Haavisto sai kiitosta / Vihreä Lanka 13.8.1998

Haavisto sai kiitosta
Päivi Sihvola
YMPÄRISTÖMINISTERI Pekka Haavisto sai vihreän eduskuntaryhmän maanantaisessa kokouksessa runsaasti kiitosta Naturan valmistelusta. Varapuheenjohtaja Erkki Pulliainen ylisti Haaviston toimintaa kovissa ristipaineissa. "Arvostan Pekan sinnikkyyttä ja sitä, että hän on säilyttänyt malttinsa."
    Pulliaisen mukaan Natura-verkoston rakentaminen on ainutkertainen projekti, jossa vain tulokset ratkaisevat. Vihreille Pulliainen toivotti jäitä hattuun. "Helle on vain kestettävä", hän opasti.

"Hyvä tulos." Haavisto tuli tiistaina Lappeenrantaan ja antoi tilannearvion Naturasta. Saman päivän ilta osoitti, että hän ei ollut turhaan toiveikas. Ministerityöryhmä pääsi sopuun sekä alueista että korvauspykälistä. Sopu testataan vielä hallituksessa.
    Malliin kuuluu alunperin ympäristöministeriön esittämä ratkaisu, jonka mukaan osa Euroopan unionille esitettävistä alueista tehdään ehdollisina. Kyse on kohteista, joista on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
    Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi korostaa, että esitys ei tarkoita Naturan jakamista kahtia. "Pidän lopputulosta hyvänä, jos ratkaisu syntyy ministerityöryhmän esittämässä muodossa", Hassi sanoo.
    Oikeuskansleri pitää ehdollista esitystä hyväksyttävänä, mutta jättää päätöksen valtioneuvostolle. Toinen vaihtoehto on olla ilmoittamatta alueita, joista on valitettu.

Tulokset vaativat työtä. Hallituskumppaneiden Natura-hiljaisuus on kestänyt Haaviston mukaan loppumetreille asti. "Tämä viimeinen viikko on ollut aivan poikkeuksellinen."
    Hallituspuolueilla ei ole ollut selkeää linjausta Naturaan. Haaviston mukaan se on ymmärettävää. "Jos kaikki olisivat lyöneet hyvin tarkat tavoitteet lukkoon, ei neuvotteluista olisi tullut mitään", hän arvioi.
    Tiedotussotaa ovat hallinneet Naturan vastustajat. Haavistoa oudoksuttaa joidenkin vihreiden ja luonnonsuojelijden vaitonaisuus ja turhautuminen Naturan suhteen.
    "Luulevatko ihmiset, että tulokset luonnonsuojelussa tulevat helposti", hän kysyy. Haavisto arvioi, että Naturaan "tulee paljon hyviä asioita". Riittävästi, että on aihetta samppanjakorkin poksauttelulle.

Oikeusministerit asialla. Puheenjohtaja Sauli Niinistö (kok.) on viime aikoina korostanut maanomistajien oikeusturvaa ehtona Naturan etenemiselle. Haavisto heittää pallon takaisin:
    "Kokoomuksella on ollut kaksi oikeusministeriä ministerityöryhmässä. He ovat huolehtineet siitä, että oikeusturvakysymykset ovat olleet koko ajan esillä."
    Haaviston mukaan olisi Kari Häkämiehen ja Jussi Järventauksen työn aliarvioimista sanoa, että oikeusturvaa ei ole otettu huomioon.
    Haavisto luonnehtii ministerityöryhmän ilmapiiriä kireäksi, mutta työskentelyä johdonmukaiseksi. "Se on jo paljon."

Rusinat pullasta. Eduskuntaryhmän kokouksessa pidettiin sen sijaan epäloogisina ja laittomina esityksiä mini-Naturasta. Suomi ei voi soveltaa Euroopan unionin säädöksiä mieltymystensä mukaan, sanotaan ryhmän tiedotteessa.
    "Naturaan pitää suhtautua samalla moraalilla kuin Emun lähentymiskriteereihin", korosti kansanedustaja Irina Krohn.
    Ministeri Haavisto toisti kantansa, jonka mukaan hän ei tule esittämään Naturaa, joka on ristiriidassa Suomen sitoumusten kanssa.

Ympäristöverot tasaavat. Vihreät pikajuoksivat budjetin läpi tiistaina aamupäivällä. "Koko maailma kolmessa tunnissa", luonnehti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara käsittelyn tahtia.
    Budjettiesityksen yksittäisistä kohteista vihreitä hiersi eniten kehitysyhteistyörahojen jäädyttäminen. Soininvaaraa harmittaa, että samasta asiasta pitää joka vuosi riidellä, tehdä sopimus ja sitten taas seuraavana vuonna aloittaa alusta.
    "Ensin kehitysyhteistyövaroja leikattiin, koska Suomi köyhtyi, nyt niitä leikataan, koska Suomi rikastuu", hän ihmetteli.
    Kokous vaati, että hallitus nostaa varat asteittain 0,4 prosenttiin kansantuotteesta vuonna 2000. Haavisto muistutti, että budjettiesitys on myös vastoin hallituksen sopimusta sekä keväällä sovittuja budjettikehyksiä. "Näkemysero on aika suuri", hän luonnehti.

Polttaa, ei polta. Ryhmä kannattaa valtion talouden vakauttamista, mutta ei heti nielaise väitettä Suomen talouden ylikuumenemisesta. Jos osoittautuu, että hillitsemiseen on tarvetta, siihen voi Soininvaaran mukaan nopeasti puuttua ympäristöveroja kiristämällä.
    Vihreät vaativat, että budjetissa on päätettävä teollisuuden kaatopaikkaverosta. Eduskunta on tehnyt asiasta ponnen jo pari vuotta sitten.
    Eduskunnan lisärakennuksen tapaisia hankkeita voi suhdannesyistä siirtää. Rakentamiseen varatut määrärahat tulisi keskittää vuokra-, opiskelija- ja asumisoikeusasuntoihin, sanotaan ryhmän tiedotteessa.
    Ryhmän mielestä on parempi vahvistaa talousrikollisuuden tutkintaa kuin jahdata sosiaaliturvan väärinkäyttäjiä. Perustulon varaan rakentuva sosiaaliturva puolestaan kannustaisi etsimään myös keikkatyötä ja tekemään sen laillisesti. "Näin työmarkkinoiden harmaasta alueesta tulisi näkyvää", sanoo Hassi.
    Vihreät edistäisivät työllistymistä antamalla oikeuden verovähennyksiin, jos perheen on työn takia asuttava kahdella paikakkunnalla. Myös sähkö- ja kaasuautojen verotusta pitäisi alentaa. o