Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 15.10.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittaessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Asekauppa pyhittää kurdien sorron

Ammusten myynti Turkille on kansallinen häpeä.

Suomen hallitus antoi luvan sirpaleammusten myymiselle Turkin armeijalle. Päätös on täysin demokratian kehittämisen periaatteiden vastainen; se antaa tukensa kansanmurhalle. Miten suhtauduttaisiin asekauppoihin entisen Jugoslavian maiden kanssa? Olisiko päätös yhtä helppo?
    Hävettää tavata Suomessa asuvia kurdituttujaan, kun tietää Suomen myyvän aseita heidän sukulaistensa tappamiseen. On päivänselvää, että aseita myydään viattomien ihmisten pelotteluun ja monituhatvuotisen kurdikulttuurin sortamiseen.
    Turkki on edelleen yksi niistä maista, joka ei vieläkään toimi histyneiden kansakuntien ihmisoikeussopimuksen mukaan. Vaikkakin Kurdistanin tilanne on lähes täydellisessä uutispimennossa, tulee sieltä uutisia hävitetyistä kylistä, murhista ja murhayrityksistä
    On varsin selvää, että asekaupat Turkin kanssa vaikeuttavat entisestään kurdien tilannetta. Sotavarusteluun mukaan liittyen voidaan laskea myös tietotekniikka ja kännykät, joiden avulla Turkin armeija pitää kurdeja raudanlujassa syleilyssä.
    Selluteknologiakin on ujuttamassa lonkeroitaan Turkkiin. Ihmettelenpä vain mistä he aikovat saada raaka-aineen, sillä ainakin Kurdistanin alueen metsät on jo aikaa sitten hävitetty ja kurdien elämä tehty näin mahdollisimman tukalaksi.
    Jos Suomi vielä laskee itsensä demokratian kehittäjiin ja haluaa toimia maailmanrauhaa rakentavana valtiona, on sen välittömästi kumottava sirpaleammusten vientilupa ja asetettava Turkki kaikenlaisten kauppojen ulkopuolelle siihen asti, kunnes Turkki ottaa kurdien kansanoikeudet tosissaan.

Sami Tynkkynen
metsäaktivisti
kuvataiteilija