Perkeleitä, onko heitä? / Vihreä Lanka 15.1.1998

Perkeleitä, onko heitä?
Ylevi
Vihreiden sähköiselle keskustelulistalle pääsee mukaan lähettämällä viestin "subscribe ylevi" osoitteeseen majordomo@VihreaLiitto.fi Lisätietoja antaa Hannele Lehtikuusi: haski@VihreaLiitto.fi
Voit myös lähettää Vihreän Langan koosteisiin liittyviä viestejä suoraan toimittaja Tiinu Wuoliolle osoitteeseen kwuolio@cc.jyu.fi
Tiinu Wuolio
ELÄMÄNSUOJELIJA-LEHTEÄ julkaiseva Juha Rantala tulkitsi iskun ja vastaiskun suureksi palvelukseksi eläinoikeusliikkeelle. "Viimeistään nyt enkeleinä esiintyneet perkeleet, siis turkistarhaajat, paljastivat todelliset kasvonsa naamioittensa takaa." Hän toivoi turkistarhaajan provosoivan vähintään 50 uutta ihmistä mukaan eläinoikeustyöhön.
   Tapani Veistola toivoi iskujen vihdoinkin loppuvan. "Iskut kiihottavat yleistä mielipidettä, asehulluja, viranomaisten valvontaa ja sortoa paitsi kaikkia iskut tuomitsevia järjestäytyneitä eläinsuojelijoita, myös kaikkia luonnon- ja ympäristönsuojelijoita sekä vihreitä vastaan."
   Rosa Meriläinen paheksui "oksettavaksi" sitä, että tarhaaja rehvasteli ampuneensa "saadakseen ne tällä kertaa kiinni", mutta myös turkistarhaajien leimaamista perkeleiksi. "Väkisin pukkaa taas 30-luku ja 40-luku mieleen. Sodassa viedään viholliselta kasvot. Vastassa ei ole enää yksilöitä, vaan perkelemassa", hän moitti.
   Pekka Taipale arveli, että tätähän aktivistit ovat toivoneet. "Nyt saatiin oikea marttyyri", ilmoitti Taipale ja uhkasi lähteä kaupungille turkishatun ostoon.

Sotapropagandaa
ja sympatiaa

Marttyyriutta tai ei, pakenevien ihmisten ampujat eivät ansaitse minkäänlaisia sympatioita, huomautti Antti Kääriäinen. Miten kenenkään voi uskoa välittävän eläinten oloista, ellei hän kunnioita ihmiselämääkään tuon vertaa, hän ihmetteli.
   Tuomioita koko porukalle kannatti Otto Lehtipuu. Hän piti käsittämättömänä sisäministeri Jan-Erik Enestamin kantaa, että vastuu järjestyksen säilymisestä kuuluisi eläin-aktivisteille. Oman käden oikeuden luulisi huolestuttavan poliisiministeriä enemmän.
   Lehtipuu ei myöskään halunnut jättää järjestystä "älyvapaalle", "öisiä tihutöitään huvin ja jännityksen vuoksi" harrasteleville eläinten "ystäville".
   Kääriäinen kiinnitti huomiota käytössä oleviin sotilastermeihin. "Molemmat osapuolet käyttävät sotapropagandan keinoja täysillä hyväkseen", hän kirjoitti ja jatkoi: "Media tahollaan ruokkii tätä mustavalkoista asetelmaa."

