Viikon visiitti
Satu Hassi

Säätytalon takahuoneesta
Budjettiriihi on eräänlainen vuotuinen poliittisen väännön Kalevan kisa, jossa vähintään yhtä paljon kilpaillaan julkisuusvoitoista kuin väännetään kättä valtion seuraavan vuoden määrärahoista.

Tänä vuonna riihessä vastakkain tuntuivat olevan erityisesti vihreät ja kokoomus. Samoihin päiviin osui myös Natura-neuvottelujen loppuhuipentuma.
    Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö on käynyt televisiokameroiden edessä omaa kampanjaansa, jolla ei ole ollut paljoakaan tekemistä sen kanssa, mitä samaa puoluetta Natura-neuvottelupöydässä edustaneet oikeusministerit Kari Häkämies ja Jussi Järventaus ovat tehneet.
    Syksyn ja talven mittaan Niinistö julisti Naturan puolittamista. Sitten tavoite muuttui kiistanalaisten alueiden, eli niiden, joista maanomistaja on eri mieltä, poistamiseksi Naturasta. Viime päivinä Niinistö vaati kahtiajakoa eli sitä, että Brysseliin lähtevästä aineistosta poistetaan ne alueet, joista valtioneuvoston päätöksen jälkeen vielä tulee valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Budjettiriihen aattoiltana Naturasta-ministeriryhmä päätyi kuitenkin siihen, että Brysseliin lähtee koko Natura-alueiden luettelo. Siihen kuitenkin merkitään, mistä alueista on jätetty valitus korkeimmalle hallinto-oikeudelle.
    Seuraavana päivänä Niinistö hävisi linjansa Säätytalolla varsin dramaattisten käänteiden jälkeen. Mutta eikös hän kello 19 MTV:n uutisissa kerro, että Natura on jaettu kahtia.
    Sinä päivänä Säätytalon rappusilla käytiin pientä sissisotaa. Me vihreät sukkuloimme toimittajien seassa kertomassa, että Naturaa ei jaettu kahtia. Samaan aikaan kokoomuksen tiedotusagentit juoksivat todistamassa päinvastaista. Tulos näkyi uutisten ristiriitaisesta sisällöstä.

Valtiovarainministeri on pitkään tottunut olemaan eräänlainen superministeri. Ehkä Niinistö alkoi kuvitella, että hänen mahtava punakynänsä vetää yli yhtä sujuvasti luonnonsuojelualueita kuin erityisministeriöiden määrärahoja. Tai että kun valtiovarainministeri tarpeeksi tiedotusvälineissä julistaa jotain, hänen tahtonsa muuttuu päätökseksi. Usein näin on käynytkin.

Superministeriön punakynä näyttää jatkuvasti ruksivan pois määrärahoja, jotka kaikkein selvimmin on tarkoitettu inhimillisen hädän lievittämiseen. Se oli ennen riihtä vetänyt yli hallituksen aikaisemmat päätökset kehitysyhteistyövarojen ja Suomen pakolaiskiintiön kasvattamisesta. Myös viime vuonna kehitysyhteistyörahoista jouduttiin budjettiriihessä vääntämään kättä.
    Kehitysyhteistyövaroista neuvoteltiin riihen toisena päivänä. Etukäteen arvelin, että niitä tulee olemaan vaikea nostaa, kun Niinistö juuri edellispäivänä oli kärsinyt Natura-tappion. Mutta syntyikin poikkeuksellinen tilanne.
    Niinistö oli ilmoittanut, että lisäystä ei kerta kaikkiaan tipu enempää kuin 90 miljoonaa. Sen jälkeen eri ministerit poimivat omilta vastuualueiltaan rahoja, joista siirrettiin kehitysyhteistyöhön vielä 30 miljoonaa lisää. Niinpä kehitysyhteistyövarojen osuus bruttokansantuotteesta ei ensi vuonna laske, vaan nousee hiukan.
    Ehkä ministerien keräämä "kolehti" oli hiljainen protesti Niinistölle. Ainakin se oli merkittävä psykologinen voitto vihreälle ministeri Pekka Haavistolle. o

Kansanedustaja Satu Hassi on Vihreän liiton puheenjohtaja.