Viikon visiitti
Tuija Brax

Kuinka Jumalaa pilkataan?

VIIME VIIKOLLA EDUSKUNTA sääti Jumalan pilkkaamisen rikokseksi. Eduskunnan enemmistön mielestä heillä itsellään tai jollakin muulla on tai voi olla tietoa siitä, mistä Jumala loukkaantuu. Eikä mitä tahansa tietoa, vaan niin varmaa, että sen nojalla voidaan Suomessa Herran vuonna 1999 tuomita tuon tiedon perusteella joku luojanluoma rikoksesta.
    Luterilainen kirkkomme ei ole ilmoittautunut tuon tiedon haltijaksi. Sille kelpasi hallituksen alkuperäinen esitys siitä, että rangaistavaa on ihmisten uskonnollisten tunteiden loukkaaminen ja eri kirkkojen palvelusmenojen häiritseminen.
    Jälkeenpäin moni jumalanpilkan säilyttämisen puolesta äänestänyt kansanedustaja on sanonut minulle, että eihän sen nyt ole niin väliä, että se Jumala siellä rikoslaissa yhä seisoo: eihän sillä pykälällä ole nykyään mitään merkitystä.
    Mutta miksi kirjoittaa rikoslakiin rikos, jonka ei nyt ole niin väliä ja jonka sisältöä ei voi etukäteen tietää. Mitenkäs se nyt menikään: "Älä käytä väärin Herran, Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka käyttää väärin hänen nimeään" (2. Moos. 20:7).
    Raamatussa sanotaan, että pyhäpäivä pitää muistaa pyhittää. Eduskunnan äänestyskartat kertovat, että lähes kaikki kokoomuslaiset ja demareista muun muassa Arto Bryggare ja Maija Rask äänestivät aikoinaan täydellisen sunnuntaikaupan vapauttamisen puolesta ja nyt Jumalan pilkan säilyttämisen puolesta. Arvaamattomia ovat herrojen ja rouvien tiet.

Helsingin piispa Eero Huovinen on kirjoittanut ehdotuksen uudeksi katekismukseksi. Sen mukaan seitsemäs käsky kieltää varastamasta muun muassa seuraavilta sukupolvilta luontoa tuhoamalla. Kristillisten kirkkojen parissa on muutenkin jo vuosia käyty vihreää keskustelua muun muassa luomakunnan eheydestä, eläinten oikeuksista ja geeniteknologian rajoista.

Kun eduskunta nyt on omantuntonsa mukaan päättänyt, että syntinen voi syyttää toista syntistä maallisessa oikeudessa Jumalan pilkasta, niin leikinpä piruuttani ajatusleikin siitä, mitä minun mielestäni voisi olla jumalanpilkkaa. Mielessä kävi moni juttu geenimaissista ihmisen kloonaukseen ja ydinjätteiden niin sanotusta loppusijoittamisesta aseiden vientiin sotaa käyvään tai ihmisoikeuksia räikeästi rikkovaan maahan. En nyt kuitenkaan aio jättää yhdestäkään näistä tutkintapyyntöä. Se joka jumalanpilkkaan tarttuu, se jumalanpilkkaan hukkuu.

Sen verran ylpeyden synti mieltäni kuitenkin vaivaa, että olen ajatellut esittää joulun alla äänestykseen tulevaan pääomaverolakiin ponnen. Siinä todetaan eduskunnan edellyttävän, että hallituksen tulee pitää mielessä, että helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä taivaaseen. Uskon saavani kannatusta ainakin kokoomuksesta, keskustasta ja muiltakin Jumalan puolustajilta. o