniamestari esitellen miljoona ja yksi tapaa kantaa aviomies silityslautaan sidottuna hääpetiin. Ja sitten taas otettiin kaljaa ja vatkattiin lannetta kilpaa vastapuolen suvun ja rummun kanssa.
    Yritin juhlien jälkeen viritellä vakavaa keskustelua aiheesta, mikä on Pamelan kattiloiden kohtalo. "Niin, meillä Suomessa lähettää tuleva aviopari sellaisen lahjalistan, jottei tule näitä kattilakömmähdyksiä", selitin tunnustellen. Tyhmyyttäni taas todistelin.

Kattiloiden kohtalo on yksinkertainen: ne ladotaan kaappiin odottamaan vuosien varren kyökkikekkereitä. Kiedotaan sieltä kukalliseen paperiin ja painutaan tyttöpirskeisiin. Simppeliä.
    Sambialaisen miehen miellyttäminen onkin sitten jo hämärämpää: uskon että silityslautaa siihen kuitenkin tarvitaan. Siksi kai Pamelallakin niitä on kolme. o

Tiina-Maria Levamo työskentelee Sambiassa Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen tiedottajana.