Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 27.8.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Entäs ne köyhät?

Nykyistä pienempi vähimmäisturva ei riitä.

Osmo Soininvaara kaavaili perustuloa, jossa terveelle työkykyiselle annettaisiin nykyistä pienempi vähimmäisturva, mutta samalla mahdollisuus lisätienestien hankkimiseen (VL 6.8.1998). Kun maassa nyt kuitenkin on puolisen miljoonaa työtöntä, Soininvaara voisi miettiä onko kaikille ikääntyville, huonosti koulutetuille työttömille jotka asuvat pahimmilla työttömyysalueilla näitä mahdollisuuksia.
    Töihin meno ei ole aina halusta kiinni. Kalliiksi käyvä työnhaku (kopiot, matkat, puhelinsoitot) on todella raskasta henkisesti jos ei ole ollut varaa uusia silmälasejaan, hoitaa hampaitaan eikä ole mitään sopivaa päällepantavaa. Itsetuntokin on monella niin alhaalla, että vakuuttavan vaikutuksen tekeminen voi olla mahdotonta. Ja töihin mennessä pitäisi olla varaa työmatkoihin ja vaatteisiin, mutta palkkahan tulee vasta jälkikäteen.
    Hyväosaisista tämä kuulostaa varmaan epäolennaisiin yksityiskohtiin tarttumiselta, mutta voin vakuuttaa että oli hirveää odottaa ensimmäistä palkkaa jotta pystyin ostamaan itselleni sopivan malliset työkengät.
    Perustulo sopisi varmaan hyvin niille, joilla kodin irtaimisto, vaatekaapin sisältö ja muu maallinen omaisuus ovat kunnossa ja joilla on vankka ammattitaito tai koulutus. Osaa heistä perustulo varmasti kannustaisi joutilaisuuteen ja vajaatyöllistymiseen, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi tarjolla.
    Köyhille, jo syrjäytyneille tai sen vaarassa oleville, se voisi olla lopullinen nitistäjä. En kuvittele, että heidän syyllistämisensä loppuisi siihen että heidän elantonsa lähteen nimi muutettaisiin. Voitaisiin kuitenkin sanoa että valinta on ollut heidän omansa ja että heidän tulisi suostua työmarkkinoilla entistä suurempiin palkka- ja irtisanomissuojajoustoihin, kun perusturva on nykyistä suoremmin tyrkyllä.
    Mielestäni esillä olleet perustulomallit eivät ole vieläkään kertoneet mitään ilosanomia todellisten vähäosaisten näkökulmasta. Toivoisin enemmän huomiota siihen, keitä eri järjestelmissä pidettäisiin köyhimpinä ja mitä jo nyt köyhyydessä eläville tapahtuu.

Riikka Walta
tutkimusapulainen
HelsinkiKaupunginjohtajuus hallituspalkkioksi
Skandinavian ensimmäinen vihreä ministeri, Pekka Haavisto, on omien diplomaattitaitojensa avulla samalla osoittanut Vihreän liiton hallituskypsyyden. Ei myöskään mikään Vihreän liiton luottamuselin – eikä kukaan luottamuselimien virallinen edustaja – ole koko hallituskautena sanonut virallisesti mitään sellaista, missä oltaisiin "uhkailtu" muita hallituskumppaneita Vihreän liiton oppositioon siirtymisellä.
    Suurimman oppositiomediajulkisuuden sai vuoden Vaasan 1996 liittokokouksessa Timo Krogerus, jota tuki äänestyksessä peräti seitsemän muuta liittokokousedustajaa. Opposition ääni pääs(s)ee siis aina mediaan?!?
    Mielestäni makropoliitikko Paavo Lipponen tekisi todellisen vastadiplomaattisen eleen, jos hän antaisi – ikään kuin lapsensa kastevastalahjaksi – tukensa vihreälle kaupunginjohtajuudelle.
    Suomessa on neljä keskikokoista kaupunkia. Vihreässä liitossa on neljä henkilöä, joiden kyvyt ja karisma riittävät kaupunginjohtajan vastuulliselle paikalle.
    Parhaimmat imagoyhdistelmät syntyvät seuraavasti: Espoo – tiede – Osmo Soininvaara, Tampere – taide – Satu Hassi, Turku – urheilu – Tuija Brax, Vantaa – ammattitaito – Pekka Haavisto.

Timo J. Toimela
TurkuVarokaa presidenttiä!
Kansankosiskelu ja hömppäjulkisuus saattavat joskus nostaa presidentinvaalien voittajaksi jonkun tolvanan, pellen tai vaahtoajan. Tällainen presidentti on vaarallinen, jos hänellä on paljon valtaa.
    Vaarallisia ehdokkaita loiskuu ja leiskuu useissa puolueissa. Presidentin valtaa on vähennettävä.

Kauko Tuovinen
Tampere