Kohti Mad Maxin
maailmaa

Selkään ampuminen puhutti. Muiden muassa Kate Alhola ja Ville Oksanen pohtivat haulikolla ampumisen vaarallisuutta suhteessa ampumaetäisyyteen. Pakenijan joutuminen sairaalahoitoon osoitti Alholan mielestä sekä vaarallisuuden että ampujan teon tahallisuuden.
   Oksanen ymmärsi Hannu Tapani Klamin kantaa, jonka mukaan tarhaaja oli vähemmän syyllinen kuin toinen osapuoli: "Hänen tekonsa, jos mikä, täyttää rikoslaista löytyvän ei voi mieltänsä malttaa -kohdan."
   "Toisaalta", muistutti Alhola, "turkistarhaajan teko oli suunniteltua ja hän ampui kohti kuolettavalla aseella. Nämä taas täyttävät selkeästi murhayrityksen tunnusmerkit."
   Ilkka Hirvilahti piti tapausta onnistuneena. "Poliisi ei ole kyennyt saamaan kyseisiä rikollisia kiinni, mutta turkistarhaaja onnistui siinä heti, kun otti oikeuksiensa puolustamisen omiin käsiinsä."
   Hirvilahden mielestä viranomaisten epäonnistumisen takia pitäisi harkita rikoslain muuttamista siten, "ihmiset voivat, joutumatta heti itse syytteeseen, puolustaa itseään, perhettään, kotiaan ja omaisuuttaan kaikilla käytettävissä olevin keinoin".
   Tämä tyrmistytti ainakin Antti Rautiaista ja Alholaa. Alholan mukaan Hirvilahden malli johtaisi Mad Max -elokuvien maailmaan, jossa valta olisi aina parhaiten aseistautuneella jengillä. Hirvilahti puolestaan piti "eläinterroristeja" tämän päivän Mad Max -jenginä.

Saatanan tunarit
Kun poliisi oli löytänyt Eläinten Vapausrintaman toimipaikasta patruunoita ja räjähteiden valmistusohjeita, huumeruiskuja ja hasispiippuja, Veistola muisti aktivisteja tutulla Kekkos-sitaatilla: saatanan tunarit. Veistolan mukaan tarhaajat kävivät eduskunnassa keräämässä sympatiapisteet, mutta turkistarhojen todelliset eläinsuojeluongelmat jäivät taas jalkoihin.
   Tapio Onnela muistutti jälleen kerran, että lyhytnäköiset ääriainekset pilaavat myös muiden luonnonsuojelijoiden maineen. "Todennäköisesti turkistarhaus tulee vain tästä vahvistumaan."
   Kalevi Kataja ennakoi koko tapahtumasarjasta ikäviä seurauksia. "Mitä kovempia ovat otteet näin alussa, sitä kovempia ovat myös vastatoimenpiteet, kuten uusi lainsäädäntö. Toivoa sopii, ettei meiltä ulkopuolisilta viedä kovin paljoa toimintavapauksia ja yksityisyyden suojaa."

Painetta vihreille
Risto J. Kaaja oli varma tapahtuman kauaskantoisista ja kielteisistä vaikutuksista vihreiden kannatukseen. Tapani Hietaniemi suositteli vihreiden puolevaltuuskunnalle, että se pian laatisi ohjelmallisen asiakirjan työnimellä Kohti eettistä eläintaloutta. Veistola informoi ruotsinkielisen TV:n teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaisten suhtautuminen turkistarhaukseen on muuttunut ratkaisevasti entistä myönteisemmäksi.
   Hirvilahti tyrmäsi joidenkin liennyttäjien ehdotukset tarhaeläinten olojen parantamisesta yhdessä eläinoikeusväen kanssa. Hän ei sallisi tällaisille aktivisteille minkäänlaisia mahdollisuuksia saada tavoitteitaan läpi.

Pää pystyssä poliisille
Pitkä keskustelu virisi myös siitä, pitääkö ihmisiä ja eläimiä pitää samanarvoisina. Pekka Heikuran mukaan ei, tai jos pidetään, silloin myös ihminen pitäisi vapauttaa vastuusta.
   Heikuraa otti aivoon aktivistien salailu ja nimettömyys. "Eiväthän nämä purmoset ole valmiita ottamaan vastuuta mistään tekemisistään", paheksui Heikura ja tarkoitti Joni Purmosta, joka "kielsi aikoinaan olleensa millään lailla tekemisissä turkistarhaiskujen kanssa", vaikka jäikin sitten kiinni.
   Pekka Sauri taas tiedusteli, "mikseivät Joni Purmonen ja kumppanit ilmoittaudu iskun jälkeen pää pystyssä poliisille ja tee oikeudenkäynnistä isoa proggista". Hän uskoi, että sen myötä argumentit pääsisivät komeasti julkisuuteen – ja saisivat varmasti enemmän myötämieltä kuin yöhön paenneiden selitykset. o