Hullut päivät
Marko Latvanen

Tuonpuoleisia tehoja
Kun uskot itseesi, voit rahastaa sillä.

Työpaikalleni saapui postikortti. Se oli iso ja hehkui tulen väreissä kuin hornasta nousseena. Julkisivussa oli boschilainen kollaasi ihmismassoja, kameran vangitsemia nopeita liikkeitä ja palavia silmiä.
    Ehdin jo säikähtää, että nyt Noutaja lähetti ennakkoilmoituksen. Mutta kortti lupasikin seitsemän tunnin mahtavan valmennuksen, jonka jälkeen vuorossa olisi seitsemän tunnin mittaiset megabailut: elämys jonka jäljiltä et ole ennallasi. Se ei ollut pirulta vaan Sarasvuon Trainers' Houselta. Eikä siinä uhattu kidutuksella vaan lupailtiin yritysvalmennusta, joka uudistaisi osallistujan perin pohjin.

Omituinen tapa mainostaa asiaa; kauhuleffajulisteen ja satanistimetallibändin cd-kannen ristisiitos on ihan komean näköinen, mutta asiayhteys oli kummallinen. Lakkasin ihmettelemästä, kun näin Sarasvuon luentoturneen mainoksen Hesarissa. "Vision voima" –tapahtuma näytti siinä nimeä myöten klassiselta herätyshappeningilta. Kyse on elämää suuremmista jutuista, adrenaliinista psyykelle.
    Helvetti tai taivas, sama se, kunhan sfäärit paukkuvat. Ja jos näitä tehogurujen oppeja seurataan oikein, kaikista tulee lopulta tehokkaampia kuin kaikki muut – kosmista!

Suomalaisilla työpaikoilla hierarkiat ovat yleensä lujia, roolimaskit ojennuksessa ja rutiinit hallussa. Puurtamisen pakollisia kuvioita vasten nähtynä lähes mikä tahansa muu käykin viihteestä, vaikka yritysvalmennus.
    Kahvilla on sitten seuraavana päivänä kiva jutella siitä, miten kivaa oli ja miten ihanaa on että me kaikki ollaan kuitenkin erilaisia ja kuinka paljon voimavaroja meissä on. On kivampi mennä omaan koppiin naputtamaan omaa mikroa – on saatu elämyksiä!
    Jos vähän vakavammin ajattelee, niin eikös mainonnan kultainen ohje ole tarpeiden luominen? Jotenkin tuntuu siltä, että kun kaikki gurut ja konsultit touhottavat medioissa yhtä aikaa ihmisen puutteista ja vioista (tai jopa itsepetoksista), niin suomalaisen protestanttisen syyllisyyden asuttama sielu alkaa äkkiä tuntea pistoksia. Herra isä, minäkö myös? Apua tänne ja pian!

En kiellä, etteikö töissä voida huonosti ja parantajia kaivattaisi, mutta kertoisiko joku viisas kuitenkin, miten Suomessa on selvitty ja saatu yhtään mitään tehdyksi aikana ennen konsultteja ja yritysvalmentajia. Tai oikeastaan älköön kertoko ilmaiseksi, vaan kutsukoon itseään konsultiksi ja menköön paljastamaan se yrityksiin maksua vastaan. o

Marko Latvanen on mediaa ja arjen kultturia tarkkaileva osa-aikakirjoittaja.