Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 11.6.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
MTK ei häpeä maataloutta

Tuottajat paikkaavat aukkoa kirjallisuudessa

Kiitos Hannes Mäntyrannalle mielenkiinnosta MTK:n lastenkirjasta kohtaan (Hullut päivät, VL 14.5.). Kirjanen tehtiin reilu vuosi sitten yhteistyössä päiväkotien henkilökunnan kanssa. Nykylapset kun ovat eläintarhoissa nähneet leijonan ja tiikerin, mutta eivät enää välttämättä tunne lehmää tai lammasta.
    Lastenkirjavalikoimassa ei juuri ole kotimaisia tuotantoeläimiä esitteleviä kuvakirjoja. Kustantamot ostavat julkaisuoikeudet kansainvälisiltä markkinoilta. Kuvien porsaat saattavat olla mustakirjavia ja lehmät eri rotua kuin meillä yleensä.
    Kirjasen tarkoituksena on esitellä suomalaisen maaseudun eläimet – ei välttämättä nykyaikaista maataloutta kokonaisuutena. Toisaalta Annin kotitila voi hyvinkin olla nykyaikainen monitoimitila, joka tehotuotannon ohessa myy kaupunkilaisille elämyksiä maaseutumatkailuyrityksenä, ja siksi sen pihapiiristä löytyvät kaikki tavalliset tuotantoeläimet.
    Päiväkotiväki oli myös sitä mieltä, ettei kirjasen kohteen ikäluokalle (2–5-vuotiaille) ole tarpeen selvittää teurastusta. Aiheesta tehty koululaismateriaali puhuu jo selkeästi tuotantoeläimistä ja kertoo, että porsaat kasvatetaan tietynpainoisiksi, jolloin ne viedään teurastamoon. Itse tappamista ja teurastusta ei sen tarkemmin selvitetä, koska se ei tapahdu tiloilla, vaan lihajalostuslaitoksissa, jotka puhukoot itse puolestaan.
    Emme todellakaan häpeä maataloutta elinkeinona ja toivomme, että kaikki suomalaiset voisivat olla siitä ylpeitä.

Leena Packalen
MTK-tiedotus

Julkilausumat julki!
Miksi Vihreässä Langassa ei ole ollut liittokokouksen kannanottoja kokonaisuudessaan? Olettaisi, että
Vihreän liiton äänenkannattaja edes julkaisi kannanotot, joista vuosikokouksessa päätettiin. Kaikki vihreitten kannattajat ja jäsenet eivät olleet kokouksessa. Kai nämä hyvät kannanotot sen verran julkisuutta kaipaisivat?

Harri Halme
Pohjois-Karjalan Vihreät

Siihen, että emme julkaise kannanottoja kokonaisuudessaa on sekä teknisiä että sisällöllisiä syitä:
    Yhteen lehden sivuun mahtuu yllättävän vähän tekstiä. Jos siis haluaisimme julkaista kaikki julkilausumat, ne veisivät suhteettoman suuren tilan. Jos taas täyttäisimme hyvin monta sivua kannanotoilla, alkaisimme saada toisenlaista palautetta, jossa epäilemättä Lankaa alettaisiin verrata Pravdaan. Lisäksi ihmiset ovat kiireisiä: monet lukijat arvostavat sitä, että lehti pystyy tarjoamaan tiivistettyjä kokonaisuuksia.
    Tituleeraat Vihreää Lankaa Vihreän liiton äänenkannattajaksi. Se ei kyllä ihan pidä paikkaansa. Sen kummemmin lehti kuin puoluekaan eivät ole tällaista kytkyä halunneet tehdä. Lanka on ennenmuuta journalistinen tuote, jonka lukijoista valtaosa ei ole Vihreän liiton jäseniä.
    Lehdellä ja puolueella on kaksi tärkeää yhteistä intressiä: sama kohderyhmä ja samat aihepiirit. Lehden tehtävä on mielestäni hakea keskeisiin kysymyksiin mahdollisimman monia näkökulmia.
    Langan webversio mahdollistaa myös periaatepapereiden "julkaisemisen". Artikkelin kohdalla webversiossa voi olla linkki suoraan kyseiseen dokumenttiin, joka puolestaan löytyy liiton sivuilta. Aivan yhtä hyvin voisimme laittaa linkin keskustan ympäristöohjelmaan – sekin on palvelua.

Päivi Sihvola
päätoimittaja, Vihreä LankaOikaisu
Musiikkitaloa koskevassa jutussa (
VL 11.6.) sanottiin, että hanke kuuluu kulttuuriministeri Claes Anderssonin tontille. Koska kyse on Sibelius-Akatemiasta, se kuuluu korkeakouluista vastaavalle opetusministeri Olli-Pekka Heinoselle.

Toimitus